Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Problem z kalibracja
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kanar



Joined: 22 Jun 2008
Posts: 9

PostPosted: Sat Jul 05, 2008 3:43 pm    Post subject: Problem z kalibracja Reply with quote

Witam, zrobiłem mapę rodzinnego Radomia za pomocą ZID (zumi coś tam) z parametrem skali 3, skleiłem i wygląda pięknie. W Photoshopie nałożyłem na sztabówkę z 89r żeby porównać i jest ok. Nie mogę jej skalibrować Ozim, zawsze wychodzi mi że jestem ze 100 m wyżej i 30m w prawo od mojego mieszkania. Jak skonfigurować Oziego? W SETUP Map Datum wybieram Pulkovo 1942 POL który dograłem, nie wiem co ma być w Map Projection, jakby co ustawiam Latitude/Longtitude. Pomocy (zapewne RANGER:))

Pozdrawiam
Kanar
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Jul 05, 2008 8:43 pm    Post subject: Reply with quote

Znowu ja ? Laughing
Prawdę powiedziawszy zdjęciami z zumi się nie za bardzo interesowałem do tej pory, trzeba by sprawdzić jak została zrobiona ortorektyfikacja.
Raczej spróbowałbym kalibracji tych zdjęć w WGS84/UTM.
Z tego co czytałem - ZID wpisuje współrzędne do pliku tekstowego, wystarczy sprawdzić, czy po takiej kalibracji ślady pasują.
Back to top
View user's profile Send private message
kanar



Joined: 22 Jun 2008
Posts: 9

PostPosted: Sun Jul 06, 2008 12:22 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki wielkie Ranger, jak zwykle twoje wskazówki są trafne!
Do wieczora napisze tutorial ze screenami jak stworzyć mapę z ZUMI i skalibrować dla terenów równinnych typu Mazowsze, Ale najpierw biorę się za atlas. Pozdrawiam

Kanar
Back to top
View user's profile Send private message
rdt



Joined: 20 May 2008
Posts: 39
Location: poland

PostPosted: Sun Jul 06, 2008 10:52 pm    Post subject: Reply with quote

hmm jesteś z radomia?? mogę użyczyć mapkę która posiadam - dość dokładna
tyle ze ja kompresowałem do 5 bitów na kolor (malutko pamięci -do dyspozycji mam tylko 512 kb dla javy) ale plik oryginalny mam
Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 10:00 pm    Post subject: Reply with quote

Dopiszę się do tego wątku bo temat podobny.
Mój problem polega na tym, że wykorzystuję mapy swojego terenu z zestawu map zwanego "3CD".
I o ile wrzuciłem do swojego telefonu oryginalną mapę z kalibracją to jest wszystko ok. Pozycja się zgadza z drogami itd. Wpadłem na pomysł aby te mapki poobcinać ze zbędnych marginesów (myślę, że wszyscy wiedzą o co mi chodzi) i przekalibrowac. Tak też zrobiłem, obciąłem, przekalibrowałem w Ozim (zgodnie ze wskazówkami z http://gps.astronet.pl/new/porady-kalibracja.htm ) i niby wszystko gra. Tracki zarejestrowane wcześniej pasują do przekalibrowanych mapek otwarte w programach Ozi i TracksAlbumJK. Zadowolony, że mi się udało (z TrekBuddy'm bawię się ok tygodnia) wrzucam nowe mapki do telefonu, odpalam gps-a i zonk. Pozycja z gps-a nie pasuje do mapy, tak samo waypointy, które w Ozim i TracksAlbumJK pasują bardzo dobrze do przerobionych mapek. Gdzie zrobiłem błąd? Dorzucam fotki jak to wyglada w telefonie "poprawnie" to pozycja i waypoint na oryginalnej mapie "n-34-098-a" z "3CD", "przesuniety" to już fotka z mojej przerobionej mapki.
A tak przy okazji jak robić screeny jak np te, które Ranger wrzuca czasem do postów?

