Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Jak wybrac warstwe w TB pod Andkiem ?

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Zyzio



Joined: 24 Jan 2009
Posts: 110

PostPosted: Tue Mar 06, 2012 3:17 pm    Post subject: Jak wybrac warstwe w TB pod Andkiem ? Reply with quote

Witam
Ściągnąłem Atlas Polski ( plik ATLAS_FULL ), który po rozpakowaniu przegrałem na kartę pamięci. Po uruchomieniu TB wybieram atlas, program rusza, przechodzę do warstwy, na krótko widoczny jest komunikat : Niepoprawny wybór. Spróbuj ponownie. Następnie na ekranie pojawia się nazwa pliku tar. Kiedy go tapne wówczas pojawia się pytanie : Która warstwa ? Co z tym fantem zrobić ? Telefon HTC Desire, Android 2.3.3.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Mar 06, 2012 3:38 pm    Post subject: Reply with quote

Tak samo jak w każdej innej wersji Treka.
Może po prostu nie umiesz wczytać atlasu ? Jak na użytkownika z takim stażem - mało prawdopodobne.
Opis tego co robisz jest nieprecyzyjny, np. "wybieram atlas".
Chodzi o polecenie w menu czy o wskazanie nagłówka atlasu (plik tar) na widocznej liście plików w jakimś katalogu atlasu ?
Back to top
View user's profile Send private message
Zyzio



Joined: 24 Jan 2009
Posts: 110

PostPosted: Tue Mar 06, 2012 6:16 pm    Post subject: Re Reply with quote

Ech, być może rzeczywiście nie umiem wczytać atlasu. Mam "stare" atlasy jeszcze z okresu, kiedy używałem Nokii z Symbianem, więc były niespakowane. Ten jest spakowany. Wybieram atlas z menu ekranowego " wybierz atlas". Pojawiają się katalogi ( foldery ? ) z folderu TB, z nich wybieram Atlasy, następnie ATLAS_FULL/ 12_2km_PolskaGMaps/. Teraz pojawia się widok poszczególnych warstw, więc wybieram którąś warstwę( jest 9 ). Mam widoczną nazwę pliku tar i po jej wybraniu pojawia się pytanie która warstwa ? Tymczasem zarówno ekran dotykowy, jak i menu telefonu nie pozwalają na wystukanie odpowiedzi.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Mar 06, 2012 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

Prawdę powiedziawszy nie wiem czy ten atlas jest zrobiony dobrze czy źle, nie miałem przyjemności ... Smile
Załóżmy że jest zrobiony dobrze. Wczytując atlas powninieneś wejść w jego folder główny (o ile taki jest w maps) i tu powninien być też nagłówek. Stąd nie wiem po co wchodzisz w jakieś foldery warstw. W atlasie rozpakowanym nagłówkiem jest "cr.tba", w spakowanym "cośtam.tar", ot cała rożnica. A może jednak nie wszystko skopiowałeś co trzeba ? Albo wskazałeś na cr.tba ? Wink
Spróbuj może, o ile jeszcze masz, spakować swój atlas z poprzedniego telefonu w/g przepisu
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3566&start=15
może będzie łatwiej Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Zyzio



Joined: 24 Jan 2009
Posts: 110

PostPosted: Tue Mar 06, 2012 7:05 pm    Post subject: Re Reply with quote

To przez moje lenistwo. Był "gotowiec", więc czemu nie spróbować ? Z TB, a zwłaszcza z robieniem map i atlasów miałem przerwę. Jeżeli już był mi potrzebny atlas to załączałem Mobile Atlas Creator i po utworzeniu atlasu niespakowanego zgrywałem go na kartę. Uzyskiwałem to, co było mi potrzebne, ale dziś dowiedziałem się, że szykuje się wyjazd rowerowy na inne tereny, niż obejmują moje mapy i atlasy, więc postanowiłem uaktualnić mój zasób map w TB. Plik z atlasem ściągnąłem z linku, który jest w poście dwysocza. Folder główny to właśnie Atlas_Full itd. Nie ma żadnego nagłówka, przynajmniej takie jest moje zdanie. W jakieś foldery warstw wchodzę, bo tak mi każe program. W tym atlasie nagłówkiem jest PL-( tu otpowiednia liczba ).tar". Po tapnięciu znowu mam nagłówek, a potem dzieje się po wybraniu, to, o czym pisałem wyżej. Pliku cr tba nie ma w tym atlasie. Wezmę się chyba za zrobienie samemu atlasu w MAC.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Mar 06, 2012 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

No popatrz, a ktoś tam ostatnio zapragnął zaktualizowanych linków ? Cuda panie, cuda Smile
Pewnie byłbyś już gotowy robiąc sam ...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group