View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
wojtek1
|
Posted: Wed Jan 13, 2016 6:25 pm Post subject: Cat B-100 problem |
|
|
Witam kupiłem ostatnio Cat b-100 zainstalowałem treakbuddy 4 i mam problem. Odpala mi sie trek wszystko fajnie ale nie czyta mi map , monituje Bład pliku kalibracji , tak samo jest z atlasami . Na solidzie wszystko smiga poprawnie . Chciałem zamienić solida na coś szybszego ale widzę że sie zawiodłem bo nie chce pracować ta aplikacja z tymi telefonami .
Moze jest jakiś patent na poprawną pracę tej aplikacji na tym sprzęcie.
|
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Wed Jan 13, 2016 9:21 pm Post subject: |
|
|
E, coś kolega komplikuje proste sprawy
Po pierwsze - nie treakbuddy 4, bo czegoś takiego nie ma. Jest TrekBuddy, w różnych wersjach, czyli z różnymi cyferkami.
Po drugie - wystarczy otworzyć menu aplikacji, Informacje i tu jest napisane jaki jest numer wersji pliku aplikacji jako takiej. Dokładniej - numer 4.0 miała wersja aplikacji dla telefonów z Javą, której nie ma w ofercie od dwóch lat. A ten model CAT-a zdaje się pojawił się na rynku trochę później ?
Po trzecie - TrekBuddy na CAT-100 działa, jak się zainstaluje aktualną wersję. Choć to nie może poprawić dość lichego odbiornika gps, jaki się niektórym użytkownikom tego telefonu czasem trafiał.
Więcej informacji użytkowników CAT B-100 można znaleźć używając szukajki na forum, np:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?p=56657
|
|
Back to top |
|
 |
wojtek1
|
Posted: Thu Jan 14, 2016 5:56 pm Post subject: |
|
|
Dzięki kolego
Jestem nowy na forum jaka jest ta aktualna wersja ? jak można to proszę o namiar chętnie podzielę sie wrażeniami jak zainstaluje
|
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Thu Jan 14, 2016 8:11 pm Post subject: |
|
|
Aktualne wersje są na forum w dziale Versions
http://www.trekbuddy.net/releases/1.30/index.html
Dla tego modelu CAT-a wersja opisana for feature/Java phones (Nokia S40 / Asha, SonyEricsson, Samsung, LG, Siemens, ...)
Jeżeli chcesz spróbować instalacji wersji certyfikowanej, należy pobrać jej plik jar oraz plik aplikacji opisany jako signed jad.
Po czym ustawić rok w telefonie na 2013, zainstalować, przestawić rok na bieżący, ustawić uprawnienia aplikacji, itd.
|
|
Back to top |
|
 |
wojtek1
|
Posted: Fri Jan 15, 2016 6:59 pm Post subject: |
|
|
Aplikacja sama chodzi załącza gps ale nie wczytuje map , wyrzuca komunikat
InwalidMapExcept ion . W solidzie wszystko dziła poprawnie .
Widać jak sprawuje ten cat w porównaniu z solidem .
Poniżej filmek z demonstracją
https://youtu.be/b1-EibjRPOw
|
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Jan 15, 2016 7:18 pm Post subject: |
|
|
Z tego co widać (a raczej nie widać ) na filmie, wczytujesz tzw. mapę rozpakowaną, poprzez wskazanie jej pliku .map.
Zakładam, że po zainstalowaniu aplikacji ustawiłeś w jej uprawnieniach zezwolenie na odczyt/zapis na kartę SD. Jeżeli nie, aplikacja po prostu ten fakt sygnalizuje przy próbie wczytania mapy.
Spróbuj wczytać mapę zapisaną inaczej, w plikach tar/tmi, np.
http://www.compass.home.pl/klient/!Sklep/TrekBuddy_Zabierzow.zip
|
|
Back to top |
|
 |
wojtek1
|
Posted: Sat Jan 16, 2016 10:20 am Post subject: |
|
|
Wgrałem twoje mapki z podanego linku i wywala kolejne błędy.
Widze ze jestem jedynym użytkownikiem tego cuda i muszę przestrzec żeby przed zakupem tego sprzętu nie sugerować sie reklamami i testami w sieci .
Firma robi koparki a telefony zleca chinolom . Pod klapką razi napis made in china . Telefon dla człowieka terenowca nie posiada nawet prostej rzeczy zaczepu na smycz żeby uwieść na szyi .
tu widać jak go muli
https://youtu.be/wPQhJhSbYdk
|
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Sat Jan 16, 2016 11:05 am Post subject: |
|
|
Przestrzegać to raczej trzeba przed takimi opiniami
Przecież z tego filmu wynika jasno, że zainstalowałeś aplikację jako niezaufaną, co może wyciąć jej dostęp do wymiennej karty pamięci.
I taki jest też na filmie później widoczny komunikat przy próbie wczytania mapy:
java.lang.IllegalStateException:FileAPIError;
java.io.Exception:Root device not mounted, root Device:0
Jeżeli aplikacja jest zainstalowana jako niezaufana, to trzeba na jakiekolwiek pytania o dostęp do zasobów stale odpowiadać: Tak.
Lepiej by było, gdyby kolega zamiast kręcenia filmów spisywał dokładnie komunikaty jakie widzi na ekranie i je podawał.
