Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Dlaczego nie dziala przelaczanie warstw w atlasie ?
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
palecc



Joined: 12 Oct 2013
Posts: 44

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 8:06 am    Post subject: Dlaczego nie dziala przelaczanie warstw w atlasie ? Reply with quote

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Kilka dni temu kupiłem telefon Samsung Solid GT-B2710. Zainstalowałem na nim najnowszą wersję TrekBuddy Version 1.2.4. Za pomocą programu
Mobile Atlas Creator utworzyłem atlas z mapami o 4 stopniach powiększenia. Układ katalogów w atlasie z poszczególnymi mapami wygląda tak → http://wklej.org/id/1147953/

Opis problemu:

Po uruchomieniu TrekBuddy wchodzę w:
menu/mapy/nowy 10/nowy 10.map

Program pyta, czy użyć jako domyślną mapę. Potwierdzam, że tak. Mapa się wczytuje.

Następnie ustawiam w menu/ustawienia/Pulpitu/szybka zmiana map (warstwy). Zamienioną konfigurację zapisuję.

Problem polega na tym, że nie działa zmiana powiększenia mapy przyciskami 7 i 9. Wydaje mi się, że może mam złą strukturę katalogów w atlasie ( http://wklej.org/id/1147953/)?

Proszę o pomoc.


Last edited by palecc on Sat Oct 12, 2013 12:06 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 9:53 am    Post subject: Reply with quote

Po pierwsze pytanie powinno brzmieć "Dlaczego nie działa przełączanie warstw w atlasie ?". Atlas to zbiór map o stałych skalach, nic tu się ani nie powiększa ani pomniejsza Smile
Jak chcesz powiększać to korzystaj z preskalowania albo lupy x2.
Po drugie - nie działa, bo masz atlas do kitu, brakuje w nim folderów warstw Smile
W Mobac-u robiąc atlas do Treka należy dodawać warstwy pojedynczo (jedna zaptaszkowana skala, potem następna i tak po kolei). Przeczytaj najpierw np. to
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=790&postdays=0&postorder=asc&start=30
temat był wałkowany na forum wielokrotnie.
Po trzecie - jeżeli chcesz wczytać atlas do skakania po warstwach, to wskazuj najpierw jego nagłówek (cr.tba, atlas.tar, itp) a nie pojedynczą mapę. Wczytanie pojedynczej mapy nie daje możliwości jej zmiany w inny sposób niż ręczne wczytanie kolejnej mapy (albo atlasu jako całość).
Back to top
View user's profile Send private message
elopento



Joined: 02 Feb 2011
Posts: 184

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 11:15 am    Post subject: Reply with quote

Wydaje mi się że w tym telefonie atlasy nie działają Rolling Eyes mam Solida b2710 TB V1.2.4 a w nim jedną mapę OSM zrobioną MOBACiem i jak wybiorę cr.tar to nic się nie dzieje a mam warstwy 12,15,17 jest czarny ekran i u góry pisze wybierz warstwę , klikam klawisz wybierz i nadal nic! to samo z mapą VMAP z Geoportalu tam mam warstwy 100k i 50k i plik atlas.tba który po kliknięciu daje powyższe objawy Sad Nie umiem robić atlasów Embarassed więc @Ranger zaraz powie że źle coś zrobiłem Wink ale ta sama wersja TB i te same ''atlasy'' w Samsungu Wave mi działają Question
_________________
Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 11:24 am    Post subject: Reply with quote

