View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
ikov
|
Posted: Thu Apr 12, 2012 10:58 pm Post subject: |
|
|
Dzięki za info - właśnie wykupiłem pakiet 100MB za m/c za kilka złotych - po wyczerpaniu limitu prędkość spada do 16kb/s, ale opłaty za to już nie ma, więc idealnie się nadaje do zabawy. Jak na razie efekty są... dziwne - dane wysyła, na stronie livetrack24 pokazuje mój login, po kliknięciu na mapkę jest pusto... TB w wersji 1.1.1, w pluginie baseURL ustawiony na http://www.livetrack24.com/track.php _________________ B2710 & Pentagram PathFinder P3106 |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Apr 13, 2012 10:06 am Post subject: |
|
|
A widoczne w serwisie informacje o śladzie, tzn długość, czasy, itp. są poprawne ? |
|
Back to top |
|
 |
ikov
|
Posted: Fri Apr 13, 2012 12:40 pm Post subject: |
|
|
Ślad jest widoczny na głównej stronie, ale jako guest, mimo że wprowadzony login i hasło są prawidłowe. Na stronie testowej przy wcześniejszych próbach ze słowem test w url, pokazywało mój login, chociaż także nie potrafiło wycentrować...
Teraz po kliknięciu na mapę widzi mnie jako guesta gdzieś w RPA (i tam centruje przy odświeżaniu), mimo że ślad rysuje we właściwym miejscu. User guest i gdańsk/tczew, przykład dziś z rana
http://www.livetrack24.com/live_show_track.php?trackID=95618&2d=1 _________________ B2710 & Pentagram PathFinder P3106 |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Apr 13, 2012 1:24 pm Post subject: |
|
|
Może zamiast sprawdzać ktory gość to Twój gość ...
spróbujesz jednak sprawdzić jeszcze raz nazwę użytkownika, hasło i id w ustawieniach wtyczki ?
Wnioski jakie wyciągasz są raczej mało prawdopodobne, w serwisie jest wielu użytkowników z różnych części świata, więc prawdopodobnie wziąłeś czyjeś informacje jako swoje. |
|
Back to top |
|
 |
ikov
|
Posted: Fri Apr 13, 2012 1:49 pm Post subject: |
|
|
Będę się bawił i próbował. Na razie zauważyłem jedną ciekawą rzecz, prawdopodobnie związaną z tym telefonem (B2710) - jeśli mamy plugin live.leo.hcl, użyjemy go w TB a potem dokonamy w nim zmian np url lub usera (modyfikacja przez USB), to po ponownym otwarciu w konfiguracji pluginu w TB, system widzi poprzednie dane, mimo że w pliku są wpisane nowe. TB trzyma gdzieś to w pamięci? Dopiero ponowna instalacja TB widzi nowe dane. _________________ B2710 & Pentagram PathFinder P3106 |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Apr 13, 2012 2:07 pm Post subject: |
|
|
A nie wystarczy wyjść z aplikacji, zmienić plik i uruchomić aplikację ponownie ?
Ustawienia są wczytywane tak jak każde inne i moim zdaniem ponowna instalacja aplikacji nie jest tu raczej potrzebna. Wystarczy zastopować odbiornik, zamknać aplikację i wykonać zmiany pliku.
Prawdopodobnie popełniasz bład znany od lat - w Treku można zmieniać ustawienia dla bieżącego uruchomienia aplikacji lub na stałe. W tym drugim przypadku trzeba po OK otworzyć jeszcze raz menu i wykonać Zapisz, by zmiany zostały zapamiętane na stałe. |
|
Back to top |
|
 |
ikov
|
Posted: Sat Apr 14, 2012 6:22 pm Post subject: |
|
|
Dziś zrobiłem sobie solidną przejażdżkę rowerową - żona śledziła moją trasę z domu, często przerywało - zalogowało ok 120 km z ponad 160... Głównie widziałem błędy rozwiązywania adresu chociaż dało się pingować google... Może powodem był brak dostępu w niektórych okolicach do sieci 3G? A to że można zmieniać ustawienia bez restartu to wiem, sprawdzone doświadczalnie  _________________ B2710 & Pentagram PathFinder P3106 |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Wed Apr 18, 2012 7:51 pm Post subject: |
|
|
Zalogowałem się w Livetrack24, jako kolejny user lecz dla innego telefonu. Wtyczke mam w telefonie Nokii E-51. Zielona kropka, login i hasło są dobre, adres url też. Pobiera pakiety, lecz na stronie Livetrakc mnie nie ma.
