Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Kompletny poradnik dla posiadaczy tel Samsung B2710
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gdc



Joined: 19 Feb 2011
Posts: 10

PostPosted: Thu Mar 03, 2011 9:54 am    Post subject: Kompletny poradnik dla posiadaczy tel Samsung B2710 Reply with quote

Poradnik dla Samsung B2710

Na forum Trekbuddy jest wszystko co opiszę. Niestety lenistwo użytkowników powoduje wielki bałagan. Jedno pytanie – jeden wątek. Przez to trudno to ogarnąć.



By dobrze skonfigurować Trekbuddy – potrzeba kabla USB.
Po Bluetooth czy przez kartę pamięci też się da w 90%, ale telefon będzie pytał za każdym uruchomieniem o pozwolenie na dostęp.
Kabel kosztuje ok 20zł.

! Zarejestrujcie się na forum. !

1. Zciągamy najnowszą wersję http://www.trekbuddy.net/releases/1.1.6/trekbuddy.jar
Aktualnie to jest 1.1.6 (wersja standard, sprawdzić może jest już nowsza)
Wystarczy sam plik JAR.

2. Zainstalować można przez wgranie na kartę, lub przesłanie bluetoothem (np. w katalog other), i późniejsze zainstalowanie z telefonu (ja mam kartę 4gb spokojnie wystarcza).
Program sam tworzy katalogi na karcie pamięci. Musi być ona tylko w czasie instalacji w telefonie.

3. Mapy można zciągnąc z netu. O ile są takie trekingowe, gdzie podane są poziomnice, szlaki, itd. - to się opłaca, są w sklepach
W innym przypadku mamy program
http://mobac.dnsalias.org/ - Mobile atlas kreator – idealna aplikacja do tworzenia własnych map w oparciu o różne dostępne wersje sieciowe (UMP, OSMapa Topo itd.).
Moje 10000 miasto wraz z okolicznymi gminami zajmuje ok 700mb w atlasie z 2 warstwami w przybliżeniu 200 i 800m. Daje to wam pojęcie jak dużą kartę trzeba posiadać.
Mapy można uruchomić poprzez wgranie mapy, lub atlasu. Atlas pracuje dodatkowo na warstwach, czyli bez grzebania w menu – klawiszem 7 możemy wybierać warstwy , np. powiększeń jak w/w ja zrobiłem. Nie jestem jeszcze na tyle obeznany w mapach i ich konfiguracji, więc odsyłam na Forum do bardziej obeznanych ludzi.

Radzę tylko nie przesadzać z ilością plików na karcie. Ja dlatego używam map spakowanych (s`tar`owanych) - bo podobno telefon zwiesza się gdy mamy mnóstwo plików na karcie. Nie wiem, mi się jeszcze nie zwiesił, ale dmucham na zimne.

4. Konfiguracja: (wystarczająca by program działał )
Będzie w języku US, bo tak łatwiej wytłumaczyć. (potem zajmiemy się konwersją na PL)
Menu Basic – ja nic nie zmieniałem.

Desktop – uruchomiłem „Fullscreen” „Safe colors” „no question– (nie pyta np. o zmiane mapy na default)” „show trail -(pokaż ścieżkę)” „Decimal -(dokładniejszy odczyt GPS)”
„HPS” „OSD basic” „OSD extended” -W sumie w tej zakładce nie da się czegoś popsuć – może inne ustawienia wam przypadną do gustu.

Misc „lowmem I/O, safe renderer, large atlases, numeric imput hack” - to bezwzględnie musi być WŁĄCZONE - Inaczej będzie głupiało przy wgrywaniu map, a bez „numeric imput hack” nie ustawicie wszystkiego do końca. (zrestartujcie aplikację)

Location – Bluetooth oczywiście internal.
Dodatkowo trzeba powalczyć z ALT correction → wejdźcie na zakładkę gdzie wpisuje się korekcję (w metrach) i przytrzymajcie dłużej klawisz # - to jest ten słynny numeric imput hack..jaką wartość wpisać ?– u mnie ok -35m. Ale wciąż z tym walczę.
Problem jest na tyle skomplikowany że gdy GPS traci jakość sygnału – przełącza się w tryb 2D i „pływa” w wysokości. Stąd testować trzeba najlepiej w terenie otwartym ze znaną wysokością. A i tak nie należy przykładać zbytniej wagi do wskazań wysokościomierza. Tanie modele tak mają. ok. wracamy do ustawień:
GPX dt (s) – możemy zmienić częstotliwość zapisu w pliku danych GPX – przydatne gdy jeździmy np. rowerem.
Navigation. - Ja właściwie nic nie zmieniałem, nie czułem takiej potrzeby.

