Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.
Trekbuddy is on Github now

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
O budowaniu atlasów praktycznie
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Feb 21, 2011 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

Od wersji TB 1.0.11 warto zwrócić baczniejszą uwagę na nazewnictwo folderów warstw atlasu.
W czym rzecz ?
Od tej wersji funkcjonuje mechanizm przeszukiwania warstw atlasu, w celu znalezienia kolejnej mapy dla danego połozenia o innej skali. Jest to o tyle ciekawy mechanizm, bo pozwala mieć wiele warstw w atlasie, bez zachowania w każdej z nich map pokrywających dany teren.
Dla przykładu - mam małą mapę przeglądową Polski, następnie mapę drogową z pełnym pokryciem kraju, i kolejno dla np. Sudetów mapy w skalach 1:120k i 1:60k, a dla Pienin mapy 1:50K i 1:25k i chcę z nich zbudować atlas.
By struktura była właściwie przeszukiwana nowo dodanym mechanizmem, warstwy w atlasie powinny być ułożone w/g skal, co oznacza, że najlepiej jest je odpowiednio ponumerować, np.
1_PL_widok
2_PL_drogowa
3_Topo_120
4_Topo_60
5_Topo_50
6_Topo_25
Następnie wystarczy odpowiednio umieścić w tych katalogach foldery zawierające mapy.

Mechanizm wyszukiwania działa tak, że przy zmianie skal funkcją szybkiego przełączania warstw ("easy zoom") - gdy będę np. w Sudetach, to aplikacja sama będzie wybierała kolejno mapy z warstw:
1_PL_widok
2_PL_drogowa
3_Topo_120
4_Topo_60
a gdy będę w Pieninach mapy z warstw
1_PL_widok
2_PL_drogowa
5_Topo_50
6_Topo_25

Stąd przy użyciu klawiszy funkcji szybkiej zmiany skal ("7"-zoom out, "9"-zoom in) mamy płynne wyszukiwanie map z atlasu dostępnych dla danego terenu. Jednym słowem - koniec z komunikatami - brak mapy w danej warstwie przy zmianie warstw Smile
Dotychczasowa lista warstw jest nadal dostepna przy długim naciśnięciu klawisza "7", a wybór dowolnej mapy z warstwy według jej nazwy, po długim naciśnieciu klawisza "9".
Włączenie funkcji szybkiego przełączania warstw w atlasie (easy zoom) jest dostępne w ustawieniach pulpitu
(Settings/Desktop). No i mamy nową jakość pracy z atlasem w Treku, funkcję prostą i wygodną w użyciu Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Rafal1986



Joined: 29 Dec 2012
Posts: 2

PostPosted: Sun Jan 06, 2013 10:06 pm    Post subject: Utknąłem i chetnie skorzystam z pomocy. Reply with quote

Na podstawie map Tatr 10k, sporządziłem własne wersję, (przycięte marginesy i kalibracja w OziExplorer). Łącznie 14 obrazków .png. Przy pomocy OziConverter sporządziłem 3 wersje skali 40%, 75% 100%.
Przeskalowane mapy umieściłem w 3 folderach :
Tatry40
Tatry75
Tatry100

Do tworzenia atlasu używam TBMapper, tylko nie wiem jak ułożyć i nazwać pliki aby uzyskać :
-warstwy w 3 skalach
-automatyczną zmianę obszaru podczas przeglądania atlasu pomiędzy 14 plikami.png z danej warstwy

Przy pomocy TBMappera mam załadować wszystkie mapy z danej skali i stworzyć dla nich atlas? Przeczytałem tego posta parę razy i nie mogę tego ogarnąć aby uzyskać zamierzony efekt.
Back to top
View user's profile Send private message
m2marek



Joined: 19 Oct 2009
Posts: 250
Location: Ełk

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 9:52 pm    Post subject: Reply with quote

