Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Problem z atlasem

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun Apr 16, 2017 11:50 pm    Post subject: Problem z atlasem Reply with quote

Witam
Mam problem z uruchomieniem atlasów. Stworzylem je juz kilka lat temu i wszystko dobrze dzialalo, jednak od zeszlego roku wyskakuje mi blad, mianowicie po wejsciu do katalogu atlasu mam katalogi poszczególnych warstw. Do tej pory klikalem plik cr.tba, po czym wyswietlaly sie warstwy, gdzie jedna z nich mialem wybrac i po jej wybraniu moglem plynnie przechodzic miedzy warstwami.
Teraz po wybraniu cr.tba wyskakuje mi blad: [3]java.io.IOException: Not a directory /storage/emulated/0/TrekBuddy/maps/atlas/cr.tba(nazwa katalogu)
Posiadam XperieZ.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Apr 17, 2017 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

W ciemno nie odpowiem, mozesz wkleic plik cr.tba spakowany zip-em na forum ?
Z typu naglowka wynika, ze atlas jest rozpakowany, w smartfonach z Androidem typu Z-tka to raczej nie ma wielkiego sensu.
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun May 21, 2017 10:28 am    Post subject: Reply with quote

Mam atlas rozpakowany i uzywalem go juz pare lat. Korzystalem z pliku cr.tba:
"Atlas 1.0". Bylo bez problemu i dzialal mi na róznych telefonach
Od jakiegos czasu nie wiem, czy zwiazane jest to z nowa wersja TB, gdy uzywalem tego pliku to wyskakiwal opisany wczesniej bad.
Potem cos wyczytalem na forum, ze powinno sie zmienil na aktualniejszy plik i teraz mam "AtlasWarstwy.tba":
"Atlas 1.1
Zoom Auto"
Na poczatku nawet dzialalo, ale teraz ponownie wyskakuje b??d. Czy moze byc to stad, ze do atlasu dodalem nowa mape
Posiadam telefon Sony Z.


Last edited by chieftains on Sun May 21, 2017 10:47 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun May 21, 2017 10:29 am    Post subject: Reply with quote

...

Last edited by chieftains on Sun May 21, 2017 10:35 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun May 21, 2017 10:29 am    Post subject: Reply with quote

...

Last edited by chieftains on Sun May 21, 2017 10:36 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun May 21, 2017 10:30 am    Post subject: Reply with quote

...

Last edited by chieftains on Sun May 21, 2017 10:36 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun May 21, 2017 10:30 am    Post subject: Reply with quote

...

Last edited by chieftains on Sun May 21, 2017 10:37 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 126

PostPosted: Sun May 21, 2017 10:33 am    Post subject: Reply with quote

Przepraszam za ta ilosc postów, ale cos nie tam mam w ustawieniach na forum, gdyz wywala mi blad z polska czcionka.
Mam ustawiony jezyk polski programisty
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon May 29, 2017 11:56 am    Post subject: Reply with quote

Hmm, nadal zastanawiam sie nad tym, dlaczego chcesz korzystac z atlasow rozpakowanych w telefonie z Androidem Smile
To nie ma przeciez zadnego uzasadnienia technicznego, z atlasow rozpakowanych korzystalo sie w modelach, ktore nie potrafily obslugiwac poprawnie plikow tar (i nie byly to telefony z Androidem). Do atlasow spakowanych rowniez mozna dodawac mapy bez koniecznosci zmiany naglowka.
A roznica jest bardzo prosta, jezeli mapa czy atlas sa w formie spakowanej, to nie wystepuje zjawisko rownoczesnego pobierania tych samych kafelkow przez galerie telefonu i Treka do obslugi map (galeria telefonu po prostu nie widzi kafelkow mapy, gdy sa schowane wewnatrz pliku tar). A taki rownoczesny dostep do plikow moze powodowac przerozne "efekty uboczne", wynikajace np. z nagromadzenia sie z czasem w telefonie wielu plikow jpg czy png.
Naglowek z typem "Zoom Auto" uzywa sie w sytuacji, gdy Trek ma sam rozpoznac rodzaj atlasu i nazwa pliku AtlasWarstwy.tba tego nie zmieni.
Nazwa pliku naglowka ma raczej opisowo podpowiadac uzytkownikowi, jaki rodzaj atlasu mial zamiar skompletowac.
Tak, z tablicami kodowania znakow jest klopot po aktualizacji serwera forum i obecnie nie nalezy uzywac ogonkow.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group