| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Ryszard F
|
Posted: Fri Oct 31, 2008 8:23 am Post subject: |
|
|
Mam dwa pytania dotyczące map TB wydawanych przez Compas.
1. Ile przeciętnie "ważą" mapy - nie mogę instalować map na karcie więc ten parametr jest bardzo istotny . Pamięć telefonu nie jest z gumy
2. Czy po uruchomieniu w telefonie javy w wersji Esmertec i zainstalowaniu TB mogę stosować mapy Compasu i ew. udogodnienia które zostały przez Compas wprowadzone do programu ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Oct 31, 2008 8:59 am Post subject: |
|
|
Mapy mają od kilku do kilkunastu MB, przeciętnie można szacować 10MB na mapę. Niektóre składają się z kilku takich plików (np. przewodnik po Jurze - 4 mapy), inne z dwóch - dla map dwustronnych.
Co do polskiej wersji - to jest wersja generic, nie można jej uruchomić na J9. Aczkolwiek wiele osób nabyło ją, by skorzystać np. z Instrukcji Użytkownika, czy FolderówDanych z gotową zawartością itp. A część użytkowników prawdopodobnie nabyła TB ze zwykłej sympatii dla autorów tego projektu, chcąc umożliwić jego dalszy rozwój.
Tak, mapy Galileos można używać z dowolną wersją TrekBuddy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Tue Nov 18, 2008 5:48 pm Post subject: |
|
|
I jeszcze jedna nowa pozycja
Ciężkowicko-Rożnowski Park Krajobrazowy TB
| Description: |
|
| Filesize: |
13.13 KB |
| Viewed: |
6539 Time(s) |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
guest
|
Posted: Thu Dec 04, 2008 2:09 pm Post subject: |
|
|
| Zbiór map do TB stale się powiększa jak widzę, natomiast o nowej wersji PL programu ani widu ani słychu. Są jakieś prognozy w tym temacie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Thu Dec 04, 2008 2:49 pm Post subject: |
|
|
Są. Pierwszy tydzień stycznia, z tego co się orientuję.
W tym terminie nastepuje zmiana certyfikatu aplikacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
galubap
|
Posted: Tue Dec 30, 2008 10:04 pm Post subject: |
|
|
Testował ktoś mapy Compassu na SE C702? Na liście urządzeń współpracujących (http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=p_23) tego modelu nie ma.
Kolejne pytanie, czym różni się compassowa wersja TB od 0.9.81? Warto w nią zainwestować?
|
|
| Back to top |
|
 |
leo-kn
|
Posted: Wed Dec 31, 2008 8:31 am Post subject: |
|
|
Compassowa wersja TB różni się w zasadzie tym, że od razu instaluje się z polskim menu (lokalizacją). Ponadto jest znacznie rzadziej aktualizowana.
Jedyny plus - istotny dla początkujących użytkowników TB - instrukcja obsługi programu po polsku.
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest instalacja najnowszej oryginalnej wersji angielskiej (zobacz tutaj) + polski plik lokalizacyjny language.res (tutaj szukaj najnowszej wersji)- możesz być zawsze na bierząco z wszystkimi dostępnymi funkcjami programu (przecież jest on w ciągłym rozwoju).
A ponadto - po co płacić za coś, co można mieć za darmo?
_________________ SE C902 + 8GB M2 + Qstarz BT-Q816 + TB v.0.9.99
Last edited by leo-kn on Wed Dec 31, 2008 10:05 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
galubap
|
Posted: Wed Dec 31, 2008 9:36 am Post subject: |
|
|
Wielkie dzięki
| leo-kn wrote: |
| A ponadto - po co płacić za coś, co można mieć za darmo? |
Też tak sądzę
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Wed Dec 31, 2008 10:42 am Post subject: |
|
|
| galubap wrote: |
Testował ktoś mapy Compassu na SE C702? Na liście urządzeń współpracujących (http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=p_23) tego modelu nie ma.
Kolejne pytanie, czym różni się compassowa wersja TB od 0.9.81? Warto w nią zainwestować? |
Jeżeli poświęcilbyś trochę czasu na przeczytanie
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2305
to zauważyłbyś, że w testach C702 byly używane mapy Compassu.
Co do prezentowanego przez leo-kn poglądu na temat wersji polskiej - polscy użytkownicy wersji angielskiej (ze spolszczeniem) używają lokalizacji udostępnionej przez producenta wersji polskiej. Sądzę, że tego typu wypowiedzi są po prostu nieodpowiedzialne, bo ich skutkiem może być zaprzestanie udostępniania spolszczeń. Jak pokazała ankieta, statystycznie ponad połowa polskich użytkowników TrekBuddy używa spolszczenia (łącznie wersji po polsku używa 70% użytkowników). Polska lokalizacja była też podstawą do udostępnienia mechanizmów lokalizacji dla innych wersji językowych.
Różnice pomiędzy tymi wersjami są i były wielokrotnie opisywane.
Wkompilowane spolszczenie powoduje chociażby. że wersja polska udostępnia mniej więcej tyle samo wolnej pamięci co wersja angielska (co przy zewnętrznym odczycie pliku nie jest możliwe).
To ma znaczenie dla wielu modeli telefonów, które pamięci roboczej dla aplikacji Java zbyt wiele nie mają. Wersja polska jest metodycznie testowana, dzięki czemu wszyscy użytkownicy TrekBuddy mają mniej problemów z błędami aplikacji, itp itd.
Dzięki wersji polskiej TB mamy też, jak dotąd jako jedyni, gotowe turystyczne mapy rastrowe do TrekBuddy z serii Galileos.
Kończąc, nawet temat w którym dyskutujecie istnieje na forum, bo jest wersja polska TB i mapy Galileos.
|
|
| Back to top |
|
 |
galubap
|
Posted: Wed Dec 31, 2008 3:07 pm Post subject: |
|
|
Czytałem ten temat, przeszukiwałem całe forum po słowie "compass + C702" i nie znalazłem. Pewnie w ferworze mi umknęło. W każdym razie dzięki za informację, pora na zakupy
PS. Dosiego nowego roku.
|
|
| Back to top |
|
 |
rwojtek
|
Posted: Thu Jan 01, 2009 6:18 pm Post subject: |
|
|
A Ja, mimo wielu nowości "mapowych" Compassu przedstawianych przez Rangera wciąż nie mogę się doczekać z tego wydawnictwa map terenów północno-wschodniej Polski, tj. Puszczy Knyszyńskiej, Augustowskiej i Suwalskiego Parku Krajobrazowego. A szkoda, bo wielu użytkowników TB zapewne chciałoby mieć w swojej "kolekcji" te mapki. To są wspaniałe tereny dla piechurów jak i dla rowerzystów. Pozdrawiam i czekam na wieści.
P.S.
Z podobnym dylematem "objawiłem" się również na forum systemu Kamap, któremu podobnie jak polskiemu TB bardzo kibicuję.
Aha. Wszystkim forumowiczom życzę wszystkiego najlepszego w Nowym 2009 Roku.
|
|
| Back to top |
|
 |
|