Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Najczestsze pytania i odpowiedzi
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 4852

PostPosted: Wed Jul 27, 2011 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

Mam Galaxy S wiec ekran dotykowy. A nie ma naprawde takiej opcji zeby w opcji nawiguj po trasie TB sie "odnajdywal" w terenie i kierowal ku bliższemu puktowi w kierunku konca trasy?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Jul 27, 2011 9:26 pm    Post subject: Reply with quote

A co do tego ma model telefonu ? Tupnij dwa razy w prawym dolnym rogu by przełączyć ekran na CMS, a potem pomiędzy środkiem a dołem ekranu po prawej by popchnać punkt. Kolega zdaje się nie czytał wiki Wink
Co do reszty - przecież to zależy od kształtu trasy, która nie jest z góry do przewidzenia w takich przypadkach, weź np. zjazd po slimaku. Co wtedy robi "inteligentna" nawigacja ?
"Zawracaj, zawracaj, zawracaj .... rekalkuluję trasę" Smile
Jeżeli masz problem z trafianiem w punkty np. z powodu jakości przygotowanej trasy, zwiększ sobie proximity w ustawieniach; wtedy załapie Ci punkt w kole o większej średnicy i po kłopocie.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 4852

PostPosted: Sun Aug 14, 2011 6:40 pm    Post subject: Reply with quote

Witam. Czy Trekbuddy moze przesylac dane do [url]www.spysat.pl[/url]?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Sun Aug 14, 2011 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

TB jest aplikacją off-line-ową, stąd nie wykorzystuje (jak dotąd) połączeń internetowych. Można wysyłać SMS-y z pozycją Smile
Możliwość wysyłania tego typu danych do serwisów się prędzej czy później pojawi, choć kiedy dokładnie - na razie trudno podać.
Back to top
View user's profile Send private message
moby76



Joined: 03 May 2012
Posts: 37

PostPosted: Tue May 08, 2012 12:48 pm    Post subject: Reply with quote

Witam!
Jestem świeżo zarejestrowanym na tym forum użytkownikiem TB v.4 PL
Z programem już się "zaprzyjaźniłem", nie sprawia żadnych problemów.
Nie wiem czy moje pytanie/pytania piszę w odpowiednim miejscu. Jeśli nie, to proszę o ewentualne przeniesienie.
Wszystko jest OK gdy mapy, których potrzebuję są dostępne. Zakupuję je i po kłopocie. Dla mnie schody zaczynają się, gdy muszę stworzyć własną. Jak wcześniej napisałem jestem początkujący i im więcej czytam tym większy bałagan mam w głowie.
Dla przykładu potrzebuję stworzyć mapę Rudaw Janowickich do TrekBuddy. Posiadam wersję papierową, a w sklepach internetowych wydawców brak jest map cyfrowych, czyli takich w wersji na PC, które możnaby zeskalować.
1. Czy można takową mapę skądś ściągnąć? Czy w grę wchodzi tylko skanowanie. Dodam tutaj, że chodzi mi o turystykę pieszą i przemieszczanie się po szlakach czyli mapa turystyczna (nie samochodowa).
2. Proszę jeszcze o krótki opis w stylu co, jak i czym?
3. Jeśli chodzi o odwzorowanie mapy podczas skalowania, to czy można użyć każdy rodzaj skalowania na danej mapie? Do końca tego nie rozumiem. Czy jest to zależne od rodzaju siatki na mapie papierowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość Smile
Pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Tue May 08, 2012 1:21 pm    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Dla przykładu - gotowa mapa Rudaw Janowickich do Treka jest do kupienia, a nawet wręcz zachodnich Sudetów (zawiera Rudawy), w skali 1:60k Smile
http://www.e-map.pl/index.php?map=340
To nie wszystko, jest również mapa całych Sudetów w skali 1:120k (bardziej przydatna na rower, lub jako przeglądówka do atlasu dla piechura)
http://www.e-map.pl/index.php?map=338
Przykłady jak te mapy wyglądają można znaleźć na forum np. tu
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=4796
Gotowych map do Treka jest obecnie około 260, stąd to raczej jest pytanie z gatunku, co o tych mapach już wiesz Smile
Gdyby to jednak nie było to czego szukasz, to raczej dzisiaj mało kto przerabia mapy papierowe na elektroniczne je skanując.
Bo jest np. dostępna bezpłatna mapa turystyczna OSMapa Topo PL, którą można sobie adaptować do Treka Mobacem
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?p=48435&highlight=osmapa#48435
albo wręcz skorzystać już z gotowej, przygotowanej przez użytkowników forum OSM
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=14844
http://osm.trail.pl/paczki/
Back to top
View user's profile Send private message
Danielasty



Joined: 25 May 2010
Posts: 5

PostPosted: Wed Jul 25, 2012 10:16 am    Post subject: Reply with quote

Witam, stałem się użytkownikiem trekbuddy 4.0. Wgrałem mapy , aktualnie czekam na moduł gps. Zrobiłem sobie trasę w formacie gpx, robię
Nawigacja - punkty i trasy - Toruń.gpx - nawiguj po trasie. mimo symulatora nacisnąłem start - czy zapisac ślad - tak

i w tym momencie prosi mnie o log NMEA, skąd ja mam go wiąć przed pojechaniem w trasę?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Jul 25, 2012 11:00 am    Post subject: Reply with quote