PS
Używam wersji 0.9.80
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 10:22 pm    Post subject: Reply with quote

Dorzuć jeszcze plik kalibracyjny do obciętej mapki, to zobaczymy co siadło.
Ekrany zrzucam emulatorem telefonu, już parę razy pisałem co i jak.
Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 10:30 pm    Post subject: Reply with quote

To dorzucam plik


n-34-098-a_chelmza.map
 Description:
pliczek kalibracyjny

Download
 Filename:  n-34-098-a_chelmza.map
 Filesize:  3.69 KB
 Downloaded:  2 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 10:36 pm    Post subject: Reply with quote

Spawdź jeszcze w Info, Technical jakie odwzorowanie i projekcję rozpoznał TB. Rozumiem, że datums.txt w resources masz ?
Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 11:09 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
Spawdź jeszcze w Info, Technical jakie odwzorowanie i projekcję rozpoznał TB. Rozumiem, że datums.txt w resources masz ?


Oczywiście, że nie miałem Smile znalazłem plik tu, wrzuciłem do telefonu i jest troszkę lepiej (tzn przysunęło sie ciut bliżej do rzeczywistości) ale to jeszcze nie to.
[lamer on]
Gdzie szukać w TB ver 0.9.80 Info/Technical, żeby sprawdzić jakie rozpoznał odzworowanie?
[lamer off]
Dziękuję, za dotychcasową pomoc
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

W menu gdzie masz Start, Load Map itd przedostatnia pozycja to Info,
potem Technical, a potem przesuwasz ekran do Map Datum.
Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

w TB z polskim tłumaczeniem nie ma widocznego klawisza "Technical", ale dałem sobie rade i mam tak:
"S-42 Poland{Krassovsky 1940,23.74,-123.83,-81.81}"
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 11:38 pm    Post subject: Reply with quote

No nie ma, bo i tak wielu użytkowników tych technicznych informacji po angielsku nie czyta.
Przypuszczam że możesz mieć jeszcze nieco inny problem.
Ten punkt był wczytany z pliku gpx, czy też wpisałeś go w TB z mapy ?
Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 11:48 pm    Post subject: Reply with quote

O który punkt chodzi? Pozycja pod crosshairem jest z gps, a waypoint powyżej (na screenach, dworzec kolejowy) jest wczytany z pliku gpx (w załączniku jeśli może pomóc).


a1.rar
 Description:
gpx

Download
 Filename:  a1.rar
 Filesize:  3.48 KB
 Downloaded:  1 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jul 07, 2008 11:54 pm    Post subject: Reply with quote

Najpierw załatwmy się z punktem, potem przyjdzie czas na niestandardowy kursor.
TB używa punktów zgodnie ze standardem gpx, więc ich współrzędne muszą być na 100% w WGS84. Jesteś pewny, że Twoj plik tak ma ?
Czasem użytkownicy zapisują punkty z Oziego bez upewnienia się że są w WGS84.
Poniżej sprawdzenie stacji w Ozim i TB na innej mapie dla pewności.
Punkt w TB pokrywa się z Ozim. A jak ten punkt wygląda u Ciebie po dołożeniu datums.txt ?



Chelmza_sprawdzenie_punktu.png
 Description:
 Filesize:  86.72 KB
 Viewed:  11499 Time(s)

Chelmza_sprawdzenie_punktu.png


Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Tue Jul 08, 2008 5:46 am    Post subject: Reply with quote

Kursorem sobie nie zajmuje głowy, to nie problem i nie o to mi chodziło. Smile
Po dołożeniu pliku datums.txt niewiele sie poprawiło, mapa sie trochę przesunęła, ale i tak nie pasuje tak jak powinno być. Jeżeli nałożyłęś pliczek gpx, który dołączyłem wyżej, a widzę po screenach, że tak na poprawnie skalibrowana mapę to wszystko pasuje. Zresztą jak użyję oryginalną mapę z 3CD to wszystko jest OK. Rozjeżdża się na mojej przerobinej mapie i wynika to pewnie z jakiego mojego błędu kalibracji alebo czegoś innego. Co dziwne, track z gpx poprawanie nakłada się na moją mapę w Ozim i TracksAlbumJK a w telefonie nie.
Jak wróce z pracy to wrzucę tą moja mapkę na serwer rapidshare abyś mógł sam sprawdzić, postaram się też zrobić screeny z programów w kompie i mapy w telefonie.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group