Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.
Trekbuddy is on Github now

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Mapy
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 24, 25, 26  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 01, 2008 9:26 am    Post subject: Reply with quote

1. Sprawdz czy OziE przepusci kropke w nazwie odwzorowania z pliku datums.dat.
2. W pliku datums.txt TB masz ewidentny blad, nie moga sie dwa odwzorowania nazywac identycznie PND1925, jezeli aplikacja ma je traktowac jako rozne. Moze to byc np.
PND1(....
PND2(.... itd.
Back to top
View user's profile Send private message
Zygmunt



Joined: 28 Apr 2008
Posts: 73

PostPosted: Tue Jul 01, 2008 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

wydaje sie ze Ozi przyjmuje taki zapis i kalibruje ...
ok... poprawilem ... tylko czy te odwzorowania TB wybiera automatycznie czy trzeba recznie ?

_________________
nokia5310 Wintec WBT-201
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 01, 2008 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Tak, TB pobiera automatycznie z pliku kalibracyjnego .map odwzorowanie i projekcję mapy, o ile je rozumie Wink
(ma dostępną definicję danego odwzorowania).
Możesz to sprawdzić wybierając Informacje i lewy klawisz menu zamiast Zamknij, wtedy są wyświetlane informacje techniczne, m.in. używane odwzorowanie. J
Jeżeli nie rozumie, wybiera domyślnie WGS84.
Back to top
View user's profile Send private message
Zygmunt



Joined: 28 Apr 2008
Posts: 73

PostPosted: Tue Jul 01, 2008 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

faktycznie wybiera ...Smile i co ciekawe nawet dla dwóch jednakowo zaczynajacych się wpisów PND1925.... wybiera je poprawnie i odpowiednio do mapy !!
_________________
nokia5310 Wintec WBT-201
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 01, 2008 9:05 pm    Post subject: Reply with quote

No to zerknij jeszcze do Ustawienia, Podstawowe i zobacz co masz na liście domyślnych odwzorowań. Ciekawe skąd będziesz wiedział które jest które jakby coś Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Zygmunt



Joined: 28 Apr 2008
Posts: 73

PostPosted: Wed Jul 02, 2008 11:31 am    Post subject: Reply with quote

było 2x PND1925 ale orientowałem sie po wartościach ...
teraz zmieniłem na BorGora i BorGora_D... dzisiaj sprawdze to wszystko w terenie
zmniejszyłem rownież rozdzielczosc map ale spodziewałem sie po tym wiekszego wpływu na jakośc odwzorowania ... ale i tak jest OK!

_________________
nokia5310 Wintec WBT-201
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Zygmunt



Joined: 28 Apr 2008
Posts: 73

PostPosted: Wed Jul 02, 2008 7:34 pm    Post subject: Reply with quote

no i zrobilem 40km .... dziala bez pudła !! zmniejszyłem Wpt proximity na 20 i jak po sznurku (a własciwie po miedzach, łąkach i kartofliskach - nieuczęszczane polne drogi, trawa po ramiona - ale jakie widoki !!!
fajnie by bylo gdyby dłuższe przytrzymanie klawisza kursora przesuwało mapę najpierw po pixelu potem po kilkanascie a następnie o cały ekran
natomiast w opcji kompasu jakis nieużywany klawisz wybierał kolejny Wpt (idealnie gdy do przodu i do tyłu) bez koniecznosci wchodzenia w menu - to takie moje usprawnienia ... ale i tak jest fajnie

_________________
nokia5310 Wintec WBT-201
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
lukas_ki



Joined: 05 Apr 2008
Posts: 14

PostPosted: Fri Jul 18, 2008 10:28 am    Post subject: Reply with quote

Witam.

Z serwera ftp grupy gps ściągnąłem mapę Kampinosu, ale niestety w TB jest przesunięcie. Domyślam się, że chodzi o projekcję. Obecnie jest Latitude/Longitude, a tego zdaje się TB nie obsługuje. Proszę o pomoc.



puszcza.kampinoska_40k.map
 Description:

Download
 Filename:  puszcza.kampinoska_40k.map
 Filesize:  1.65 KB
 Downloaded:  58 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
somsiad_mp



Joined: 20 Jul 2008
Posts: 10

PostPosted: Thu Jul 24, 2008 8:24 pm    Post subject: przesunięcie map w TB Reply with quote

