Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
myPhone Fun 3 i GPS

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Sun Jun 19, 2016 6:54 pm    Post subject: myPhone Fun 3 i GPS Reply with quote

Dobry wieczór wszystkim Smile

Po latach dojrzewam wreszcie do uznania, że Nokia e50 z ekranem wielkości znaczka pocztowego to na TB mało. Wyciągnąłem z szuflady myPhone Fun 3 z Androidem 4.4.2 i mam problem - jak włączam GPS (wbudowany), na pasku pojawia się odpowiednia ikona, ale wygląda, że TrekBuddy nie ma najmniejszej ochoty na pobieranie oo niego pozycji. Inne programy (mp. Locus) wskakują do razu na właściwą pozycję.

Podpowiedzcie proszę, co powinienem zrobić, żeby to ruszyło?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Sun Jun 19, 2016 7:58 pm    Post subject: Reply with quote

Zależy co się chce uzyskać Smile
Jeżeli czystą pracę z odbiornikiem gps - wyłączyć podpowiedzi z sieci, wyjść na zewnątrz, tupnąć w menu Start i zaczekać aż odbiornik odbierze almanach i się zafiksuje na pozycji.
Jeżeli z ułatwieniami a-gps, to wybrać w ustawieniach lokalizacji telefonu wspomaganie z sieci, tupnąć w Start w Treku i nawet można nie wychodzić Smile
Back to top
View user's profile Send private message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Mon Jun 20, 2016 3:57 am    Post subject: Reply with quote

Chcę uzyskać zwykły, czysty GPS. W ustawieniach androida mam wyłączone rozszerzenia.
A jesteś w stanie określić ile może trwać takie fixowanie? Wczoraj mu (w sensie TB) 5 minut było mało, a po włączeniu Locusa praktycznie od razu wskoczył na miejsce. Po tym przełączenie na TB też nie dao spodziewanego efektu Sad

Jeszcze pokombinuję, ale dziwnie mi to wygląda. Jakby obsługę GPS poszczególne programy miały własną, a nie systemową. No chyba że tak jest Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Mon Jun 20, 2016 9:03 am    Post subject: Reply with quote

Na Androidzie jest wiele możliwości sprawdzenia jak się odbiornik fiksuje, można np. skorzystać z aplikacji AndroiTS GPS Test.
Na co zwracać uwagę ? Czy dane z odbiornika są rzeczywiście bieżące i czy usługi lokalizacji telefonu (aplikacje korzystają z tej samej usługi systemowej) wskazały poprawny fiks odbiornika.
Część aplikacji wyświetla współrzędne nie czekając na potwierdzenie statusu zafiksowania odbiornika (wtedy wydaje się że coś zrobiły szybciej), albo robi to na podstawie poprzednio zapamiętanej poprawnej pozycji. A Trek po prostu czeka na potwierdzenie przez usługę systemową, czy bieżący fiks jest OK Smile
Jeżeli są problemy ze złapaniem bieżącego sygnału, to warto się nieco przemieścić (50-100m E-W) i zwracać uwagę na to, czy w kierunku południowym nie ma w pobliżu jakichś dużych przeszkód.
Back to top
View user's profile Send private message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Mon Jun 20, 2016 10:39 am    Post subject: Reply with quote

Dzięki za wyjaśnienia. Będę walczył z tematem i pora odesłać wysłużonego Symbiana w stan spoczynku Smile
Back to top
View user's profile Send private message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Wed Jun 22, 2016 5:56 am    Post subject: Reply with quote

Dobra, GPS odpalony, zafixowany i jest kolejny problem - mimo ustawienia zapisu co 10 sekund, w GPXie punkty lądują nawet co minutę i zamiast śladu dostaję łamaną z grubsza pokazującą trasę. O ile pieszo taka częstotliwość jeszcze ujdzie, to na rowerze przydatność takiego śladu jest żadna.

No i pytanie - jak go zmusić do częstszego zapisu?

