Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
BlackBerry 9790

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Thu Apr 09, 2015 10:01 am    Post subject: BlackBerry 9790 Reply with quote

Dzień dobry
jestem tu nowy ale mam problem z moim Blackberry bold. Otóż Trekbuddy nie widzi GPS, twierdzi, że brak modułu GPS podczas gdy w innej aplikacji (Mapy, oryginalnie zainstalowanej) działa
spotkał się może ktoś z Was z podobnym problemem?

dzięki i pozdrawiam
wm
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Apr 09, 2015 10:37 am    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Nie przypominam sobie, by w komunikatach Treka był gdziekolwiek taki jak "brak modułu gps". Może to komunikat systemowy telefonu ? Smile
Jesteś chyba pierwszym zgłaszającym tego rodzaju zjawisko.
Zazwyczaj dla aplikacji Java muszą być ustawione po instalacji uprawnienia na korzystanie z zasobów urządzenia, może tu tkwi problem ?
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Fri Apr 10, 2015 11:09 am    Post subject: Reply with quote

Dokładnie to jest: "brak źródła współrzędnych..." czy to robi jakąś różnicę? chyba nie
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Apr 10, 2015 11:37 am    Post subject: Reply with quote

Potocznie zapewne bez znaczenia Smile
To już jest komunikat Treka. Mówi tyle, że żadne źródło współrzędnych nie jest dla aplikacji dostępne. A-GPS w ustawieniach telefonu włączony ?
A co masz dokładnie wybrane w Ustawienia, Źródła współrzędnych Treka ?
Proponuję skorzystać z instrukcji telefonu, by sprawdzić uprawnienia Treka Smile
1.On the home screen or in a folder, click the Options icon.
2.Click Device > Application Management.
3.Click an application.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Wed Jun 17, 2015 12:37 pm    Post subject: Reply with quote

[quote="Ranger"]Potocznie zapewne bez znaczenia :-)
To już jest komunikat Treka. Mówi tyle, że żadne źródło współrzędnych nie jest dla aplikacji dostępne. A-GPS w ustawieniach telefonu włączony ?
A co masz dokładnie wybrane w Ustawienia, Źródła współrzędnych Treka ?
Proponuję skorzystać z instrukcji telefonu, by sprawdzić uprawnienia Treka :-)
1.On the home screen or in a folder, click the Options icon.
2.Click Device > Application Management.
3.Click an application.[/quote]

Dzięki
Ale nie pomogło. Sorry, że się nie odzywałem ale czekałem na nowy model BB - Q10. Wersja progr. 10.3.1779
Wszelkie zgody są, GPS ustawiony na wewnętrzny. Pewnie jest jakaś blokada A-GPS. Ten sam problem mam z F-MAP, ale np. Endomondo działa dobrze.
O co tu może chodzić???
dzięki z góry za podpowiedzi

w
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Jun 17, 2015 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

A jaką wersję Treka próbujesz ? Androidową ?
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Sat Jun 20, 2015 4:49 pm    Post subject: Reply with quote

A na Q10 wszystko działa, nie ma problemu z rozłączaniem gpsu po wygaśnięciu ekranu?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Jun 20, 2015 6:48 pm    Post subject: Reply with quote

Kiedyś taki był Smile
Kolega podał że ma dość wysoką wersję systemu 10.3, to może już poprawili Wink
Z tego co mi się obiło o uszy, podobno w BB Classic już działa ...
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Sun Jun 21, 2015 6:04 am    Post subject: Reply with quote

Wiem, że kiedyś był taki problem bo już kiedyś pisaliśmy o tym. Konkretnie chodzi mi o model Q10, system można zaktualizować do wyższej wersji. Poczekamy co odpisze kolega quest na temat działania Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sun Jun 21, 2015 8:19 am    Post subject: Reply with quote

A cóż kolega quest może nam napisać ? Smile
Przecież jak dotąd nikt nie miał problemu z uruchomieniem odbiornika gps na Q10 jako takiego, były inne problemy, poruszane w roku 2013 i ubiegłym.
To raczej wygląda na brak jakichkolwiek doświadczeń z obsługą aplikacji.
Wpisanie w wyszukiwarkę forum "Q10" i przeczytanie kilku tematów o tych modelach nie jest chyba zadaniem niewykonalnym ? Smile
BTW, nadal jeszcze czekasz na takie swoje BB ?
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Tue Jun 23, 2015 3:07 pm    Post subject: Reply with quote

Ja nie czekam, nie kupię czegoś co nie działa lub działa tylko w połowie Laughing Jeśli dowiem się iż nie ma problemu z aplikacją na BB to zamawiam od ręki bo android bardzo mnie rozczarował.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jun 23, 2015 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

Raczej prędzej się doczekasz jeżynki z typowym Androidem (np. BB Praque) Wink
W sumie to niczego nie gwarantuje, jak chociażby pokazały modele Nokii z Androidem.
Trudno też opierać się w niniejszym przypadku na opinii jednego użytkownika, któremu nic w jeżynce nie działa ... Smile
Powody mogą być różne, począwszy od służbowego telefonu z ustawionymi restrykcjami firmowymi, po zwykły brak doświadczeń z aplikacją. Bywa.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Wed Jun 24, 2015 11:33 am    Post subject: Reply with quote

[quote="Ranger"]A jaką wersję Treka próbujesz ? Androidową ?[/quote]

Dzień dobry wszystkim.
Kolega Guest informuje, że ma wersję 1.3 opisaną jako TB for Blackberry, APK Android 2.0 version. (Programista Kruch). Jeżeli jest nieodpowiednia to skąd wziąć odpowiednią???
Nie wiem, czy GPS rozłącza się po wygaśnięciu ekranu, bo w ogóle się nie łączy. GPS działa i jest włączony bo np. nie mam problemu z Google Maps czy z Endomondo.
dzięki za pomoc i za (konstruktywną) krytykę
i pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Jun 24, 2015 11:48 am    Post subject: Reply with quote

No to nie wiem jakąż to wersję Treka kolega w ogóle ma, czegoś takiego jak 1.3 nie ma i nigdy nie było Smile
Jest we wpisach 1.30, a niektórzy nawet widzą napis 1.31 w menu Informacje Wink
Natomiast co do kłopotu - a jak kolega te aplikacje gps-owe instaluje ? W taki sam sposób ?
I co to za telefon, korporacyjny czy ze sklepu ? Pytam, bo jest informacja, że np. F-Map też nie chce z gps-em działać.
Jeżeli różne aplikacje są traktowane nierównoprawnie w sensie dostępu do zasobów, to jakaś przyczyna być musi.
I nie ma się co obrażać, że nie wszyscy użytkownicy jeżynek taki problem obserwują, bo jak widać ze wpisów na forum to kolega raczej należy do wyjątków Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group