Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Informacja dla developerów wtyczek TrekBuddy Na zywo
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Mar 03, 2012 10:44 pm    Post subject: Informacja dla developerów wtyczek TrekBuddy Na zywo Reply with quote

W Treku pojawiła się możliwość budowania wtyczek do serwisów internetowych, np. z wizualizacją pozycji "na żywo".
Wtyczki są programowane, podobnie jak CMS-y, w jezyku HECL.
W temacie
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=4080&start=17
można znaleźć
- wersję developerską Treka obsługującą wtyczki
- przykladową wtyczkę w heclu do serwisu Leonardo Live, (na bazie której można zbudować obsługę innych serwisów
- odnośnik do opisu Plugins w wiki
Zainteresowanych developerów zapraszamy do tworzenia wtyczek, szczególnie że mamy serwisy wizualizacyjne i u nas.
Zmiany w menu i przykład działania wtyczki Leonardo Live - poniżej.



TrekBuddy_Live.png
 Description:
 Filesize:  72.12 KB
 Viewed:  22080 Time(s)

TrekBuddy_Live.png


Back to top
View user's profile Send private message
Gawel



Joined: 02 Nov 2007
Posts: 13

PostPosted: Wed Apr 04, 2012 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

przeczytalem temat, niby sa jakies problemy z wtyczka , ktora nie konczy polaczenia (o ile dobrze zrozumialem), ale jakos dziala. Ja mam za to problem ze mi sie nie dziala. Trekbuddy 1.1.0 na symbianie S60v3.
Kod skopiowalem z wiki zapisalem jako live.leo.hcl wrzucilem do katalogu plugins. Widoczny z poziomu treka, wlaczony w ustawieniach. Przy wlaczonym gps czerwona kropka i blad w statusie "{ERROR {http.geturl failed 'error' - java.io. IOException: -15} 9}{http.geturl1}.
Probowal, ktos tym sie pobawic? Cos jeszcze musze zrobic zeby to dzialalo?

pzdr
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Apr 04, 2012 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

Sprawdź uprawnienia aplikacji (w menedżerze aplikacji) na dostęp do internetu, to typowy objaw braku dostępu do sieci.
Back to top
View user's profile Send private message
Gawel



Joined: 02 Nov 2007
Posts: 13

PostPosted: Thu Apr 05, 2012 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

Prosty blad, po ustawieniu punktu dostepu dla przesylania danych nie zrestartowalem telefonu.
Jednak po tym jak polaczenie bylo aktywne (status ok, pokazuje ilosc wyslanych pakietow) to trasa nie byla pokazywana na livetrack24.com. Uzywajac aplikacji z powyzszej strony dzialalo jak nalezy.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Apr 05, 2012 1:58 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, dziwne. Wybrałeś w ustawieniach wtyczki poprawne dane, tzn. użytkownika, itp ? Domyślnie w ustawieniach są dane testowe.
Back to top
View user's profile Send private message
Gawel



Joined: 02 Nov 2007
Posts: 13

PostPosted: Thu Apr 05, 2012 2:57 pm    Post subject: Reply with quote

Dobra wszystko juz jest jasne. Znowu pierdola. Adres strony zapisany w ustwaieniach byl przyczyna dla ktorego nie rejestrowalo sladu. Domyslnie byl test.livetrack.com...najpierw pomyslalem, ze skasuje poprostu poczatek czyli "test" nie poskutkowalo wiec poczytalem troche wiki dla livetrack i znalazlem problem. Wystarczylo dodac jeszcze "www" Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
ziw



Joined: 14 Jan 2011
Posts: 8

PostPosted: Sat Apr 07, 2012 3:27 pm    Post subject: Reply with quote

W samsungu B2710 w ogole nie da sie wejsc do ustawien. Wtyczka wlaczona i wyswietla unknown/live.leo.hcl z wykrzyknikiem, dodatkowo napisane "bez konfiguracji".
Nie wiem jak sobie z tym poradzic.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Apr 07, 2012 4:33 pm    Post subject: Reply with quote