Czy są jakieś problemy, gdy używam zewnętrznego odbiornika BT? |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Wed Apr 18, 2012 9:22 pm Post subject: |
|
|
W "My track" widzi mnie, lecz pisze "No GPS position". Czy przez zewnętrzny BT da się w treku korzystać z "na żywo"? |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Wed Apr 18, 2012 9:58 pm Post subject: |
|
|
Da się, np. w temacie o 1.1.0 znajdziesz informację jednego z kolegów o działającym T650i, a to model bez wbudowanego odbiornika gps.
Hmm, właściwie to nic mi nie przychodzi do głowy - jeżeli masz w Treku wyświetlone poprawnie współrzędne z odbiornika gps, to te same powinny też być wysyłane przez wtyczkę i widoczne w serwisie. |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Thu Apr 19, 2012 8:09 am Post subject: |
|
|
Kropka jest zielona zarówno w Treku (wskazuje pozycje prawidłową), jak i ta w "na żywo", status jest OK, paczki wysyła, na stronie Livetrack24 w zakładce "My Track" sie pojawiam, lecz bez pozycji GPS.
Jest takie info:
Quote: |
Takeoff: No GPS position yet at 01-01-1970 00:00:00 GMT+0 |
Zastanawia mnie, jakie dane on w tych paczkach wysyła? |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Thu Apr 19, 2012 9:08 am Post subject: |
|
|
Wysyłane dane są widoczne w kodzie wtyczki, są to parametry takie jak dla CMS-ów, ze zmianą formatu gdzie to potrzebne
Code: |
# use cms values, some needs format adjustment (no decimals, time in seconds)
set alt [int $cms::alt]
set sog [int $cms::spd]
set cog [int $cms::course]
set tm [/ $cms::time 1000]
set result [http.geturl $leo::baseURL?leolive=4&sid=$leo::sessionID&pid=$leo::pid&lat=$cms::lat&lon=$cms::lon&alt=$alt&sog=$sog&cog=$cog&tm=$tm] |
Można więc spróbować wyświetlić te same parametry w CMS-ie z heclem i zobaczyć ich wartości w tym konkretnym zestawie sprzętu jaki używasz. |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Fri Apr 20, 2012 11:06 am Post subject: |
|
|
Sprawdzałem też na Noki E52. Najpierw z wewnętrznym GPS i byłem na Livetrack. Potem z odbiornikiem BT i niestety już nie widział. |
|
Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Fri Apr 20, 2012 9:08 pm Post subject: |
|
|
No dobrze, ale co chcesz osiągnąć, powtarzając że ten sam moduł nie działa też z E52 ?
Jest wielce prawdopodobne, że moduł wysyła sentencje nmea, które po przetworzeniu do parametrów CMS mogą nie pasować formatem do wymagań serwisu. Wystarczy np. inny format czasu. Przecież nikt z nas nie zgadnie, jak te parametry wyglądają w przypadku tego konkretnego modułu (a nawet nie podałeś co to za model). W kodzie wtyczki pisze wyraźnie, że może być wymagane dostosowanie formatu danych i pewnie tak w tym przypadku jest  |
|
Back to top |
|
 |
chieftains
|
Posted: Fri Apr 20, 2012 10:03 pm Post subject: |
|
|
Odbiornik, nie przekazuje informacji, zarówno na E51 i E52. Sprawdzałem, gdyż jeszcze myślałem, że coś w ustawieniach telefonu.
Odbiornik, to Navibe GB337.
Jak zmienić te inne formaty danych/czasu?
Zależy mi na odbiorniku, gdyż przy wewnętrznym GPS-ie, telefon dość szybko siada, a na E51, to tylko taka możliwość. |
|
Back to top |
|
 |
|