Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Atlas nie dziala poprawnie ? :-)

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dortyl24



Joined: 30 Aug 2015
Posts: 9

PostPosted: Thu Sep 17, 2015 3:08 pm    Post subject: Atlas nie dziala poprawnie ? :-) Reply with quote

Stworzyłem atlas przy pomocy Mobac w formacie "TrekBuddy tared atlas". Korzystałem z mapy UMP-pcPL (Poland only). Utworzyłem mapę całej Polski z terenem przygranicznym w powiększeniu 2-4-6-8. Następnie mapę obejmującą obszar o promieniu ok.50 km wokół Poznania, o powiększeniu 6-8-10-12-14-15-16-17 oraz mapę obejmującą obszar ok. 120 km wokół Poznania o powiększeniu 6-8-10-12. Wszystko przebiegło bezproblemowo, foldery zostały utworzone, jednak próba wczytania mapy poprzez wczytanie pliku cr.tar pokazuje tylko dwa foldery: Polska i Poznań 120 km. Trzeci folder jest w ten sposób niedostępny(Poznań 50 km). Wczytanie mapy bezpośrednio z tego folderu przebiega prawidłowo, jednak wówczas nie można zmieniać powiększenia. Dlaczego tak się stało i jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Sep 17, 2015 3:46 pm    Post subject: Reply with quote

A kto tak jeszcze robi atlasy ? Smile
Plik nagłówka atlasu cr.tar zawiera "na sztywno" wykaz zawartych w nim map i aplikacja pokaże tylko te, które zostały w nim zapisane.
Więc jeżeli zostały zrobione w istocie 3 atlasy, to trzeba ich zawartość jakoś połączyć Smile
Na to jest banalnie prosty sposób.
Zamiast korzystać z nagłówków cr.tar należy użyć w głównym katalogu atlasu nagłówka typu EasyAtlas.tar, opisanego tu
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=790&start=55
Spowoduje on, że aplikacja sama sprawdzi jakie są w danym atlasie warstwy i mapy.
Proponuję to zrobić tak - najpierw utworzyć katalog atlasu, np. Okolice Poznania, do niego skopiować nagłówek my-atlas.tar (do pobrania tu)
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=7653
a następnie do tegoż samego folderu skopiować wszystkie uzyskane foldery warstw wraz z mapami. I atlas działa Smile

Edycja
No to jeszcze jedna ilustracja, czyli jak łatwo uzupełniać mapy w atlasie bezpośrednio w telefonie, korzystając z wyżej wskazanego przepisu.
Jak widać poniżej, w przypadku gotowych map dla aplikacji, kontakt z komputerem w terenie dla rozbudowy działającego atlasu wcale nie jest dziś konieczny Wink



Rozbudowa_atlasu_w_telefonie.png
 Description:
 Filesize:  63.7 KB
 Viewed:  6091 Time(s)

Rozbudowa_atlasu_w_telefonie.png


Back to top
View user's profile Send private message
dortyl24



Joined: 30 Aug 2015
Posts: 9

PostPosted: Sun Sep 20, 2015 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Plik nagłówka atlasu cr.tar zawiera "na sztywno" wykaz zawartych w nim map i aplikacja pokaże tylko te, które zostały w nim zapisane.


To dlaczego nie pokazuje skoro wszystkie trzy zostały utworzone razem? Dlaczego odpowiednia informacja nie została zawarta w pliku cr.tar? Ja nie dokładałem żadnych osobno tworzonych atlasów do już istniejących.

Użycie nagłówka easyatlas.tar działa poprawnie. Jednak użycie nagłówka atlas.tar wygenerowanego przez atlas_tar.exe daje taki sam efekt jak cr.tar wygenerowany przez Mobac - widoczne są tylko dwa pierwsze atlasy.

Propozycja z użyciem nagłówka my-atlas.tar działa również dobrze.

Aczkolwiek wczoraj wyskakiwał mi błąd: :Błąd użycia mapy: java.lang.NullPointerException: 0" podczas używania największych powiększeń. Nie pamiętam, niestety, podczas używania którego nagłówka. Działo się to podczas zwiększania podziałki z kilku ostatnich najmniejszych podziałek (15,16,17).

Dzisiaj błąd się nie pojawił.

