Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
O budowaniu atlasów praktycznie
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bas



Joined: 05 May 2009
Posts: 344
Location: Lodz, PL

PostPosted: Sat Jun 19, 2010 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

Proponuje krotki film o budowie spakowanego atlasu TB.
Ten temat ciagle wraca, wiec mam nadzieje, ze film bedzie przydatny Wink

Oryginalny plik .swf jest w zalaczniku - w lepszej jakosci.
A na szybko mozna obejrzec z YouTube:




atlas.rar
 Description:
film w .swf

Download
 Filename:  atlas.rar
 Filesize:  138.13 KB
 Downloaded:  149 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
ziemor



Joined: 24 Jun 2010
Posts: 7

PostPosted: Sun Jul 04, 2010 9:25 am    Post subject: Reply with quote

Witam
Przepraszam że tu piszę ale kolega z forum chce wiedzieć jak zrobiłem atlas a na PW nie da się posyłać fotek
Proszę o nie kasowanie tego posta

Odpowiedź dla tego kolegi:

Na początek to link z instrukcją
http://www.altcontroldelete.pl/artykuly/tworzenie-map-offline-dla-nawigacji-w-mobile-atlas-creator/


Zrobić atlas wielowarstwowy nie jest tak prosto
Najlepiej jak byś miał gotowy jakiś atlas wielowarstwowy i zobaczył dokładnie jego strukturę jak jest zbudowany
Do zrobienia atlasu jeszcze potrzebny jest program który modyfikuje pliki z rozszerzeniem TAR ja robię to 7-Zip File Manager który jest po polsku
Poniżej opisałem jak wygląda struktura atlasu
Jak już zrobisz atlas w Mobile Atlas Creator to tak go zmodyfikuj aby miał poniższą strukturę - potem wgrywasz w odpowiedni folder w telefonie i już powinno działać



Schowek-2.jpg
 Description:
otwarty plik polska.tar wygląda tak jak na fotce
przykładowo folder 4_2km w tym pliku posiada trzy foldery o nazwach:
4a
4b
4c
w każdym z tych folderów znajdują się odpowiednio pliki :
4a.map
4b.map
4c.map

polska.tba to nazwa
 Filesize:  20.43 KB
 Viewed:  21039 Time(s)

Schowek-2.jpg



Schowek-1.jpg
 Description:
przykładowy atlas wygląda tak jak na fotce
przykładowy folder z tego atlasu 4_2km posiada trzy foldery o nazwach:
4a
4b
4c

w tych folderach znajdują się odpowiednio pliki
4a.tar
4a.tmi
-
4b.tar
4b.tmi
-
4c.tar
4c.tmi
 Filesize:  17.46 KB
 Viewed:  21036 Time(s)

Schowek-1.jpg


Back to top
View user's profile Send private message
karabinbartek



Joined: 07 Aug 2008
Posts: 2
Location: Dobra/Kraków

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 11:08 am    Post subject: Reply with quote

Dzięki wielkie kolego ziomior.

W międzyczasie siadłem do MAC'a i okazało się to banalnie proste. Bez potrzeby ingerencji w pliki, które powstały.

Warunek jest jedynie taki, żeby zaznaczać tylko jeden poziom zbliżenia. Czyli: zaznaczamy obszar, klikamy na przybliżenie np. 15, nazywamy warstwę np. Krakow-15 i dajemy Add selection. Następnie odznaczamy przybliżenie 15, zaznaczamy kolejne nas interesujące czyli np. 13, zmieniamy nazwę warstwy na Krakow-13 i Add selection.

Jako format dajemy Trekbuddy tared atlas i nic nie trzeba więcej robić oprócz skopiowania na kartę.

_________________
Sony Ericsson K800i + Pentagram Pathfinder Logger p3106
Back to top
View user's profile Send private message
Bas



Joined: 05 May 2009
Posts: 344
Location: Lodz, PL

PostPosted: Mon Jul 05, 2010 11:52 am    Post subject: Reply with quote

Ten sposob moze jest i dobry gdy chcemy zrobic atlas dla jednego, prostokatnego obszaru. Jesli tylko obszar bedzie nieregularny lub bedzie ich kilka to mozna zaklikac sie na smierc dobierac ponownie te same obszary, ale klikajac za kazdym razem inny poziom/skale mapy. O dopasowaniu obszarow na kolejnych skalach nie wspomne.
Back to top
View user's profile Send private message
kwicol