Spróbuj jeszcze raz, z załaczonym plikiem wtyczki (trzeba wypakować z zipa), by mieć pewność co do jej zawartości. Wejdź też w Treku w Informacje, potem fire i podaj co tam masz w Memory.
Kto wie czy to już nie za dużo wrażeń jak dla tego modelu Smile



live.leo.zip
 Description:

Download
 Filename:  live.leo.zip
 Filesize:  1.16 KB
 Downloaded:  183 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
ziw



Joined: 14 Jan 2011
Posts: 8

PostPosted: Sat Apr 07, 2012 8:40 pm    Post subject: Reply with quote

Dziala teraz wszystko pieknie, dzieki. Zmienilem url na www i przetestowalem na spacerku. Tylko myslalem, ze troche mniej kb z pakietu ubywa oraz
No end of Track was received Smile
Memory: 6812928/2840832

Interwalu czasowego oczywiscie nie mozna przelaczyc w tym tel., czyli zostaje na 60.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Apr 07, 2012 9:08 pm    Post subject: Reply with quote

Możesz zmienić interwał w kodzie źródłowym wtyczki (w sekundach)
Code:
var leo::interval 60

Najprościej przeciągnąć plik wtyczki na otwarty Notatnik i sobie tą wartość zmodyfikować. B2710 wymaga do tego sztuczek, których w obsłudze wtyczek nie ma. Widzę że masz nieźle podrasowany limit dla aplikacji java Smile
To pierwsza przymiarka do robienia tego w heclu, można się spodziewać dalszego szlifowania kodu pod kątem ilości danych.
Back to top
View user's profile Send private message
ziw



Joined: 14 Jan 2011
Posts: 8

PostPosted: Sun Apr 08, 2012 9:40 am    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
Możesz zmienić interwał w kodzie źródłowym wtyczki (w sekundach)
Code:
var leo::interval 60

Najprościej przeciągnąć plik wtyczki na otwarty Notatnik i sobie tą wartość zmodyfikować.


Tak oczywiscie, tylko ciezko to zrobic w trasie Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Apr 09, 2012 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

No to trzeba przed Smile
Już pisałem że problem jest specyficzny w tym modelu i trzeba zaczekać na specyficzną obsługę. W innych daje się wpisać.
Back to top
View user's profile Send private message
ikov



Joined: 20 Nov 2008
Posts: 10

PostPosted: Wed Apr 11, 2012 12:57 pm    Post subject: Reply with quote

Będąc przy temacie, ile danych przy ustawieniu 60s przesyła telefon do sieci? Czy jest to kwestia kilkudziesięciu Kb czy też liczyć już w MB? Telefon to B2710 jeśli stanowi to jakąś różnicę.
_________________
B2710 & Pentagram PathFinder P3106
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Apr 11, 2012 2:16 pm    Post subject: Reply with quote

To ile wysyła aplikacja ma mniejsze znaczenie, bo co prawda dane są wysyłane protokołem http, ale informacje z pozycją to są właściwie pojedyncze liczby.
O jakichś niespodziankach może prędzej zdecydować system "paczkowy" operatorów, niż ilość wysyłanych danych co 60 sekund. Obecnie chyba już wszyscy operatorzy oferują internet z ograniczeniem prędkości po wyczerpaniu limitu danych za kwoty bodajże do 10 zł miesięcznie, stąd chyba lepiej skorzystać z takiej oferty niż bawić się w przeliczanie bajtów.
Wtyczka jest dostępna na źródłowo, więc jeżeli ktoś chce, to można ją modyfikować do woli, np. wysyłać tylko jednokrotnie dane na życzenie a nie okresowo, itp.
Back to top
View user's profile Send private message
Gawel



Joined: 02 Nov 2007
Posts: 13

PostPosted: Thu Apr 12, 2012 9:10 pm    Post subject: Reply with quote

Przy 16 polaczeniach zostalo wyslane u mnie 141 KB, druga sprawa ze operator liczy mi za kazde rozpoczete polaczenie, nawet jesli transfer nie przekroczyl 100KB (oczywiscie jesli wiecej bylo przeslane to dodatkowo trzeba zaplacic)
Czyli jesli dobrze kojarze to jest tak jak kiedys z minutami - niewazne ze gadales przez 10s miales policzone za 1min.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group