View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Ranger
|
Posted: Tue Apr 03, 2012 8:10 am Post subject: |
|
|
Kolejno 1:100k 4,46 MB, 1:75k 6,25 MB, 1:50k 13,2 MB, obszar to mniej wiecej typowy B1. |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Tue Apr 03, 2012 8:29 pm Post subject: |
|
|
Ranger wrote: |
Apetyt apetytem, proponuję najpierw korzystać z tego co jest  |
Ma sie rozumieć
Chodzi o to, ze obecne warstwy w atlasie X, które posiadam, aby przybliżyć dla dokładniejszego rozeznania ( 1:10 000/100m ) i oddalić, dla ogólnej orientacji w terenie (1:100 000/2000m) przełączam tylko na parę lub paręnaście sekund i z powrotem przechodzę na mapę "stałą" ( np. 1:10 000/200m lub 1:50 000/800m ). Mając zoom +/- mogę pozbyć się dwóch warstw.
Atlasów na różne tereny mam parę.
Dlatego uważam, ze, jeśli jest taka techniczna możliwość i chęć u autora Treka, to warto, aby pomniejszenie tez było. |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Tue Apr 03, 2012 11:30 pm Post subject: |
|
|
Co autor miał na myśli przecież można było przeczytać na forum od dawna, to żadna tajemnica
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=5263&postdays=0&postorder=asc&start=17
Jesteśmy o kwartał dalej i są dwie zamiast jednej funkcji.
A miłośnikom dziesiątek polecam ekrany powyżej 4 cali. Wtedy zamiast trzystu metrów z okładem na szerokości ekranu widać dwa razy tyle, i to bez jakiejkolwiek utraty czytelności  |
|
Back to top |
|
 |
elopento
|
Posted: Wed Apr 04, 2012 3:03 am Post subject: |
|
|
To ja poproszę jeszcze rotację mapy  _________________ Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4. |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Wed Apr 04, 2012 4:46 am Post subject: |
|
|
elopento wrote: |
To ja poproszę jeszcze rotację mapy  |
haha... ciekaw byłem, kiedy w tym wątku pojawi się ta propozycja
Ja, nie chciałem "denerwować" Rangera
ps.
Gdy już pojawi się zoom ”-”, potem rotacja mapy… to czas na kalibrację przez Treka w terenie. Nie wspomnę o Treku na lapka
Apetyt rośne w miarę jedzenia  |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Wed Apr 04, 2012 8:41 am Post subject: |
|
|
Temat - lista życzeń jest w innej części forum
A poważniej - to są różne kompromisy przy sporym rozrzucie cech sprzętu.
@elopento
Uważasz że zaśmiecanie tematu to właściwa droga ?
Przecież o obracaniu mapy pisałeś też, o ile pamiętam, i gdzieś indziej ?  |
|
Back to top |
|
 |
elopento
|
Posted: Wed Apr 04, 2012 4:04 pm Post subject: |
|
|
@Ranger i tak tu jest jeden wielki śmietnik - jak chcesz coś znaleźć więc ten mój jeden post .. Pozdrawiam. _________________ Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4. |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Wed Apr 04, 2012 4:20 pm Post subject: |
|
|
OT
Od dawna mam wrażenie że ten "śmietnik" skutecznie powiększasz, pisząc byle co byle gdzie. Potem pewnie będzie Ci łatwiej szukać ?  |
|
Back to top |
|
 |
robotxperia
|
Posted: Sun Apr 29, 2012 7:30 pm Post subject: |
|
|
Po długiej chorobie udało mi się wreszcie przetestować nowe funkcje w terenie.
Przychylam się do głosów poprzedników i pięknie dziękuję za długo oczekiwaną funkcję Lupa – powiększanie – jest super. Pomimo różnych głosów przeciw i wyjaśnień Rangera, ja również jestem zdania, że Lupa musi mieć jeszcze opcję pomniejszenia i mam nadzieję, że się jej doczekamy. Aby dłużej nie nawijać od razu zaproponuję, aby górna połowa celownika naciśnięta długo powiększała a dolna odwrotnie pomniejszała .
OK miód był musi być i problem.