5. CMS.- Bez tego program chodzi, ale jest jakby to powiedzieć, upośledzony. Po wgraniu go, będziemy mieli po dwukrotnym naciśnięciu klawisza # panel cms.
Ja osobiście polecam ten
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=2923 . instalacja polega na zciagnięciu plików, wgraniu ich w katalog na karcie pamięci o nazwie ui-profiles (karta/trakbuddy/ui-profiles).
Po wgraniu wszystko powinno grać. Możecie poczytać do końca temat tego CMS. Na 5 stronie jest jeden plik, którego podmiana poprawia troszkę wskazania wysokości, ale i tak cudów się nie spodziewajcie.

Nasz model telefonu nie wspiera wysyłania informacji o ilości znalezionych satelit i jakości sygnału - stąd CMS`y, które mają taka funkcję nie będą pokazywały prawdziwych wartości, albo będą puste pola.
Po CMS poruszamy się "strzałkami lewo prawo". zauważcie że gdzieniegdzie wciśniecie strzałki "w górę" zmienia opcje wyświetlania, (np okno ALT - ilość czasu w tabeli wysokości) .

6. Spolszczenie.
Niepotrzebne, aktualne wersje są po polsku. Jeżeli jest inaczej - to jakaś stara wersja.

7. To by było na tyle. Jeśli chodzi o podstawową konfigurację. (wyłączamy program trekbuddy).

Jednak wiele osób wkurza wieczne pytanie o dostęp do danych przez program.

Obchodzimy to w taki sposób.
-Instalujemy KIES. Podłączamy tel. przez kabel. Kies zainstaluje nam stery USB do windowsa.
- Zciagamy „Tkfileexplorer.
-Po podpięciu do komputera tel. Wchodzimy do menagera urządzeń na zakładkę modemy – mamy tam modem o nazwie samsung. To nasz telefon. Wybieramy „właściwości” - klikamy na zakładkę „modem” - pokazuje nam się numer portu com – zapamiętujemy.
-W tkfileexplorer, ustawiamy zapamiętany port com i klikamy – connect.
-kasujemy pliki:

Tel( P: )/AppEx/User/Java/Games/TrekBuddy/MANIFEST.MF
Tel( P: )/AppEx/User/Java/Games/TrekBuddy/appdb/settings.bin

- Już więcej pytac nie będzie.

8. Praca w tle.
(nie wiem co gwarancja na zmianę ustawień javy -pkt 8 na własne ryzyko)

Samsung ma to do siebie, że w pracy w tle blokuje wczytywanie GPS. By to zmienić wpisujemy:
*#7092463*#

-> 4.Module Settings
-> 6.Java
-> 3.VM Settings
-> 3.MVM settings
-> 3.MVM user End Key Option
zmień z "Pause Only" na "Hide only"

Od tego momentu aplikacje JAVA będą miały opcję pracy w tle, a nie tylko wstrzymania.

Zauważyłem że program żre więcej baterii gdy pracuje w tle Confused

9. Po resztę opcji i funkcji zapraszam na forum.
Polecam naukę tworzenia własnych map i atlasów. Dopiero spersonifikowana mapa daje pełnię możliwości programu.


Poradnik powstał dzięki pomocy Kolegów z Forum. Ja po prostu to wszystko skatalogowałem.

-----------------------------------------
Polecam program również GPX_editor
http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Dom_i_rozrywka-Sport-GPX_Editor/7879

Gdy ustawimy zgrywanie trasy do pliku gpx - w katalogu tracks-gpx - będą pokazywały się pliki (nazwa pliku to data i godzina rozpoczęcia pracy zczytywania). Po wgraniu tego pliku w program gpx editor. naszą trasę będzie można obejrzeć na google maps Smile


Last edited by gdc on Fri Mar 04, 2011 10:11 am; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
ThePX



Joined: 13 Feb 2011
Posts: 13

PostPosted: Fri Mar 04, 2011 8:21 am    Post subject: Reply with quote

Dobry poradnik - wszystkie najpotrzebniejsze informacje zebrane w jednym miejscu. Tylko zwiększyłyby przejrzystość całego tekstu jakieś pogrubienia itp. - ale to już szczególik Wink

Najbardziej zaciekawiło mnie to co napisałeś o pływaniu wysokościomierza - przełączaniu się na tryb 2D.
Jak wiadomo b2710 nie pokazuje w TB ilości satelit, jedynie z widoku kompasu można odczytać dokładność wskazania w metrach. Więc myślisz, że z tego wskazania dokładności można ustalić kiedy pływa?
Trochę mi na tym zależy ponieważ będę się wybierał w góry m.in. na rower Smile
Back to top
View user's profile Send private message
gdc



Joined: 19 Feb 2011
Posts: 10

PostPosted: Fri Mar 04, 2011 10:02 am    Post subject: Reply with quote

o trybie 2D wyczytałem tutaj na forum. Nie jestem znawcą, tylko bibliotekarzem Smile

Porobno oprogramowanie GPS jest tak zaprojektowane, że priorytetem jest dla niego współzędna na mapie nie wysokość.

