Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Informacja dla developerów wtyczek TrekBuddy Na zywo
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ikov



Joined: 20 Nov 2008
Posts: 10

PostPosted: Thu Apr 12, 2012 10:58 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki za info - właśnie wykupiłem pakiet 100MB za m/c za kilka złotych - po wyczerpaniu limitu prędkość spada do 16kb/s, ale opłaty za to już nie ma, więc idealnie się nadaje do zabawy. Jak na razie efekty są... dziwne - dane wysyła, na stronie livetrack24 pokazuje mój login, po kliknięciu na mapkę jest pusto... TB w wersji 1.1.1, w pluginie baseURL ustawiony na http://www.livetrack24.com/track.php
_________________
B2710 & Pentagram PathFinder P3106
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Fri Apr 13, 2012 10:06 am    Post subject: Reply with quote

A widoczne w serwisie informacje o śladzie, tzn długość, czasy, itp. są poprawne ?
Back to top
View user's profile Send private message
ikov



Joined: 20 Nov 2008
Posts: 10

PostPosted: Fri Apr 13, 2012 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

Ślad jest widoczny na głównej stronie, ale jako guest, mimo że wprowadzony login i hasło są prawidłowe. Na stronie testowej przy wcześniejszych próbach ze słowem test w url, pokazywało mój login, chociaż także nie potrafiło wycentrować...
Teraz po kliknięciu na mapę widzi mnie jako guesta gdzieś w RPA (i tam centruje przy odświeżaniu), mimo że ślad rysuje we właściwym miejscu. User guest i gdańsk/tczew, przykład dziś z rana
http://www.livetrack24.com/live_show_track.php?trackID=95618&2d=1

_________________
B2710 & Pentagram PathFinder P3106
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Fri Apr 13, 2012 1:24 pm    Post subject: Reply with quote

Może zamiast sprawdzać ktory gość to Twój gość ... Smile
spróbujesz jednak sprawdzić jeszcze raz nazwę użytkownika, hasło i id w ustawieniach wtyczki ?
Wnioski jakie wyciągasz są raczej mało prawdopodobne, w serwisie jest wielu użytkowników z różnych części świata, więc prawdopodobnie wziąłeś czyjeś informacje jako swoje.
Back to top
View user's profile Send private message
ikov



Joined: 20 Nov 2008
Posts: 10

PostPosted: Fri Apr 13, 2012 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

Będę się bawił i próbował. Na razie zauważyłem jedną ciekawą rzecz, prawdopodobnie związaną z tym telefonem (B2710) - jeśli mamy plugin live.leo.hcl, użyjemy go w TB a potem dokonamy w nim zmian np url lub usera (modyfikacja przez USB), to po ponownym otwarciu w konfiguracji pluginu w TB, system widzi poprzednie dane, mimo że w pliku są wpisane nowe. TB trzyma gdzieś to w pamięci? Dopiero ponowna instalacja TB widzi nowe dane.
_________________
B2710 & Pentagram PathFinder P3106
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Fri Apr 13, 2012 2:07 pm    Post subject: Reply with quote

A nie wystarczy wyjść z aplikacji, zmienić plik i uruchomić aplikację ponownie ?
Ustawienia są wczytywane tak jak każde inne i moim zdaniem ponowna instalacja aplikacji nie jest tu raczej potrzebna. Wystarczy zastopować odbiornik, zamknać aplikację i wykonać zmiany pliku.
Prawdopodobnie popełniasz bład znany od lat - w Treku można zmieniać ustawienia dla bieżącego uruchomienia aplikacji lub na stałe. W tym drugim przypadku trzeba po OK otworzyć jeszcze raz menu i wykonać Zapisz, by zmiany zostały zapamiętane na stałe.
Back to top
View user's profile Send private message
ikov



Joined: 20 Nov 2008
Posts: 10

PostPosted: Sat Apr 14, 2012 6:22 pm    Post subject: Reply with quote

Dziś zrobiłem sobie solidną przejażdżkę rowerową - żona śledziła moją trasę z domu, często przerywało - zalogowało ok 120 km z ponad 160... Głównie widziałem błędy rozwiązywania adresu chociaż dało się pingować google... Może powodem był brak dostępu w niektórych okolicach do sieci 3G? A to że można zmieniać ustawienia bez restartu to wiem, sprawdzone doświadczalnie Smile
_________________
B2710 & Pentagram PathFinder P3106
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Wed Apr 18, 2012 7:51 pm    Post subject: Reply with quote