Witam wszystkich!
W tej części forum jestem po raz pierwszy, od razu z problemem niestety Sad
Kalibrowałem dzisiaj trzy mapki z wojskowych tzw. 50-tek (Mirosławiec, Wrocław zach. i wsch.). Wszystko szło pięknie według wskazówek na stronie gpsmaniaka. Odpowiedni plik datum wrzuciłem, no wszystko za rączkę właściwie bez możliwości pomyłki. W każdej z wrzuconych do telefonu mapek mam przesunięcie o 6 sekund na długości geograficznej. Szerokość jest ustawiona idealnie. Czy ktoś może mi wyjaśnić w czym problem? Mapy kalibruję na 5 punktów, z czego środkowy zawsze miał końcówkę długości 30 sekund, co w Ozie wpisywałem jako 0,005 (0,3/60).

_________________
somsiad out
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Jul 24, 2008 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

A datums.txt do katalogu resources z Pulkovo 1942 POL wrzuciłeś ?
Jest do pobrania na forum, search wystarczy by go znaleźć.
Back to top
View user's profile Send private message
somsiad_mp



Joined: 20 Jul 2008
Posts: 10

PostPosted: Fri Jul 25, 2008 8:31 pm    Post subject: Re: przesunięcie map w TB Reply with quote

somsiad_mp wrote:
Odpowiedni plik datum wrzuciłem,

Witam ponownie,
Wyszło, że kalibracja na 4 punkty jest lepsza w tym przypadku, albo przeliczanie dzieląc sekundy przez 60 (w punkcie centralnym) nie jest dobrą metodą. Kalibrując na 4 punkty, na każdej z tych map uzyskałem poprawne odczyty na TB.
Dzięki Smile
Przy okazji, czy ktoś posiada i jest w stanie się podzielic mapą okolic Mirosławca (Zachodnipomorskie)? Wybieram się tam na urlop, a 50-tka w TB nie wygląda zbyt dobrze. Compass chyba nie uznał Pojezierza Drawskiego za wystarczająco atrakcyjny turystycznie teren Wink

_________________
somsiad out
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Jul 25, 2008 8:55 pm    Post subject: Reply with quote

A czego tej 50-tce brakuje ? Wink
No dobra, wiem Smile
Już kiedyś proponowałem żeby podawać, które ze sprawdzonych map turystycznych jakich wydawnictw są najlepsze gie-pe-esowo na dany teren (powiedzmy 100/75 na rower, 50 lub mniej dla turystyki pieszej).
Zawsze można spróbować zapytać wydawcę, czy by nie wypuścił wersji elektronicznej.
Zamiast tego lecą uwagi, co uważa Compass Shocked
Chyba nie tędy droga, jak dotąd żaden pojedynczy wydawca (za wyjątkiem WZKART) nie zrobił turystycznych map topo ze 100% pokryciem.
Back to top
View user's profile Send private message
somsiad_mp



Joined: 20 Jul 2008
Posts: 10

PostPosted: Fri Jul 25, 2008 9:10 pm    Post subject: Reply with quote

No dobra, tak sobie palnąłem, faktycznie wydawcy nie ma co zarzucać. Najciekawsze turystycznie tereny raczej ma w ofercie, niestety raczej obejmują one góry i pagóry Wink Ja niestety uwielbiam Pojezierze Drawskie i nijak nie mogę znaleźć map lepszych od 50-tek. Niestety porównując nawet z Google maps (obraz sat.) nie wypadają one zbyt dobrze, a google nie oceniacie wysoko na tym forum.
Pytanko teoretyczne: czy można zrobić mapkę "topo" z printscreena obrazu satelitarnego gmaps? Jeśli tak, to plz o poradnik lub chociaż wskazówki. Mam tydzień do wyjazdu, może coś spłodzę Wink

_________________
somsiad out
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Jul 25, 2008 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

Chyba forum nie czytasz Smile
Nie słyszałeś o Googleak czy ZID-zie ?
Natomiast obraz satelitarny to niestety nie mapa turystyczna.
Atrakcji niet, stacji niet, itd.
Back to top
View user's profile Send private message
Zygmunt



Joined: 28 Apr 2008
Posts: 73

PostPosted: Sat Aug 09, 2008 3:30 am    Post subject: Reply with quote

znalazłem cos takiego .... tylko nie wiem na ile jest to legalne ?

http://peb.pl/programy-nawigacyjne-i-mapy/107276-rapidshare-mapy-polski-w-skali-1-a.html

_________________
nokia5310 Wintec WBT-201
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 24, 25, 26  Next
Page 9 of 26

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group