To poniżej - są to juz moje spostrzezenia i nie są częścią poradnika Wink

Skąd wiem że pływa?
Zblizam się do gęsto zabudowanego blokowiska, 130m,
w bloku , nawet przy oknie czy na balkonie, 170m,
a na otwartym terenie 98m..
przy czym fizycznie ja ciągle jestem na wysokości 100-105m

Wydaje mi się że góry to wogóle inny temat. Może Wąwóz Kraków w Tatrach by spowodował błędne wskazania, a tak to raczej czasem aż za dużo przestrzeni Smile
Jak nie przetestuje - nie będę wiedział. W tym roku Tatry odwierzę dopiero we wrzesniu, ale na ten cel stworzyłem już sobie atlas z mapą szlaków, satelitarną, oraz poziomnicową by sprawdzać jak będzie szalał we wskazaniach alt.

Dodatkowo w punkcie CMS pisałem o modyfikacji mojego ulubionego cmsa. Znów, nie znam się na programowaniu, nie wiem co było zmieniane, ale modyfikacja Michal7 poprawia troszke wskazania wyskościomierza - mniej pływa.. chociaż jak czytam Jego post, to wydaje mi się że celem modyfikacji było co innego.. (?)

Zauważyłem też że gdy chcę zmniejszyć GPX DT (s) to mam częściej błędne wskazania w zapisie ścieżki.
Back to top
View user's profile Send private message
ThePX



Joined: 13 Feb 2011
Posts: 13

PostPosted: Fri Mar 04, 2011 11:30 am    Post subject: Reply with quote

Wielkie dzięki za obszerną odpowiedź. Już teraz rozumiem o co się rozbiega.
Tak jak napisałeś to chyba trzeba będzie zachowanie gps'a przetestować w terenie i ogólnie za bardzo mu nie ufać.
W sumie też korzystam z tego cms'a co podałeś, ale musze przetestować jeszcze tą poprawkę.
Back to top
View user's profile Send private message
mamut



Joined: 14 Aug 2012
Posts: 2

PostPosted: Tue Aug 14, 2012 5:07 pm    Post subject: Reply with quote

Witam.
Mam problem, na którego rozwiązanie nie mogę nigdzie trafić.
Mianowicie po instalacji programu i skonfigurowaniu go w podany wyżej sposób po wyborze load map wyskakuje mi informacja:

java.lang.SecurityException:Application not authorized to access the ristricted API

W związku z tym moje pytanie do Was. Czy jest jakiś sposób na to co by było dobrze? Wink


Edit: już ok. głupi ja.


Last edited by mamut on Tue Aug 14, 2012 8:22 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Aug 14, 2012 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Jest, trzeba przeczytać wszystkie tematy o B2710 na forum, a jest ich sporo Smile
A poważniej - pewnie zamiast Zezwalaj, zapytaj raz wybrałeś coś innego i aplikacja nie ma dostępu do zasobow telefonu. Masz w telefonie kartę pamięci ? Niektórzy sygnalizują że znika np. po podłączeniu telefonu kablem do komputera i trzeba ją ponownie inicjować w telefonie (ale nie formatować !).
Back to top
View user's profile Send private message
mamut



Joined: 14 Aug 2012
Posts: 2

PostPosted: Tue Aug 14, 2012 8:25 pm    Post subject: Reply with quote

No... to takie głupie błędy ludzi co pierwszy raz się spotykają z czymś nowym. dzięki wielkie Smile
przede mną jeszcze sporo takich głupich pytań ale spróbuje sobie poradzić.
Pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
Fujik



Joined: 30 Aug 2011
Posts: 60
Location: Poland - N50°46'31" E19°9'0"

PostPosted: Mon Aug 20, 2012 5:21 am    Post subject: Re: Kompletny poradnik dla posiadaczy tel Samsung B2710 Reply with quote

Ja w sprawie poniższego frag. instrukcji mam pytanie do gdc.
Czy skasowanie tych plików nie skaszani softu w Solidzie i czy testowałeś tę instrukcję, jeżeli tak, to z jakim efektem?

Jednak wiele osób wkurza wieczne pytanie o dostęp do danych przez program.