Jeżeli atlas jest wykonany poprawnie, to działa na dowolnej wersji czy platformie. To co może powodować różne efekty to:
- różnie wybrane ustawienia w aplikacji
- możliwości techniczne telefonu, np. ilość dostępnej pamięci roboczej w stosunku do wielkości kafla mapy, ilości warstw, wielkości map, itp.
W przypadku kolegi widać złą strukturę atlasu jak byk, która się sama nie poprawi.
Co jest w Twoim przypadku diabli wiedzą, padają jakieś stwierdzenia ale bez konkretów jak jest zrobiony atlas, który raz działa w Wave a nie działa w Solidzie, itp.
To może zamiast wypisywać okrągłe teksty podasz te konkrety ? Smile
Jak masz np. ustawione parametry w Ustawienia, Różne w obu modelach, albo Ustawienia, Pulpitu dla szybkiej zmiany map ? Mapy w png czy jpg ?
To co widać po informacjach o nagłówkach - jeden atlas masz w tarach, drugi rozpakowany. Dlaczego ? W obu modelach warto mieć atlasy spakowane. Itp, itd.
Back to top
View user's profile Send private message
elopento



Joined: 02 Feb 2011
Posts: 184

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 12:10 pm    Post subject: Reply with quote

To zależy o co Ci chodzi? Wink
''różne'' Solid ptaszki przy:
minimalna pamięć we/wy
wymuszone usuwanie
duże atlasy
minimalne dane
wprowadzenie numeryczne
zewnętrzny zapis konf.
skalowanie z filtrowaniem
W Wave to samo i dodatkowo ptaszek przy:
oszczędzanie energii
Pulpit:
Solid:
pełny ekran
zachowaj kolory
polecenia GC w menu
pokaż ślad
współrzędne dokładne
HPS do punktu N
zmiana map klawiszami dźwięku
w Wave to samo i dodatkowo ptaszek przy
wyłącz klawisze ekranowe
włącz pole tekstowe i klawiaturę
Mapy są raszej w png jak wiesz lubię rastry Wink wszystko co mam jest z Geoportalu ''robione'' MapoTerro potem to Taruję TBmaperem , jedna mapa jest zrobiona MOBACiem
Atlasów nie umiem robić , w sumie aż tak mi te atlasy nie są nie zbędne , wybranie z menu mapy w innej skali trwa przecież chwilę Wink Pozdrawiam.

_________________
Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

Cały elopento ...
Skoro atlasy nie są Ci potrzebne to po co o nich dyskutujesz ? Smile
Kafle map są standardowe (256x256) czy cięte inaczej ?
Zapytałem konkretnie o Szybką zmianę map w Ustawieniach, Pulpitu. Mam o to zapytać ze 3 razy ? Wink
W Ustawienia, Różne wyłącz skalowanie z filtrowaniem, bo Ci te telefony zabije Smile
To jest funkcja do wygładzania map głównie ... w smartfonach.
Skoro używasz mapy przeznaczone dla komputerów, to raczej warto zadbać o to by ppi tych map było w pobliżu ppi ekranu używanego telefonu. Nie trzeba będzie ich skalować by były czytelne w modelach o dość słabych jak na dzisiejsze czasy możliwościach.
Ręczne wybranie mapy trwa rzeczywiście chwilę, ale może się to przecież wybierać ... samo Wink
Back to top
View user's profile Send private message
elopento



Joined: 02 Feb 2011
Posts: 184

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 12:50 pm    Post subject: Reply with quote

Szybka zmiana map u mnie w Solidzie jest wyłączona po zmianie na warstwy też nic się nie dzieje- oczywiście po zmianie ,zapisie uruchomiłem ponownie TB
_________________
Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4.
Back to top
View user's profile Send private message
palecc



Joined: 12 Oct 2013
Posts: 44

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 1:11 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger, dzięki za pomoc. Na szybko zrobiłem nowy atlas, ale małego obszaru i wszysko działało. Teraz zrobiłem większy atlas i wyskakuje mi taki błąd:
[7] null: InvalidMapException {null}:
Failed to load tile:
java.lang.OutOfMemoryError

Widzę, że coś muszę zmienić w ustawieniach, ale co?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

