Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Preskalowanie map i lupa w TB 1.1.0
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Tue Mar 20, 2012 2:27 pm    Post subject: Preskalowanie map i lupa w TB 1.1.0 Reply with quote

Ranger wrote:
bo w nowej wersji 1.1.0 jest preskalowanie map i lupa,

Czyli zoom?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Tue Mar 20, 2012 4:00 pm    Post subject: Reply with quote

Raczej zoom zoom Smile
Preskalowanie map od 100% (naturalny rozmiar mapy) do 270% z krokiem co 1% dostępne w ustawieniach, po to by np. dopasować ppi map do ppi ekranu. Czyli zrobić mapę czytelną, szczególnie dla modeli o dużych gęstościach ekranu, jak np. Motka Defy itp.
I do tego lupa x2, do szybkiego powiększenia mapy przez długie przytrzymanie środka ekranu lub odpowiednio z klawisza.
Jedno i drugie użyte razem daje efekt zoom zoom Smile
To dotyczy operacji na tej samej mapie.
Oczywiście oprócz tego nadal funkcjonuje model atlasu z mapami o różnej generalizacji, preskalowanie i lupa działają dla wszystkich używanych map. Tzn. po włączeniu lupy i przełączeniu warstwy powiększenie x2 nadal działa, do momentu wyłączenia.
Poniżej ilustracje - dwa pierwsze ekrany pokazują działanie lupy, pozostałe wybór i skutek preskalowania Smile



Lupa_preskalowanie_2.png
 Description:
 Filesize:  104.91 KB
 Viewed:  22875 Time(s)

Lupa_preskalowanie_2.png



Lupa_preskalowanie_1.png
 Description:
 Filesize:  147.46 KB
 Viewed:  22875 Time(s)

Lupa_preskalowanie_1.png


Back to top
View user's profile Send private message
m2marek



Joined: 19 Oct 2009
Posts: 250
Location: Ełk

PostPosted: Tue Mar 20, 2012 7:16 pm    Post subject: Reply with quote

Bardzo dobre rozwiązanie rozwiązanie! Very Happy Można nawet powiedzieć w końcu.
Dla "gęstych" ekranów pozwoli bardzo zredukować wielkość "tworzonych" map. Jednocześnie ułatwi odczyt np. na rowerze.
Doczekać się nie mogę. Czy to będzie działało na Javie?

_________________
Xcover2 TB 1.2.2; S8500: TB 1.1.1; SE D750: TB2.0 Compass/TB 1.0.4; PathFinder P 3101
Zaproszenie Dropbox: 2GB+500MB dla korzystającego i 500MB dla mnie (zainstaluj program na Windows'ie): http://db.tt/5eVOCsqj
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Tue Mar 20, 2012 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

Powinno Smile
Np. C510 wytrzymuje testy. Gorzej może być z telefonami o słabszych zasobach pamięciowych czy nieszczególnym systemie plików.
No i coś tam może wyleźć przy słabo zrobionych atlasach Wink
Za to dla tych nowych wypasionych komór z akceleracją HW i sporą pamięcią - bułka z masłem Smile
Czekać chyba już długo nie trzeba będzie, do jutra pewnie wytrzymasz ? Wink
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Tue Mar 20, 2012 10:55 pm    Post subject: Reply with quote

To super !!!
Mam nadzieję, że ta opcja pojawi się też na komercyjnych wersjach Treka.
Ciekawe, jak zadziała na E52 i E51.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Mar 21, 2012 12:18 am    Post subject: Reply with quote

No cóż, użytkownicy wersji komercyjnych mogą zaktualizować plik aplikacji kiedy tylko zechcą, podobnie jak każdy kto ma na to ochotę Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Mar 21, 2012 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

No i można już sprawdzać nową wersję Smile
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=6623
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Mar 22, 2012 9:12 am    Post subject: Reply with quote

Jeszcze jedna ilustracja związana z preskalowaniem, a mianowicie - skalowanie z filtrowaniem.
W Ustawienia, Różne istnieje mozliwość włączenia wygładzania powiększonego obrazu.
Opcja przeznaczona wyłącznie dla telefonów o dużych możliwościach sprzętowych i ekranach o małej/średniej gęstości, dla telefonów o ekranach dużej gęstości raczej nie spowoduje widocznych efektów.
Za to w słabszych modelach może spowodować wyraźne spowolnienie obsługi map, np. w Nokii 5230 powinna być wyłączona.