Zauważyłem też inną ciekawą rzecz. Po przejechaniu pod wiaduktem kolejowym ślad przesunął mi się o jakieś 100 metrów na wschód i na swoje miejsce wrócił po jakimś kwadransie.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Jun 22, 2016 8:19 am    Post subject: Reply with quote

A mógłby kolega być konkretniejszy ? Smile
Tzn. co kolega wstawił dokładnie w Treku do GPX dt, ds ? Bo rozumiem, że chodzi o ślad zapisany ?
Może wystarczy wkleić ślad jako załącznik, zamiast opowiadania co się stało ? Smile
Back to top
View user's profile Send private message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Wed Jun 22, 2016 9:47 am    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
A mógłby kolega być konkretniejszy ? Smile
Tzn. co kolega wstawił dokładnie w Treku do GPX dt, ds ? Bo rozumiem, że chodzi o ślad zapisany ?
Może wystarczy wkleić ślad jako załącznik, zamiast opowiadania co się stało ? Smile


No racja. Więc tak: dt=10, ds=5 W załączniku ślad. Po podłożeniu nap na OSM pięknie widać np jak ścinałem mosty Wink

Nie wiem co o tym wszystkim sądzić, na starej Nokii to chodziło ślicznie od pierwszego uruchomienia Sad



slad.gpx.zip
 Description:

Download
 Filename:  slad.gpx.zip
 Filesize:  3.55 KB
 Downloaded:  1 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Jun 22, 2016 10:24 am    Post subject: Reply with quote

Co 10 sek to jeszcze rozumiem, ale co 5 m ? Smile
By uzyskać zapis śladu gpx nie rzadziej niż co 10 sekund, powinno być dt=10, ds=0
Może niech kolega najpierw sprawdzi jak działa jakościowo sam odbiornik, przestawiając zapis logu na nmea.
Back to top
View user's profile Send private message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Wed Jun 22, 2016 10:52 am    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
Co 10 sek to jeszcze rozumiem, ale co 5 m ? Smile
By uzyskać zapis śladu gpx nie rzadziej niż co 10 sekund, powinno być dt=10, ds=0
Może niech kolega najpierw sprawdzi jak działa jakościowo sam odbiornik, przestawiając zapis logu na nmea.


to 5 m to żeby go zmotywować do częstszego zapisu.

[edit]

Przepuściłem NMEA na całej trasie i odchylenia od drogi faktycznej są minimalne (max do 5 metrów). Czyli wygląda mi, że coś jest nie tak z generalizacją śladu.

Super by było, gdyby TB miało opcję jednoczesnego zapisu w obu formatach. Teraz jedyne co mogę, to mieć w kieszeni dwa telefony jednocześnie, jeden z zapisem GPX, drugi NMEA i zobaczyć co z tego wynika.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Jun 23, 2016 9:24 am    Post subject: Reply with quote

E tam, dwa logi na raz czy telefony to jakiś absurdalny wniosek Smile
Niektórym wystarczają ustawienia domyślne zapisu gpx-a w aplikacji ...
No ale skoro masz już log nmea z trasy, to możesz teraz odpalić w Treku symulator i się pobawić w takie ustawienia parametrów zapisywanego gpx-a, dla jakich Ci się najbardziej zapisany ślad spodoba.
Do tego nie trzeba już nawet jeździć Smile
Jeżeli chcesz, wklej na forum ten log nmea spakowany zip-em, zerknę czy nie ma w nim jakiejś czkawki Smile
Back to top
View user's profile Send private message
qrczakoff



Joined: 18 Feb 2008
Posts: 21

PostPosted: Sun Jun 26, 2016 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

No, pobawiłem się nieco i co mi wyszło - telefon co jakiś czas w logach NMEA zapisuje mi binarną sieczkę i zapewne stąd te moje problemy. Kolejny ruch - przenoszę TB do pamięci telefonu i zobaczymy czy to nie znak, że muszę kartę wymienić (oby to była ta kwestia, a nie uwalony sprzęt).

Dzięki wielkie za wszelką pomoc i wyjaśnienia. Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group