Joined: 16 Mar 2008
Posts: 105

PostPosted: Tue Jul 06, 2010 10:27 am    Post subject: Reply with quote

@Bas
Jak postepować w przypadku checi pobrania wiekszej ilośi obszarów lub obszaró nieregularnych?
(ja zwykle się sporo naklikam... Wink )
Back to top
View user's profile Send private message
Bas



Joined: 05 May 2009
Posts: 344
Location: Lodz, PL

PostPosted: Tue Jul 06, 2010 12:51 pm    Post subject: Reply with quote

Moje jak najbardziej subiektywne zdanie:
jesli mam obszary rozne lub (co gorsza) obszar uklada sie "po skosie" i oplaca sie zrobic go w 2 czesciach, ale sasiadujacych bok do boku ze soba, to zaznaczam taki obszar w MOBAC i od razu zadaje mu pobieranie wszystkich poziomow dla tego rejonu. Widze jaki obszar zakreslilem, wiec nie ma problemu, zeby dobrze zaznaczyc obszar "bok do boku" (ten po sasiedzku). Unikam pozostawienia dziury na mapie lub ewentualnych zakladek. W ten sposob dodaje kolejne obszary ewentualnie zmieniac nazwy selekcji (np. Obszar-N, Obszar-S). Pozniej MOBAC zaczyna to wszystko pobierac, a gdy juz skonczy przerzucam te same poziomy do jednej warstwy w atlasie. W zasadzie robi sie to szybciej niz pisze ten post Wink

Dodatkowa zaleta jest taka, ze wiem na pewno- dla tego obszaru mam pobrane to co chce z roznych poziomow. Nie musze sie zastanawiac czy ten obszar jest pelny, czy z dziurami na danej warstwie i czy przypadkiem zaznaczajac warstwy oddzielnie nie przesuwam obszarow zaznaczenia miedzy soba.

Polecam zmiane nazw dla danych obszarow, bo pozniej latwo zonglowac mapami poszczegolnych obszarow modyfikujac atlas. Jesli jade na Mazury, to przerzuce obszar "Mazury" z archiwum do atlasu, a po wakacjach moge go szybko usunac. Jesli nazwy beda typu "Polska-1, Polska-9" to kiedys moga byc problemu z szybkim rozpoznaniem jakiego obszaru dotyczy mapa. Oczywiscie wszystko zalezy od naszego sposobu kodowania Wink
Back to top
View user's profile Send private message
kwicol



Joined: 16 Mar 2008
Posts: 105

PostPosted: Tue Jul 06, 2010 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki!
W zasadzie robię podobnie, tylko, nie umiem uzyskać "bok do boku", dlatego idę "na zakładkę". Problem pojawia się przy większym oddaleniu gdy pojedyncze kafle obejmują większy obszar -> zakładki są większe.
Najbardziej czasochłonne jest grupowanie tych samych poziomów do jednej warstwy... bo robię to w MACu Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Feb 21, 2011 9:25 pm    Post subject: Reply with quote

Od wersji TB 1.0.11 warto zwrócić baczniejszą uwagę na nazewnictwo folderów warstw atlasu.
W czym rzecz ?
Od tej wersji funkcjonuje mechanizm przeszukiwania warstw atlasu, w celu znalezienia kolejnej mapy dla danego połozenia o innej skali. Jest to o tyle ciekawy mechanizm, bo pozwala mieć wiele warstw w atlasie, bez zachowania w każdej z nich map pokrywających dany teren.
Dla przykładu - mam małą mapę przeglądową Polski, następnie mapę drogową z pełnym pokryciem kraju, i kolejno dla np. Sudetów mapy w skalach 1:120k i 1:60k, a dla Pienin mapy 1:50K i 1:25k i chcę z nich zbudować atlas.
By struktura była właściwie przeszukiwana nowo dodanym mechanizmem, warstwy w atlasie powinny być ułożone w/g skal, co oznacza, że najlepiej jest je odpowiednio ponumerować, np.
1_PL_widok
2_PL_drogowa
3_Topo_120
4_Topo_60
5_Topo_50
6_Topo_25
Następnie wystarczy odpowiednio umieścić w tych katalogach foldery zawierające mapy.