Jeżeli bardzo chcesz, możesz wytworzyć plik nmea ze sladu gpx, używając np. GPS Babel.
Nie będzie zawierał części informacji, np. o kursie.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by mając wczytaną trasę do nawigacji (z włączonym jej wyświetlaniem na ekranie mapy), przejrzeć ją ręcznie przesuwając mapę (mapy) Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Danielasty



Joined: 25 May 2010
Posts: 5

PostPosted: Thu Jul 26, 2012 5:20 pm    Post subject: Reply with quote

Moduł dotarł dziś. wróciłem dopiero z plaży i dopiero wieczorkiem jade go przetestować, także dopiero weekend będę poznawać całą aplikacje od początku Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Danielasty



Joined: 25 May 2010
Posts: 5

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

Witam, czy ktoś może napisać na jakiej zasadzie działa kompas? biorę moduł ze sobą na geo coaching, wyświetla sie punkt na mapie gdzie to jest i "to działa" a nie ważne gdzie się obrócę zawsze pokazuje tak samo.

Tudzież zauważyłem ze kompas działa podczas w miare szybkiej jazdy rowerem. Gdy schodzę z roweru i chce już znaleźć skrzynkę kompas nagle staje i nie wiadomo z której strony szukać. Dokładność modułu mam do 2m to mi daje 4m kwadratowe powierzchni na otwartej przestrzeni - sporo terenu do przekopania dla małej skrzyneczki Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 9:44 pm    Post subject: Reply with quote

Kompas gps działa tylko w ruchu. Na postoju tylko magnetyczny. Albo spoglądasz na ślad na mapie, wiesz skąd przyszełeś, to i kierunki znasz.
A co do skrzynek - zanim zaczniesz kopanie - bacznie się rozglądaj Smile
Back to top
View user's profile Send private message
m2marek



Joined: 19 Oct 2009
Posts: 250
Location: Ełk

PostPosted: Tue Jul 31, 2012 9:50 pm    Post subject: Reply with quote

Zależy od telefonu. Kompas w TB może działać na dwa sposoby:
1. Wskazywać kierunek zgodnie z odczytywanym polem magnetycznym (niektóre telefony, chyba tylko z androidem) - najlepsze rozwiązanie, także dla poszukiwaczy skrzynek.
2. Na podstawie różnicy między odczytami położenia z GPS (chyba wszystkie słuchawki obsługujące TB). Tu mamy znów dwie możliwości:
- wskazania bieżące (dwa sąsiednie odczyty położenia) sprawdza się podczas ruchu,
- wskazania uśrednione (jako, że podczas postoju czy powolnego ruchu, według odczytów GPS skaczemy to w jedną to w drugą stronę (dobrze jak tylko o 2 m) TB wylicza kierunek na podstawie wielu odczytów GPS. Ten tryb sprawdza się lepiej przy poszukiwaniu skrzynek przy odrobinie cierpliwości.

Nie spodziewaj się większej dokładności po żadnym GPS-ie. Do odszukania skarbu prócz urządzenia GPS i saperki użyj "własnej jednostki obliczeniowo-logicznej".

_________________
Xcover2 TB 1.2.2; S8500: TB 1.1.1; SE D750: TB2.0 Compass/TB 1.0.4; PathFinder P 3101
Zaproszenie Dropbox: 2GB+500MB dla korzystającego i 500MB dla mnie (zainstaluj program na Windows'ie): http://db.tt/5eVOCsqj
Back to top
View user's profile Send private message
bartwer



Joined: 13 Jul 2012
Posts: 20

PostPosted: Mon Aug 06, 2012 10:09 am    Post subject: Reply with quote

Witam
Jestem nowym użytkownikiem TrekBuddy. Program jest super u mnie współpracuje z samsungiem B2710 którego używam na motocyklu. Do poruszania się po asfaltach używam gotowych atlasów polski zrobionych z UMP, zaś w teren przygotowuje sobie rastry z geoportalu. W sumie to co potrzebuje mam wszystko obcykane. Ale mam tylko jedno pytanko. Przy nawigacji po śladzie trek prowadzi po kolejnych punktach. Jeśli sobie ominę jakiś punkt bo chciałem zboczyć z trasy i wracam na trasę kilka punktów dalej trek uparcie prowadzi mnie do pierwszego ominiętego. Czy idzie to zmienić ?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Mon Aug 06, 2012 10:24 am    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Można i to na dwa sposoby:
- otworzyć listę punktow (krotkie naciśnięcie 1) i zmienić punkt aktywny na właściwy
- przełączyć się na ekran CMS i naciskając klawisz 9 wybrać właściwy punkt
Back to top
View user's profile Send private message
bartwer



Joined: 13 Jul 2012
Posts: 20

PostPosted: Mon Aug 06, 2012 1:58 pm    Post subject: Reply with quote

Raczej chodziło mi żeby trek automatycznie to robił. Myślałem że może gdzieś w opcjach idzie to zmienić ale pewnie nie da rady. Bo jadąc na motocyklu nie ma czasu ani możliwości bawić się w naciskanie guzików. Nie dość że trzeba patrzeć cały czas co się dzieje to jeszcze w rękawiczkach ciężko w przyciski trafić. W sumie aż tak mi to nie jest potrzebne bo nawigacji używam raczej do orientacji gdzie jestem a nie do prowadzenia. Ale i tak wielkie dzięki bo tego przez CMS nie wiedziałem.
Aha i jeszcze jedno możesz mi dokładniej wytłumaczyć o co chodzi z " azymut względem północy" zmieniam a nic się nie dzieje.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next
Page 10 of 12

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group