I wyjście
1. O ile możliwe z tych 14 obrazków złóż jeden o nazwie np. Tatry100 (rozumiem, że 14 obrazków, to 14 "kafelków" tworzących mapę w 100% wielkości) i skalibruj.
2. TBMaperem utwórz mapę do TB z odpowiadającymi Ci wielkościami "kawałków"
3, 4... powtórz 1 i 2 dla kolejnych warstw (powiększeń)
Na koniec. Złóż wszystko w atlas.
II wyjście
Każda z map (14) w danym powiększeniu musi być w osobnym katalogu w danej warstwie (np. Tatry100 zawiera katalogi Tatry100-01, ... , Tatry100-14) o nazwie mapy przygotowanej w Ozim+TBMaperze
III wyjście
Ustalając stopnie powiększeń, uwzględnij oferowane przez TB możliwości przeskalowania - zwiększysz funkcjonalność atlasu, a dodatkowo możesz zaoszczędzić miejsce na karcie.

_________________
Xcover2 TB 1.2.2; S8500: TB 1.1.1; SE D750: TB2.0 Compass/TB 1.0.4; PathFinder P 3101
Zaproszenie Dropbox: 2GB+500MB dla korzystającego i 500MB dla mnie (zainstaluj program na Windows'ie): http://db.tt/5eVOCsqj
Back to top
View user's profile Send private message
mikomur



Joined: 22 Jul 2012
Posts: 2

PostPosted: Fri Jan 18, 2013 7:20 pm    Post subject: Ile warstw może mieć atlas Reply with quote

Chciałbym zapytać ile warstw może być w atlasie. Zrobiłem atlas z najczęściej spotykanymi przeze mnie skalami. Mam 9 warstw ponumerowanych od 1 do 9:
1_500K
2_250K
...
9_20K_i_mniej

Gdybym chciał dać więcej warstw to da się? Wiadomo, że na danych współrzędnych mam tylko kilka map w rożnych skalach ale sumarycznie mam ich wiele. Czy poprawne byłoby takie numerowanie warstw?
01_Warstwa1
02_Warstwa2
...
10_Warstwa10
11_Warstwa11

Czy to zadziała tak jak w pierwszym wariancie? Bo pierwsza numeracja sprawdza się wyśmienicie.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Jan 18, 2013 10:22 pm    Post subject: Reply with quote

Pewnie bym zrobił
9_Warstwa9
A_Warstwa10
B_Warstwa11
bo jestem leniwy Smile
Back to top
View user's profile Send private message
next1368



Joined: 22 Jul 2011
Posts: 17

PostPosted: Sun Mar 10, 2013 9:56 am    Post subject: małe pytanko Reply with quote

czy da się sporządzić atlas okolicy z map pobieranych z Geoportalu przez Mapo Tero. jeśli tak to jak się do tego zabrać ? sporządzałem już sobie pojedyncze mapki , ale chciałbym wykonać atlas z warstwami.
Back to top
View user's profile Send private message
m2marek