Obchodzimy to w taki sposób.
-Instalujemy KIES. Podłączamy tel. przez kabel. Kies zainstaluje nam stery USB do windowsa.
- Zciagamy „Tkfileexplorer.
-Po podpięciu do komputera tel. Wchodzimy do menagera urządzeń na zakładkę modemy – mamy tam modem o nazwie samsung. To nasz telefon. Wybieramy „właściwości” - klikamy na zakładkę „modem” - pokazuje nam się numer portu com – zapamiętujemy.
-W tkfileexplorer, ustawiamy zapamiętany port com i klikamy – connect.
-kasujemy pliki:

Tel( P: )/AppEx/User/Java/Games/TrekBuddy/MANIFEST.MF
Tel( P: )/AppEx/User/Java/Games/TrekBuddy/appdb/settings.bin

- Już więcej pytac nie będzie.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 4954

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 11:41 am    Post subject: Reply with quote

Zabijcie, zbanujcie ale mam dwa problemy. Forum czytam, ale nie mogę sie zarejestrować. Za każdym razem melduje mi, ze kod przepisany z obrazka jest nieprawidłowy... Co robię nie tak?
I od razu pytanie drugie, ma TB zainstalowane na dwóch tel, Motoroli DEFY mini i Samsungu Solid B2710. Wszytko fajnie, ale nie mogę doczytać jak wczytać profile. Jakieś pliki ściągnąłem skopiowałem do folderu "themes" i na tym moje umiejętności się skończyły... Kombinuje i trzeci ekran zostaje pusty...

Pisałem, w innym temacie kilka dni temu ale nikt nie odpisał...
Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Oct 05, 2012 12:10 pm    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Sprawdź czy w folderze ui-profiles aplikacji masz pliki xml profilu i jakieś obrazki np. w png.
Początkujacy użytkownicy często ładują do tego folderu zarchiwizowany plik zip z ekranami komputera nawigacyjnego, zamiast go najpierw rozpakować w komputerze. Trzeba skopiować zawartość ui-proiles wybranego profilu do folderu o tej samej nazwie w telefonie i uruchomić aplikację.
Back to top
View user's profile Send private message
zbigbe



Joined: 01 Nov 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Nov 02, 2012 7:39 pm    Post subject: Co ustawić aby rejestracja działa&#322 Reply with quote

Witam!
Będę wdzięczny za podpowiedź - przeczuwam że może być banalna Smile
Mam B2710, wszystko skonfigurowałem (dziękuję za piękną instrukcję!!!), działa doskonale, pod warunkiem jednak, że telefon jest aktywny. Gdy telefon "uśnie", t.j. wygasi się ekran & włączy blokada klawiszy, natychmiast przestaje rejestrować ścieżkę. Wznawia, gdy odblokuję klawiaturę. Jak sprawić aby przez cały czas rejestrował ścieżkę?
Ustawienia Javy do rejestracji w tle też zrobiłem....
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Nov 02, 2012 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Patrz punkt 8 instrukcji Smile
Czy aby na pewno to ustawienie zostało zapisane ? Wink
Back to top
View user's profile Send private message
zbigbe



Joined: 01 Nov 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Nov 02, 2012 9:31 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
Patrz punkt 8 instrukcji Smile
Czy aby na pewno to ustawienie zostało zapisane ? Wink


Tak, dokładnie tak jest teraz ustawione.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Nov 02, 2012 10:03 pm    Post subject: Reply with quote

To ciekawe, bo właśnie ta opcja wpływa na pracę aplikacji w tle, tzn. powoduje wstrzymanie pracy aplikacji lub tylko jej ukrycie.
A co wybrałeś w ustawieniach aplikacji - zapisujesz ślad stale, na pytanie czy wcale ?
Nie pomylileś przypadkiem zapisu śladu gpx do pliku z rysowaniem śladu na ekranie telefonu ?
Back to top
View user's profile Send private message
zbigbe



Joined: 01 Nov 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Nov 02, 2012 10:11 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
To ciekawe, bo właśnie ta opcja wpływa na pracę aplikacji w tle, tzn. powoduje wstrzymanie pracy aplikacji lub tylko jej ukrycie.
A co wybrałeś w ustawieniach aplikacji - zapisujesz ślad stale, na pytanie czy wcale ?
Nie pomylileś przypadkiem zapisu śladu gpx do pliku z rysowaniem śladu na ekranie telefonu ?


Przeglądam punkty z pliku gpx.
Mam najnowsze oprogramowanie systemowe samsunga (aktualizowalem wczoraj). Wygląd menu javy troszkę się różni, ale opcję znalazłem i ustawilem.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group