Zauważyłem, że dwa ostatnie największe powiększenia ładują się dużo dłużej niż pozostałe, ostatnie najwieksze (podziałka 80m) ładuje się nawet 10 sekund. Pewnie wynika to z dużej ilości kafelków do "przejrzenia" przez program.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sun Sep 20, 2015 12:53 pm    Post subject: Reply with quote

Informacja o wszystkich mapach nie została zapewne zawarta w jednym nagłówku cr.tar, bo kolega po prostu nie umie używać Mobac-a Smile
Przecież w/g zamieszczonego opisu kolega otrzymał 3 pliki cr.tar, a próbuje używać tylko jednego i się dziwi, dlaczego w nim nie ma informacji o mapach, które są w pozostałych ?
Dalej, po co np. kolega zdublował warstwy 6-8 w dwóch kolejnych zestawach, skoro już pierwszy obejmował najszerszy zasięg map (cała Polska plus okolice) ?
Ten sam błąd został powielony w przypadku warstw 10-12 w dwóch kolejnych zestawach, 120 km zasięgu wokół Poznania to niby mniej niż 50 km ? Nie wystarczyło umieścić te mapy raz a dobrze ? Smile
Ile razy to trzeba będzie jeszcze napisać, że w Mobacu, by uzyskać jeden atlas o właściwej strukturze, należy dodawać warstwy pojedynczo (jeden ptaszek na jedną dodaną skalę mapy) ? To zapewnia jeden kompletny nagłówek dla wszystkich map i pomaga wykluczyć zbędne ich powielanie.
Ale nawet przy takim pomieszaniu z poplątaniem jakie kolega sobie zafundował w sensie doboru map, Trek również ten bajzel obsługuje poprawnie.
Dlaczego ? Bo potrafi wykryć nawet tak dziwną strukturę atlasu, nad którą kolega stwórca nie był w stanie sam zapanować Smile
Może potrzeba było trochę więcej poczytać o tym jak korzystać z dostępnych narzędzi ? No cóż, zdarza się że początki bywają trudne.
Back to top
View user's profile Send private message
dortyl24



Joined: 30 Aug 2015
Posts: 9

PostPosted: Wed Sep 23, 2015 6:35 pm    Post subject: Reply with quote

Otrzymałem jeden plik cr.tar. Zrobiłem tak jak na screenie i nacisnąłem "create atlas". A warstwy zdublowałem, ponieważ irytowało mnie przełączanie się aplikacji pomiędzy atlasami, które oprócz tego, ze zajmowało czas, to po przełączeniu nie pokazywało następnej w kolejności podziałki, której oczekiwałem, tylko największą z dostępnych w danym atlasie, czyli najmniejsze powiększenie.

Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Sep 23, 2015 10:55 pm    Post subject: Reply with quote

No ale kolega z uporem godnym lepszej sprawy opisuje złą metodę składania map w atlasie Smile
Przełączanie pomiędzy atlasami czy mapami nie musi irytować, jeżeli zrobi się to choć raz poprawnie.
Zaptaszkowanie kilku skal map dla danej warstwy zamiast jednej i powielenie map o tej samej skali w sąsiednich warstwach może powodować tak dziwne skoki przy zmianie warstw jak w powyższym atlasie.
Gdyby kolega zrobił to trochę inaczej - zaptaszkował jedną skalę, np. 2, po czym dodał jedną mapę o określonym zasięgu do atlasu, zaptaszkował kolejną pojedynczą skalę, np. 4, po czym dodał kolejną mapę, itd. - wynik byłby zupełnie inny.
Na co niektórzy wpadli bez trudu wiele lat temu, ba, nawet to dla potomnych w szczegółach opisali:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=790&start=32
Można oczywiście stale krążyć dookoła właściwej drogi, tylko po co ? Smile
Dzisiaj jest jeszcze prościej - używa się nagłówka z autowykrywaniem map, ponumerowane foldery warstw wstawia z palca i wrzuca foldery map z plikami tar/tmi od razu do właściwej. Tak przecież też można Smile
Co wiedzą np. wykorzystujący w atlasach mapy pochodzące z różnych źródeł, bo Mobacem WIG-ówek czy MBlatów się do atlasu raczej nie wklei Wink
Back to top
View user's profile Send private message
dortyl24



Joined: 30 Aug 2015
Posts: 9

PostPosted: Sun Sep 27, 2015 11:43 am    Post subject: Reply with quote

Postąpiłem wg. Twoich porad. Ale pojawił się problem z podziałką jaką wyświetla Trekbuddy. Do pewnego momentu jest dobrze ale już na poziomie kraju/kontynentu zaczyna się gubić i pokazuje nieprawdziwe wartości. Czyżbym znów coś robił źle? Na załączonym obrazku widać, że Polska ma ok 100km szerokości...
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sun Sep 27, 2015 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

Czy to jest problem aplikacji czy też wykonania mapy ? Smile
Trudno orzec, nie mając dostępu do tej konkretnej mapy.
Ale zawsze można zacząć sprawdzanie od wbudowanej w aplikację mapy świata by się upewnić co do podziałki, czy spróbować innych map.



TB_podzialka_map.png
 Description:
 Filesize:  90.03 KB
 Viewed:  5838 Time(s)

TB_podzialka_map.png


Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Sep 28, 2015 9:16 am    Post subject: Reply with quote

A i jeszcze przykład, na poziomie kraju/kontynentu Smile


TB_podzialka_map1.png
 Description:
 Filesize:  131.44 KB
 Viewed:  5812 Time(s)

TB_podzialka_map1.png


Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group