Joined: 19 Oct 2009
Posts: 250
Location: Ełk

PostPosted: Sun Mar 10, 2013 4:38 pm    Post subject: Reply with quote

Jeżeli masz mapy:
np. 2mpp_okol_map\2mpp_okol_map.tar
2mpp_okol_photo\2mpp_okol_photo.tar
5mpp_okolica\5mpp_okolica.tar
20mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
40mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
1000_Polska\1000_Polska.tar
Umieść je w katalogach:
np: Atlas\002\2mpp_okol_map\2mpp_okol_map.tar
Atlas\002\2mpp_okol_photo\2mpp_okol_photo.tar
Atlas\005\5mpp_okolica\5mpp_okolica.tar
Atlas\020\20mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
Atlas\040\40mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
Atlas\080\1000_Polska\1000_Polska.tar
Następnie w katalogu Atlas umieść program:
atlas_bat_tar.exe
i go uruchom... poczekaj chwilę (lub dłużej - zależnie od wielkości map)
Gotowe.
Identycznie postępujemy z mapami nie zTARowanymi, z tym ze w miejscu plików *.tar powinny się znajdować katalogi z plikami *.map, *.set i katalogiem set.
Nazwy katalogów z mapami mogą być dowolne. Warto jednak aby były w kolejności skal, co umożliwi proste przełączanie "przybliżeń". Mapy w takim samym odwzorowaniu (bądź zbliżonym) o różnej treści najlepiej umieścić w tym samym katalogu odpowiadającym danej skali (w przykładzie Atlas\002). Tu nazwy katalogów z mapami odpowiadają odwzorowaniu ilości metrów przez jeden piksel - metrs per pixel. Warto dostosować nazwy katalogów do skali, bądź odwzorowania stworzonych przez siebie map.
Tak stworzony atlas możemy później łatwo rozbudowywać dogrywając do odpowiednich katalogów mapy kolejnych obszarów lub tworząc nowe katalogi z mapami, odpowiadające w kolejności danej skali.
Jeżeli chcesz dogrywać mapy zakupione do tak stworzonego atlasu, to najczęściej spotykane 50-tki (1:50 000) odwzorowują ~8mpp. Można stworzyć odpowiedni katalog (Atlas\008), bądź wgrać do najbliższego (w przykładzie Atlas\005)

_________________
Xcover2 TB 1.2.2; S8500: TB 1.1.1; SE D750: TB2.0 Compass/TB 1.0.4; PathFinder P 3101
Zaproszenie Dropbox: 2GB+500MB dla korzystającego i 500MB dla mnie (zainstaluj program na Windows'ie): http://db.tt/5eVOCsqj
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Mar 11, 2013 12:23 am    Post subject: Reply with quote

Budowanie atlasów do Treka wygląda tak samo, niezależnie od rodzaju użytych map.
Niektórzy z kolegów powtarzają stale te same pytania o atlasy, podłączając to pod różne źródła map czy serwisy, pomimo że odpowiedzi jak wykonać atlas padały już wielokrotnie. Nie ma różnych wersji budowania atlasu w zależności np. od źródła map.
Początkującym można polecić np. skorzystanie z TBMappera do składania atlasu, bardziej zaawansowani potrafią to zrobić "ręczne", tak jak to opisano w tym temacie kilka razy.
A co do MapoTero czy map z Geoportalu - od miesiąca jest np. dostępny iMapMobile dla Geoportal 2 na smartfony.
Wygląda na to że zarządzający portalem zaproponowali własne rozwiazanie mobilne pozwalające na dostęp do zasobów, stąd opisany powyżej problem właściwie ... rozwiązał się sam Smile
Back to top
View user's profile Send private message
next1368



Joined: 22 Jul 2011
Posts: 17

PostPosted: Mon Mar 11, 2013 10:37 am    Post subject: Reply with quote

może i ten atlas mi wyszedł dzięki pomocy , ale nie mam możliwości przełączania warstw klawiszem 7 lub 9. pozostaje tylko zmiana jak przy samych mapkach. chyba że to wina ustawień treka lub co gorsza - fon tego nie obsługuje : samsung solid C 3350. choć ustawienia sprawdzałem i jest zaznaczona opcja przełączania warstw.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Mar 11, 2013 12:16 pm    Post subject: Reply with quote

No dobrze, a jak atlas wczytujesz ?
Trzeba wybrać Mapy i najpierw znaleźć folder z atlasem, po czym wskazać nagłówek atlasu (z rozszerzeniem tba lub tar, w zależności od rodzaju atlasu), wybrać początkową warstwę z dostępnych na liście i po tym konkretną mapę.
Może po prostu od razu wskazałeś jakąś mapę spakowaną zamiast nagłówka atlasu ? Model telefonu raczej nie ma na to wpływu.
Tyle że korzystanie z atlasów to już zupełnie inny temat Smile
Back to top
View user's profile Send private message
next1368



