Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Problemy z TB pod androidem
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ulatko



Joined: 08 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Thu Mar 08, 2012 6:21 pm    Post subject: Reply with quote

Witam Forumowiczow!!
Telefon Samsung Gio, android 2.3.4 Play, Trekbuddy najnowszy z Android Marketu.
Mam nastepujace problemy i pytania.
1.po zaladowaniu mapy np Krakow nie dzialaja ekranowe klawisze zmiany skali a takze jeden klawisz/strzalki/ z paska na dole ekranu.
2.Klawisze zmiany skali widoczne sa natomiast na ekranie kompasu i dzialaja.Ale nie ma to wplywu na skale mapy, po powrocie do jej okna.
3.Nie pojawia sie okno komputera podrozy.Pojawia sie czarny ekran i komunikat o braku profili.
Jezeli ktos z Was ma pomysl jak rozwiazac powyzsze problemy prosze o odpowiedz
Reszta chyba dziala bez problemu ale to musze testami w terenie potwierdzic.
Pozdrowki
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Mar 08, 2012 7:23 pm    Post subject: Reply with quote

Witaj
1. Jeżeli została wczytana pojedyncza mapa, to nie ma co przełaczać, stąd te ikony są niewidoczne.
Wczytaj jakiś atlas albo "atlas bezmapowy" to ikony się pojawią i zacznie się przełączanie.
No i trzeba w ustawieniach pulpitu włączyć (i zapisać) co potrzeba, tzn. włączyć szybkie przełączanie warstw, wyswietlanie tych ikon, itd.
Co do strzałek - otwórz Menu, Informacje i przeczytaj opis dla klawisza "0", ikona strzałek to odpowiednik tego klawisza.
2. Ikony zmiany skali na ekranie kompasu działają niezależnie od ekranu mapy i służą do poruszania się w terenie z dużą dokładnością. Dla takiego wycinka mniej więcej o wielkości od dwóch kilometrów do 10m.
3. Ekran komputera podróży pojawi się wtedy, gdy do folderu ui-profiles aplikacji zostanie skopiowany jakiś CMS; trzeba przejrzeć sekcję Themes forum i coś sobie odpowiedniego wybrać.
Może być np. to
http://www.trekbuddy.net/forum/download.php?id=2737
Jeżeli czytujesz po angielsku, te wszystkie informacje można znaleźć w wiki Treka. Link na tej stronie u gory.
Jeżeli nie - jest TB 4.0 PL ze stosowną instrukcją.
Back to top
View user's profile Send private message
ulatko



Joined: 08 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Thu Mar 08, 2012 9:47 pm    Post subject: Reply with quote

Dzieki za podpowiedzi Very Happy
Pozycje 1 i 3 juz opanowalem ale co do pkt.2 to prosze jeszcze o wyjasnienie. Wgralem dwie mapy do folderu "maps". Sa to plany dwoch miast, Krakow i Zakopane. Po odpaleniu np.Zakopanego "klawisze" ekranowe przesuwu mapy dzialaja ok.
Natomiast w dalszym ciagu nie moge zmienic skali mapy za pomoca "klawiszy" opisanych w instrukci zamieszczonej w menu treka. Pukanie lub przytrzymywanie palucha na ekranie w miejscu opisanym w instrukcji nic nie daje. Widoczna na dole ekranu podzialka skali mapy ani drgnie. Stoi na 200 metrow i ani w dol ani w gore.
Pozdr!!
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Mar 08, 2012 11:45 pm    Post subject: Reply with quote

Zmiana skal w Treku nie polega na przeskalowaniu tej samej mapy, tylko na wczytaniu mapy o innej skali.
Stąd 200m stoi murem Smile
Poczytaj o atlasach.
Back to top
View user's profile Send private message
ulatko



Joined: 08 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Mar 09, 2012 8:31 am    Post subject: Reply with quote

Dzieki Thumb up
Back to top
View user's profile Send private message
ulatko



Joined: 08 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Mar 16, 2012 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

Witajcie!!
Operacja ktora mnie interesuje, z tego co zdazylem pogrzebac w Trekku jest chyba nie mozliwa ale moze ma ktos z Was jakis sposob na zadanie ktore mnie interesuje.
A mianowicie: mam zaladowany atlas np Tatry 1:10000.
Wiadomo ze sklada sie on z wielu map i aby odszukac dany arkusz na ktorym sie aktualnie znajdujemy musialem przegrzebac wszystkie foldery w tym atlasie.
Moje pytanie jest nastepujace: czy otwierajac dowolna mape z danego atlasu i majac oczywiscie odpalony gps, po pacnieciu w wyswietlacz w ikonke pozycji trekk sam wyszuka fragment mapy odpowiedni dla aktualnej pozycji czy tylko na czerwono wyswietli ze aktualna pozycja jest poza mapa?
Jezeli taki automat nie funkcjonuje w trekku to czy jest jakis patent na szybkie wyszukiwanie danego arkusza mapy?Oczywiscie poza odpowiednim opisaniem map.
Pozdr!!
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Mar 17, 2012 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

Przecież tak działa atlas Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Sinior72



Joined: 03 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 10:35 am    Post subject: Reply with quote

Witam.