@elopento
No to jak chciałeś by się warstwy w atlasie przełaczały szybko klawiszami (lub na dotyk) ? Smile
Masz w ogóle w tym atlasie z OSM jakieś warstwy czy może mapy o różnych skalach siedzą, jak u kolegi powyżej, w jednym katalogu ?
@palecc
To typowe w tym modelu przy złych ustawieniach, wejdź w Ustawienia, Różne, zaptaszkuj "minimalna pamięć We/Wy" potwiedź OK i Zapisz.
Pewnie i innych potrzebnych w Solidzie ustawień nie masz, poczytaj najpierw tematy o tym modelu na forum, są w nich wszystkie potrzebne informacje i to wielokrotnie. No i mapy mają być tarowane, Solid źle znosi duże ilości plików (kafelki map).
Back to top
View user's profile Send private message
palecc



Joined: 12 Oct 2013
Posts: 44

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 1:39 pm    Post subject: Reply with quote

Teraz już mogę zmienać warstwy przyciskami 7 i 9. Mapy mam oczywiście spakowane w archiwum tar. Dziękuje za pomoc.

Jeszcze mam pytanie takie pytanie.

Czy przy uruchamianiu TrekBuddy muszę go za każdym razem instalować na nowo?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

Instalować co ? Smile
Nie trzeba nic instalować, atlas można ustawić jako domyślny.
Natomiast trzeba potwierdzić zgodę na dostęp aplikacji do zasobów telefonu do zapisu, czyli zapisanie takiego atlasu czy jakiejś wybranej mapy jako domyślnej.
Nie namawiam do hakowania systemu zabezpieczeń telefonu, ale jak tych pytań ma nie być ... to właściwie innej drogi nie ma, tylko się zgadzać.
Back to top
View user's profile Send private message
palecc



Joined: 12 Oct 2013
Posts: 44

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

Chodzi o instalacje TrekBuddy. W tej chwili jeżeli chcę odpalić TrekBuddy to muszę wejść na kartę micro sd gdzie mam plik trekbuddy.jar.
1. Klikam na tą aplikację i dostaję komunikat "Aplikacja nie jest podpisana"
2. Wybieram Kontyn. i dostaje komunikat " Zainstalowana jest już ta sama wersja"
3. Oczywiście wybieram Instaluj, bo nigdzie nie widzę, abym w Aplikacjach miał zainstalowany program TrekBuddy.
Po prostu nie wiem, gdzie instaluje się TrekBuddy i jak go odpalać.


Last edited by palecc on Sat Oct 12, 2013 2:46 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

Rozumiem że miałeś na mysli kartę microSD ? Smile
Komunikat jest głupi, bo aplikacja jest podpisana i to ważnym certyfikatem Thawte CA, odnawianym corocznie.
Jest on w pliku jad aplikacji.
Takiego certyfikatu nie ma za to w Solidzie (podobno nawet w niektórych egzemplarzach jest, tylko jakaś niestandardowa wersja Samsunga).
Stąd klopot z zainstalowaniem aplikacji jako zaufanej. Ale jak zainstalujesz z pliku jar, i na wszelkie pytania odpowiesz "Zezwalaj, zapytaj raz" to aplikacja powinna się pojawić jako zainstalowana, tam gdzie pozostałe aplikacje. No chyba że są np. jakieś dodatkowe restrykcje w firmware operatora.
Back to top
View user's profile Send private message
palecc



Joined: 12 Oct 2013
Posts: 44

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

Oczywiście miałem na myśli kartę micro sd. W tej chwili TrekBuddy mam już zainstalowany i działa OK. Przy uruchamianiu pyta mnie natomiast 2 razy o zgodę. Z tego wniosek, że muszę coś w zabezpieczeniach telefonu zhakować. Jest to opisane na forum? Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 12, 2013 2:58 pm    Post subject: Reply with quote

Jak już napisalem, do hakowania nie namawiam, potwierdzenie zgody ze dwa czy trzy razy na uruchomienie aplikacji do wycieczki aż tak straszne nie jest.
Ale jak poczytasz forum to i to znajdziesz Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group