Moja platforma testowa to Xperia X10 mini pro, Android 2.1 update 1, TrekBuddy 1.1.1
Preskalowanie – super sprawa również gratulacje za fajną funkcję. Jest przy tym pewna niedogodność. Otóż, jeżeli z jakiegoś powodu w trakcie wycieczki będę chciał zmienić Preskalowanie to TB szaleje pokazując moją pozycję w innym miejscu mapy w jakiś sposób zależny od wybranej wartości nowego Preskalowania. Również wczytany ślad jest pokazywany zupełnie w inne części mapy i nie pomaga ponowne wczytywanie tego śladu. Aby wszystko wróciło do normy trzeba zamknąć TB i odpalić go od nowa, no ale wtedy żegnaj ciągłości rejestracji bieżącego śladu i zarejestrowane do tego momentu dane w CMS też są tracone.
Pozdrawiam |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Sun Apr 29, 2012 8:19 pm Post subject: |
|
|
A może spróbuj wczytać uzywaną mapę lub atlas ponownie po zmianie wartości preskalowania ?
Restart aplikacji nie jest potrzebny, wczytanie mapy/atlasu w tym przypadku tak. |
|
Back to top |
|
 |
robotxperia
|
Posted: Mon Apr 30, 2012 2:24 pm Post subject: |
|
|
Dzięki Ranger. Przeładowanie atlasu i map oddzielnych pomaga. Przy teście przełączałem mapy tylko w ramach jednego atlasu. |
|
Back to top |
|
 |
Titus Atomicus
|
Posted: Thu Jan 24, 2013 1:17 pm Post subject: |
|
|
Telefon Solid B2710, mapa (komercyjna) Compassu, 1:50 tys...
Lupa istotnie bardzo przydatna. Ale dolaczam do grona tych ktorzy uwazaja, ze przydaloby sie oddalenie 50%.
Na malym ekraniku Solida B2710 jest to wrecz niezbedne, zwlaszcza przy komercyjnych mapach, ktore zdaje sie maja tylko jedna warstwe. _________________ Solid B2710 i Motorola Defy+ TB 1.2.5 |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Jan 25, 2013 9:05 pm Post subject: |
|
|
Czyżby ?
No to zobacz jak np. te mapy wyglądały kiedyś na ekranach 176x220.
Solid ma ekran większy i w sensie rozdzielczości i rozmiarów.
Rozumiem że niektórym teskno do raczej nieczytelnych map, ale wykazywanie że to coś niezbędnego to już przesada
 |
|
Back to top |
|
 |
Titus Atomicus
|
Posted: Fri Jan 25, 2013 9:51 pm Post subject: |
|
|
Hm, nie wiem, co chciales tymi screenshotami udowodnic.
Ja po prostu na podstawie zabawy z mapa okolic Warszawy (1:50 tys) twierdze ze brak mi widoku wiekszego kawalka mapy, bostandardowy widok jest zbyt fragmentaryczny, zeby zorientowac sie gdzie ide. _________________ Solid B2710 i Motorola Defy+ TB 1.2.5 |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Jan 25, 2013 10:24 pm Post subject: |
|
|
Jakiej zabawy ? Już Ci podałem jak się problem rozwiązuje poprawnie - mapy przeglądowe i szczegółowe w atlasie.
Co tu udowadniać ? Dyskusje na ten temat miały miejsce nie jeden raz i wyszło z tego takie a nie inne rozwiązanie.
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=5263&postdays=0&postorder=asc&start=49
Nie sądzę byś miał problem z przeczytaniem, nawet całego tematu.
Albo proponuję prosty test - wystarczy w kompie skleić parę kafelków mapy, pomniejszyć obrazek dwukrotnie, obciąć do wielkości ekranu telefonu, wrzucić do folderu zdjęć i obejrzeć co tam wyszło. Jak się komuś podoba, to niech sobie mapę tak przerobi, wstawi do atlasu i używa. To dotyczy wszelkich map, a nie tylko wybranych.
Jak komuś ekran za mały - są dziś dostępne telefony z większymi ekranami, w których aplikacja dziala. |
|
Back to top |
|
 |
|