Zalogowałem się w Livetrack24, jako kolejny user lecz dla innego telefonu. Wtyczke mam w telefonie Nokii E-51. Zielona kropka, login i hasło są dobre, adres url też. Pobiera pakiety, lecz na stronie Livetrakc mnie nie ma.
Czy są jakieś problemy, gdy używam zewnętrznego odbiornika BT?
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Wed Apr 18, 2012 9:22 pm    Post subject: Reply with quote

W "My track" widzi mnie, lecz pisze "No GPS position". Czy przez zewnętrzny BT da się w treku korzystać z "na żywo"?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Apr 18, 2012 9:58 pm    Post subject: Reply with quote

Da się, np. w temacie o 1.1.0 znajdziesz informację jednego z kolegów o działającym T650i, a to model bez wbudowanego odbiornika gps.
Hmm, właściwie to nic mi nie przychodzi do głowy - jeżeli masz w Treku wyświetlone poprawnie współrzędne z odbiornika gps, to te same powinny też być wysyłane przez wtyczkę i widoczne w serwisie.
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Thu Apr 19, 2012 8:09 am    Post subject: Reply with quote

Kropka jest zielona zarówno w Treku (wskazuje pozycje prawidłową), jak i ta w "na żywo", status jest OK, paczki wysyła, na stronie Livetrack24 w zakładce "My Track" sie pojawiam, lecz bez pozycji GPS.
Jest takie info:
Quote:
Takeoff: No GPS position yet at 01-01-1970 00:00:00 GMT+0

Zastanawia mnie, jakie dane on w tych paczkach wysyła?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Apr 19, 2012 9:08 am    Post subject: Reply with quote

Wysyłane dane są widoczne w kodzie wtyczki, są to parametry takie jak dla CMS-ów, ze zmianą formatu gdzie to potrzebne
Code:
        # use cms values, some needs format adjustment (no decimals, time in seconds)
        set alt [int $cms::alt]
        set sog [int $cms::spd]
        set cog [int $cms::course]
        set tm [/ $cms::time 1000]

        set result [http.geturl $leo::baseURL?leolive=4&sid=$leo::sessionID&pid=$leo::pid&lat=$cms::lat&lon=$cms::lon&alt=$alt&sog=$sog&cog=$cog&tm=$tm]

Można więc spróbować wyświetlić te same parametry w CMS-ie z heclem i zobaczyć ich wartości w tym konkretnym zestawie sprzętu jaki używasz.
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Fri Apr 20, 2012 11:06 am    Post subject: Reply with quote

Sprawdzałem też na Noki E52. Najpierw z wewnętrznym GPS i byłem na Livetrack. Potem z odbiornikiem BT i niestety już nie widział.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Fri Apr 20, 2012 9:08 pm    Post subject: Reply with quote

No dobrze, ale co chcesz osiągnąć, powtarzając że ten sam moduł nie działa też z E52 ?
Jest wielce prawdopodobne, że moduł wysyła sentencje nmea, które po przetworzeniu do parametrów CMS mogą nie pasować formatem do wymagań serwisu. Wystarczy np. inny format czasu. Przecież nikt z nas nie zgadnie, jak te parametry wyglądają w przypadku tego konkretnego modułu (a nawet nie podałeś co to za model). W kodzie wtyczki pisze wyraźnie, że może być wymagane dostosowanie formatu danych i pewnie tak w tym przypadku jest Smile
Back to top
View user's profile Send private message
chieftains



Joined: 05 Jan 2009
Posts: 130

PostPosted: Fri Apr 20, 2012 10:03 pm    Post subject: Reply with quote

Odbiornik, nie przekazuje informacji, zarówno na E51 i E52. Sprawdzałem, gdyż jeszcze myślałem, że coś w ustawieniach telefonu.

Odbiornik, to Navibe GB337.
Jak zmienić te inne formaty danych/czasu?
Zależy mi na odbiorniku, gdyż przy wewnętrznym GPS-ie, telefon dość szybko siada, a na E51, to tylko taka możliwość.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group