Mechanizm wyszukiwania działa tak, że przy zmianie skal funkcją szybkiego przełączania warstw ("easy zoom") - gdy będę np. w Sudetach, to aplikacja sama będzie wybierała kolejno mapy z warstw:
1_PL_widok
2_PL_drogowa
3_Topo_120
4_Topo_60
a gdy będę w Pieninach mapy z warstw
1_PL_widok
2_PL_drogowa
5_Topo_50
6_Topo_25

Stąd przy użyciu klawiszy funkcji szybkiej zmiany skal ("7"-zoom out, "9"-zoom in) mamy płynne wyszukiwanie map z atlasu dostępnych dla danego terenu. Jednym słowem - koniec z komunikatami - brak mapy w danej warstwie przy zmianie warstw Smile
Dotychczasowa lista warstw jest nadal dostepna przy długim naciśnięciu klawisza "7", a wybór dowolnej mapy z warstwy według jej nazwy, po długim naciśnieciu klawisza "9".
Włączenie funkcji szybkiego przełączania warstw w atlasie (easy zoom) jest dostępne w ustawieniach pulpitu
(Settings/Desktop). No i mamy nową jakość pracy z atlasem w Treku, funkcję prostą i wygodną w użyciu Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Rafal1986



Joined: 29 Dec 2012
Posts: 2

PostPosted: Sun Jan 06, 2013 10:06 pm    Post subject: Utknąłem i chetnie skorzystam z pomocy. Reply with quote

Na podstawie map Tatr 10k, sporządziłem własne wersję, (przycięte marginesy i kalibracja w OziExplorer). Łącznie 14 obrazków .png. Przy pomocy OziConverter sporządziłem 3 wersje skali 40%, 75% 100%.
Przeskalowane mapy umieściłem w 3 folderach :
Tatry40
Tatry75
Tatry100

Do tworzenia atlasu używam TBMapper, tylko nie wiem jak ułożyć i nazwać pliki aby uzyskać :
-warstwy w 3 skalach
-automatyczną zmianę obszaru podczas przeglądania atlasu pomiędzy 14 plikami.png z danej warstwy

Przy pomocy TBMappera mam załadować wszystkie mapy z danej skali i stworzyć dla nich atlas? Przeczytałem tego posta parę razy i nie mogę tego ogarnąć aby uzyskać zamierzony efekt.
Back to top
View user's profile Send private message
m2marek



Joined: 19 Oct 2009
Posts: 250
Location: Ełk

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 9:52 pm    Post subject: Reply with quote

I wyjście
1. O ile możliwe z tych 14 obrazków złóż jeden o nazwie np. Tatry100 (rozumiem, że 14 obrazków, to 14 "kafelków" tworzących mapę w 100% wielkości) i skalibruj.
2. TBMaperem utwórz mapę do TB z odpowiadającymi Ci wielkościami "kawałków"
3, 4... powtórz 1 i 2 dla kolejnych warstw (powiększeń)
Na koniec. Złóż wszystko w atlas.
II wyjście
Każda z map (14) w danym powiększeniu musi być w osobnym katalogu w danej warstwie (np. Tatry100 zawiera katalogi Tatry100-01, ... , Tatry100-14) o nazwie mapy przygotowanej w Ozim+TBMaperze
III wyjście
Ustalając stopnie powiększeń, uwzględnij oferowane przez TB możliwości przeskalowania - zwiększysz funkcjonalność atlasu, a dodatkowo możesz zaoszczędzić miejsce na karcie.

_________________
Xcover2 TB 1.2.2; S8500: TB 1.1.1; SE D750: TB2.0 Compass/TB 1.0.4; PathFinder P 3101
Zaproszenie Dropbox: 2GB+500MB dla korzystającego i 500MB dla mnie (zainstaluj program na Windows'ie): http://db.tt/5eVOCsqj
Back to top
View user's profile Send private message
mikomur



Joined: 22 Jul 2012
Posts: 2

PostPosted: Fri Jan 18, 2013 7:20 pm    Post subject: Ile warstw może mieć atlas Reply with quote

Chciałbym zapytać ile warstw może być w atlasie. Zrobiłem atlas z najczęściej spotykanymi przeze mnie skalami. Mam 9 warstw ponumerowanych od 1 do 9:
1_500K
2_250K
...
9_20K_i_mniej

Gdybym chciał dać więcej warstw to da się? Wiadomo, że na danych współrzędnych mam tylko kilka map w rożnych skalach ale sumarycznie mam ich wiele. Czy poprawne byłoby takie numerowanie warstw?
01_Warstwa1
02_Warstwa2
...
10_Warstwa10
11_Warstwa11