Joined: 22 Jul 2011
Posts: 17

PostPosted: Thu Mar 14, 2013 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

ręcznie wykonany za bardzo mi nie wyszedł. nie chce nadal przestawiać warstw. wykonałem atlas w MOBAC-u i ten działa normalnie. muszę się przyjrzeć jego strukturze. wolę atlas z mapami geoportalu bo są dokładniejsze.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5031

PostPosted: Sat Mar 30, 2013 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

Zbudowałem atlas za pomocą programu MAC. Jednak nie mogę zmieniać powiększenia za pomocą klawiszy 7 ,9. W jednym przypadku wchodzi do menu i prosi o wybranie warstwy a w drugim o wybranie mapy/atlasu.

Struktura atlasów w postaci tar jest następująca:
Poland_2013-03-10_115206
|-Poland
|  |-07
|  |  |-07.tar
|  |  |  |-set
|  |  |  | |-*png
|  |  |  |-07.map
|  |  |-07.tmi
|  |-08
|  |  |-08.tar
|  |  |  |-set
|  |  |  | |-*png
|  |  |  |-08.map
|  |  |-08.tmi
|  |-09
|     |-09.tar
|     |  |-set
|     |  | |-*png
|     |  |-09.map
|     |-09.tmi
|-cr.tar
   |- Poland
   |  |-07
   |     |-07.map
   |  |-08
   |     |-08.map
   |  |-09
   |     |-09.map
   |-cr.tba

07-09 to są powiększenia jakie wybrałem do wygenerowania w MAC.

Czy program MAC generuje tak tary aby dało się używać od razu easyzoom czy trzeba coś pozmieniać. Zrozumiałem, że 07-09 są to warstwy a nie mapy. A po wgraniu tego na telefon wychodzi z TB, że jednak są to mapy.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Mar 30, 2013 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Struktura jest do kitu, pewnie dlatego że nie przeczytałeś stronę wcześniej jak korzystać z Mobaca.
Brakuje folderów warstw, Poland to jedyna warstwa jaką masz Smile
Wpisz nazwę atlasu i dodawaj warstwy po jednej, kapujesz ? Jeden ptaszek skali na jedno dodawanie map warstwy Smile
Czyli utwórz folder atlasu o wybranej nazwie, w nim dodaj pojedynczo warstwy 7,8,9, a w nich mają być foldery z mapami. Kafelki już zwlokłeś, wystarczy poprawić samą strukturę.
No i ćwicz raczej na obszarze miejsca zamieszkania zamiast całej Polski Smile
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5031

PostPosted: Sat Dec 07, 2013 10:36 am    Post subject: Reply with quote

Witam. Mam podobny problem z zoomem i skalami map. Czytam porady kol.Rengera w tej materii i nie wiem dlaczego mi to nie wychodzi. Niby wg. mnie zrobiłem tak jak radzi kol.Ranger a klawisze 7/9 działają jedynie jako wybór warstwa/mapa, a nie jak automatyczny zoom.. Gdzie popełniam błąd? Zbudowałem testowy atlas wg. takiej procedury :
1.W MAC wybrałem warstwy:
2.wygenerowałem atlas
3.uruchomiłem skrypt



struktura po pracy skryptu.JPG
 Description:
 Filesize:  19.77 KB
 Viewed:  12915 Time(s)

struktura po pracy skryptu.JPG



struktura po pracy MAC.JPG
 Description:
 Filesize:  23.16 KB
 Viewed:  12915 Time(s)

struktura po pracy MAC.JPG



warstwy.JPG
 Description:
 Filesize:  15.01 KB
 Viewed:  12915 Time(s)

warstwy.JPG


Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5031

PostPosted: Sat Dec 07, 2013 10:49 am    Post subject: Reply with quote

....i nagle mnie olśniło. Struktury są ok. Problem tkwił w ustawieniach PULPITU. W opcji ,,Szybka zmiana map,, należy wybrać WARSTWY, a ja miałem WYŁĄCZONA.
Pozdrawiam wszystkich trekowiczów.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 3 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group