Skalowanie_z_filtrowaniem.png
 Description:
 Filesize:  65.67 KB
 Viewed:  22723 Time(s)

Skalowanie_z_filtrowaniem.png


Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Thu Mar 22, 2012 4:19 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
No cóż, użytkownicy wersji komercyjnych mogą zaktualizować plik aplikacji kiedy tylko zechcą

Czyli mogę TB 3.0 zaktualizować o funkcje przeskalowania?
Ranger wrote:
No i można już sprawdzać nową wersję Smile
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=6623

Czy ta wersja jest przeznaczona dla E52 i E51?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Mar 22, 2012 4:30 pm    Post subject: Reply with quote

No możesz, jest jakowyś zakaz czy co ? Smile
Strachu nie ma, 1.1.0 nie zlikwiduje Ci instalacji TB 3.0 PL.
E51 jest starszym modelem, z prawie dwukrotnie wolniejszym prockiem i diabli wiedzą czy to wytrzyma Smile
E52 wytrzymać powinien. W razie czego grozi Ci co najwyżej deinstalacja jaśniejszego bucika Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
a.milewski.mm



Joined: 23 Jan 2011
Posts: 2

PostPosted: Thu Mar 22, 2012 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
No możesz, jest jakowyś zakaz czy co ? Smile
Strachu nie ma, 1.1.0 nie zlikwiduje Ci instalacji TB 3.0 PL.
E51 jest starszym modelem, z prawie dwukrotnie wolniejszym prockiem i diabli wiedzą czy to wytrzyma Smile
E52 wytrzymać powinien. W razie czego grozi Ci co najwyżej deinstalacja jaśniejszego bucika Very Happy


Na B2710 miałem do dziś 4.0PL , które działało super, choć wolniej od niekomercyjnej wersji. Zainstalowałem 1.1.0 i jest git. Działa szybciej, wszystkie dodatki z 4.0 PL pozostały, dodatkowo ładniejsze menu. Jedna rzecz jest lepsza od 3.0PL czy 4.0PL, jak uruchamiam treka to automatycznie ładuje się atlas, a na wersji PL, pojawiała się Europa czy tam świat, i Polskę trzeba było wybierać ręcznie. W B2710 mam włączone mała pamięć czy cośtam i działa super, jak nie miałem tego zaznaczonego to wywalało błąd przy ładowaniu większych map.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Mar 22, 2012 10:01 pm    Post subject: Reply with quote

Coś słabo czytałeś te instrukcje z wersji PL - domyślny atlas/mapę można wybrać w każdej wersji Treka, wystarczy nie włączać opcji bez pytań Wink
Jak widać czasem subiektywne odczucia w porównaniu z rzeczywistością mogą wypadać bardzo różnie Smile
Wersja 1.1.0 standard zużywa więcej pamięci niż takie wersje komercyjne i znacznie więcej niż niedostępna już obecnie wersja Lite (wystarczy porównać wielkości plików aplikacji). Wbudowana mapa czy rozbudowany interpreter hecla, itd. swoje zajmują.
Back to top
View user's profile Send private message
elopento



Joined: 02 Feb 2011
Posts: 186

PostPosted: Fri Mar 23, 2012 4:32 am    Post subject: Reply with quote

No i ja zainstalowałem tą nową wersję na Wave- w sumie jest ok ' ale na jednej mapie jest tak że podczas przewijania jest czarny ekran , po chwili mapa i znowu czarny ekran Shocked
Edit- jednak nie działa na prawie wszystkich moich mapach tych ''tarowanych'' czyli z MOBAC czy też skanowanych setek Sad

_________________
Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Fri Mar 23, 2012 8:24 am    Post subject: Reply with quote

Coś temat o skalowaniu zaczyna się zmieniać w temat o ogólnych problemach nowej wersji na różnych modelach Smile
To krótko - sprawdź czy w Ustawienia/Rózne masz zaptaszkowaną opcję "minimalna pamięć We/Wy", jezeli nie to zaptaszkuj i zapisz ustawienie na stałe, powinno być lepiej.
Back to top
View user's profile Send private message
elopento



Joined: 02 Feb 2011
Posts: 186

PostPosted: Fri Mar 30, 2012 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie na obydwu telefonach działa ok' oczywiście po instalacji nie od ptaszkowałem paru rzeczy i stąd problem. Embarassed Pozdrawiam.
_________________
Solid B2710 TB 1.32 . eTrex30. Samsung Galaxy Tab3 TB 1.28 Xcover4.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group