Czy to zadziała tak jak w pierwszym wariancie? Bo pierwsza numeracja sprawdza się wyśmienicie.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Jan 18, 2013 10:22 pm    Post subject: Reply with quote

Pewnie bym zrobił
9_Warstwa9
A_Warstwa10
B_Warstwa11
bo jestem leniwy Smile
Back to top
View user's profile Send private message
next1368



Joined: 22 Jul 2011
Posts: 17

PostPosted: Sun Mar 10, 2013 9:56 am    Post subject: małe pytanko Reply with quote

czy da się sporządzić atlas okolicy z map pobieranych z Geoportalu przez Mapo Tero. jeśli tak to jak się do tego zabrać ? sporządzałem już sobie pojedyncze mapki , ale chciałbym wykonać atlas z warstwami.
Back to top
View user's profile Send private message
m2marek



Joined: 19 Oct 2009
Posts: 250
Location: Ełk

PostPosted: Sun Mar 10, 2013 4:38 pm    Post subject: Reply with quote

Jeżeli masz mapy:
np. 2mpp_okol_map\2mpp_okol_map.tar
2mpp_okol_photo\2mpp_okol_photo.tar
5mpp_okolica\5mpp_okolica.tar
20mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
40mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
1000_Polska\1000_Polska.tar
Umieść je w katalogach:
np: Atlas\002\2mpp_okol_map\2mpp_okol_map.tar
Atlas\002\2mpp_okol_photo\2mpp_okol_photo.tar
Atlas\005\5mpp_okolica\5mpp_okolica.tar
Atlas\020\20mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
Atlas\040\40mpp_okolica\20mpp_okolica.tar
Atlas\080\1000_Polska\1000_Polska.tar
Następnie w katalogu Atlas umieść program:
atlas_bat_tar.exe
i go uruchom... poczekaj chwilę (lub dłużej - zależnie od wielkości map)
Gotowe.
Identycznie postępujemy z mapami nie zTARowanymi, z tym ze w miejscu plików *.tar powinny się znajdować katalogi z plikami *.map, *.set i katalogiem set.
Nazwy katalogów z mapami mogą być dowolne. Warto jednak aby były w kolejności skal, co umożliwi proste przełączanie "przybliżeń". Mapy w takim samym odwzorowaniu (bądź zbliżonym) o różnej treści najlepiej umieścić w tym samym katalogu odpowiadającym danej skali (w przykładzie Atlas\002). Tu nazwy katalogów z mapami odpowiadają odwzorowaniu ilości metrów przez jeden piksel - metrs per pixel. Warto dostosować nazwy katalogów do skali, bądź odwzorowania stworzonych przez siebie map.
Tak stworzony atlas możemy później łatwo rozbudowywać dogrywając do odpowiednich katalogów mapy kolejnych obszarów lub tworząc nowe katalogi z mapami, odpowiadające w kolejności danej skali.
Jeżeli chcesz dogrywać mapy zakupione do tak stworzonego atlasu, to najczęściej spotykane 50-tki (1:50 000) odwzorowują ~8mpp. Można stworzyć odpowiedni katalog (Atlas\008), bądź wgrać do najbliższego (w przykładzie Atlas\005)

_________________
Xcover2 TB 1.2.2; S8500: TB 1.1.1; SE D750: TB2.0 Compass/TB 1.0.4; PathFinder P 3101
Zaproszenie Dropbox: 2GB+500MB dla korzystającego i 500MB dla mnie (zainstaluj program na Windows'ie): http://db.tt/5eVOCsqj
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Mar 11, 2013 12:23 am    Post subject: Reply with quote

Budowanie atlasów do Treka wygląda tak samo, niezależnie od rodzaju użytych map.
Niektórzy z kolegów powtarzają stale te same pytania o atlasy, podłączając to pod różne źródła map czy serwisy, pomimo że odpowiedzi jak wykonać atlas padały już wielokrotnie. Nie ma różnych wersji budowania atlasu w zależności np. od źródła map.
Początkującym można polecić np. skorzystanie z TBMappera do składania atlasu, bardziej zaawansowani potrafią to zrobić "ręczne", tak jak to opisano w tym temacie kilka razy.
A co do MapoTero czy map z Geoportalu - od miesiąca jest np. dostępny iMapMobile dla Geoportal 2 na smartfony.
Wygląda na to że zarządzający portalem zaproponowali własne rozwiazanie mobilne pozwalające na dostęp do zasobów, stąd opisany powyżej problem właściwie ... rozwiązał się sam Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 3 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group