Zainstalowałem ostatnio nową wersję TB 1.1.0. (tel. z Android 2.2.1) i niestety po raz pierwszy pojawiły się problemy z aplikacją. Przy wyborze pliku gpx z listy Waypointów lub Śladów wyskakuje błąd (załączam poniżej zrzuty ekranu). Nie znalazłem na forum podobnego opisu błędu więc zastanawiam się czy to dotyczy tylko złych ustawień TB na moim telefonie czy też problem leży gdzieś indziej?

Drugą kwestią, której nie mogę "rozgryźć" jest problem zapisu śladu do pliku nmea. W moim przypadku plik zawsze pozostaje pusty. Zmiana, kórych ustawień TB (np. GPX dt, GPX ds) może mieć wpływ na taki stan rzeczy? A może to już taki urok mojego telefonu (Samsung G Mini) i zapis nmea jest niemożliwy? Może ktoś zetknął się z takimi problemami?



Wer_1_1_0_RuntimeException.gif
 Description:
 Filesize:  105.41 KB
 Viewed:  12897 Time(s)

Wer_1_1_0_RuntimeException.gif


Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 10:56 am    Post subject: Reply with quote

Hmm, to wygląda na kompletny "wyjazd" pamięci roboczej aplikacji. Mini nie ma jej zbyt wiele.
Wersja 1.1.0, ze względu na nowe funkcje, zuzywa tej pamięci więcej.
Może ten ślad się już nie mieści ? Czy tak masz za każdym razem ?
Możesz wejść w Informacje, tupnąć w lewy funkcyjny i w pustą belkę.
Powinny się pojawić informacje techniczne, co tam masz w Memory ?
Dalej - jak duże mapy używasz ? Możesz "zaoszczędzić" pamięci roboczej aplikacji, wczytując mniejsze atlasy czy mapy.
Albo spróbuj czy w trybie z wbudowanym atlasem "bez map" też masz to samo.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5676

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 11:07 am    Post subject: Reply with quote

Mam nadzieję, że problem (RuntimeException: Canvas used recycled bitmap) został rozwiązany v http://www.trekbuddy.net/dev/2012-04-05/trekbuddy.apk
Back to top
View user's profile Send private message
Sinior72



Joined: 03 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 11:23 am    Post subject: Reply with quote

Błąd wyskakuje zawsze, niezależnie od wielkości pliku gpx lub atlasu. Teraz testowałem na mapie Świnoujście.tar (614 kB) więc nie powinno być problemu. Błąd pojawia się nawet gdy nie wybieram pliku gpx przy sekwencji czynności:

> Nawigacja
> Ślady lub Punkty (pojawia się lista plików gpx ale nie wybieram żadnego)
< klawisz Back (powrót do menu)
> Ślady lub Punkty
> Error

Załączam zrzut ekranu z danymi z menu Informacje.



SC20120406-130955.png
 Description:
 Filesize:  15.79 KB
 Viewed:  12884 Time(s)

SC20120406-130955.png


Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 11:27 am    Post subject: Reply with quote

To spróbuj jeszcze z betą 1.1.1, do której link podał tu wyżej Kruch.
Powinno być lepiej. Nie musisz nic odinstalowywać, po prostu uruchom instalację, w Androidzie można zmieniać wersje jak rękawiczki Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Sinior72



Joined: 03 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 11:30 am    Post subject: Reply with quote

kruch wrote:
Mam nadzieję, że problem (RuntimeException: Canvas used recycled bitmap) został rozwiązany v http://www.trekbuddy.net/dev/2012-04-05/trekbuddy.apk



Rewelacyjnie szybka reakcja Very Happy
Problem zniknął jak "ręką odjął". Wielkie podziękowania.


A czy jest jakaś rada na uruchomienie zapisu do plików NMEA czy też w moim telefonie (Samsung G Mini) tak już musi pozostać?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 11:49 am    Post subject: Reply with quote

Hmm, logi nmea są zapisywane w innym folderze, gpx-nmea. Mam nadzieję że tam ich szukasz ?
Back to top
View user's profile Send private message
Sinior72



Joined: 03 Mar 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Apr 06, 2012 11:56 am    Post subject: Reply with quote

Ze znalezieniem odpowiedniego folderu problemu nie miałem Smile .
Niestety wszystkie pliki nmea, które tam są tworzone przez TB mają wielkość 0 KB. Żadne dane tam nie wchodzą lub nie są finalnie zapisywane. Troszkę to dziwne.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Page 6 of 7

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group