A najlepiej było poprawnie zainstalować aplikację jako zaufaną i ustawić odpowiednio uprawnienia, czego kolega niestety nie zrobił
Poniżej przykład jak zazwyczaj wygląda ustawianie uprawnień przy poprawnej instalacji w tego rodzaju telefonach (w Cat B-100 to chyba jest w sekcji ustawień związanych z Javą, trudno stwierdzić dokładnie, bo instrukcja jest w tym miejscu beznadziejna). Nie wiadomo też, czy telefon zawiera certyfikat Thawte dla aplikacji Java, a takim był Trek podpisany (co w ogóle jest warunkiem poprawnej instalacji aplikacji jako zaufanej).
Niestety i Solid w tym miejscu orłem nie był (nie miał ogólnego certyfikatu Thawte a jakiś własny odpowiednik, co również powodowało różne sztuki instalacyjne)
Ale skoro innym użytkownikom Cat B-100 się udało wczytać nawet niespakowany atlas do 20 tysięcy kafelków ...
Proponuję wypakować mapę Zabierzowa z pliku tar (czyli doprowadzić ją do postaci rozpakowanej) i ponownie wczytać.
Jaki się pojawia komunikat w takim przypadku ?
Description: |
|
Filesize: |
88.32 KB |
Viewed: |
7383 Time(s) |

|
Description: |
|
Filesize: |
86.43 KB |
Viewed: |
7358 Time(s) |

|
|
|
Back to top |
|
 |
wojtek1
|
Posted: Sat Jan 16, 2016 9:25 pm Post subject: |
|
|
Zrobiłem tak jak kolega pokazał , u mnie odczyt danych użytkownika ustawiony na zezwalaj . Opcje wyboru (Nigdy ,Zawsze monituj< Monituj na początku, Monituj raz , Zezwalaj )
Mapa rozpakowana . Po naciśnięciu na plik z rozszerzeniem map wyskakuje komunikat
Init map:
InvalidMapexceptio Zabierzow_2010.map
Bład pliku kalibracji:
File:///karta%20pami%fci:trekbuddy/Maps?Zabierzow-2010.map:
jaca.io.IOExcwption munted, rootDevice:0
|
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Sat Jan 16, 2016 10:45 pm Post subject: |
|
|
To jakaś kompletna bzdura, nie po to wskazałem na pewnie zrobioną mapę, by oglądać komunikat o walniętym pliku kalibracji
Z tego co mi przychodzi do głowy:
1. Jak zauważyłem, telefon się np. nie spluwa na cms-a, choć to też pliki do wczytania i pewnie pobierane z karty ?
To cms z hecl-em czy bez ? Na początku lepiej jest ćwiczyć z aplikacją bez cms-a w ogóle (wystarczy zmienić nazwę folderu ui-profiles na karcie np. na 1ui-profiles i po krzyku). Raczej nie zaszkodzi
2. Czym się właściwie mógł różnić telefon gościa, któremu się mapy wczytywały ? Domyślnym językiem.
A co widać w ścieżce wypisanej w błędzie ? Próbę tłumaczenia jej na polski przez system telefonu.
Masz jakieś opory, żeby tak dla testu zmienić na moment język telefonu na angielski ?
|
|
Back to top |
|
 |
wojtek1
|
Posted: Sun Jan 17, 2016 9:50 am Post subject: |
|
|
Zmiana języka w telefonie na uk english pomogła wczytuje rożne mapy te co wcześniej nie chodziły .
W wersji 4.0 cat działa płynne nie muli wszystko śmiga .
wersja 1.3.0 muli telefon nie można przewijać na mapie i w menu aplikacji za wolno.
wersja1.3.1 działa troszkę szybciej ale nie tak jak w wersji 4.0
W solidzie wersja 1.3.0 i ver .1.3.1 działa szybciej. możne kwestia ustawień?
Cat ma większy ekran lepiej widać jak w solidzie
|
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Sun Jan 17, 2016 10:30 am Post subject: |
|
|
No to jakieś rozwiązanie problemu zostało znalezione
Wersja aplikacji opisana jako 4.0 pochodzi zapewne z płatnej wersji TB 4.0 PL. Jeżeli Ci bardziej odpowiada ona do tego modelu telefonu, to w dostępnej w sklepach wersji 4.0 PL Treka na Andka są nadal pliki jad/jar dla prostych telefonów z Javą w wersji 4.0 ...
Natomiast co do istoty problemu językowego - wygląda na to, że leży po stronie oprogramowania systemowego telefonu. Czyli krótko - jak się ktoś decyduje tłumaczyć ścieżki do karty pamięci, to warto czasem sprawdzić czy to rzeczywiście działa
Różnice w szybkości działania poszczególnych wersji TB w różnych modelach są rzeczą dość naturalną.
Dyplomatyczna odpowiedź może być taka - Solid B2710 był i jest na rynku dość popularnym modelem, a w Treku znajdują się nawet opcje przeznaczone wyłącznie dla tego modelu. Nie wiem czy CAT B-100 ma w dzisiejszych czasach szansę, by cieszyć się podobną popularnością. Zmiany na rynku są chyba dość oczywiste.
I to by było na tyle
|
|
Back to top |
|
 |
|