Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.
Trekbuddy is on Github now

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
1.0.1/2/3..22
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Sun Dec 05, 2010 7:04 pm    Post subject: 1.0.1/2/3..22 Reply with quote

Nefunguje hodnota {sat}, hlásí -1 a v .gpx logu je stále <fix>2d</fix>

Rozdíl mezi interní a bluetooth gps je v nadmořské výšce, jsou od sebe posunuté, ale obě mají v .gpx logu stejnou korekci (chápu to správně, že jen ta gps co ukazuje "špatně" by v logu měla mít zapsanou korekci?).
Pro interní je to
Code:
<ele>259.2</ele>
<geoidheight>42.7</geoidheight>
<fix>2d</fix>
pro bluetooth
Code:
<ele>205.1</ele>
<geoidheight>42.7</geoidheight>
<fix>3d</fix>
<sat>9</sat>
a víc věřím té bluetooth.

Android 2.1, Tb 1.0.1

_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.


Last edited by MrKev on Sat Feb 04, 2012 9:26 pm; edited 7 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5673

PostPosted: Mon Dec 06, 2010 5:37 pm    Post subject: Reply with quote

Nefunkční {sat} je nová chyba v 1.0.1, nebo to nefungovalo už dřív?

geoidheight je obecnějc vzato taková dodatečná informace.
Dala byse použít použít např. na korekci, když GPS hlásí nadm. výšku vzhledem k WGS84 ellipsoidu místo k mean sea level (neznám českej ekvivalent), což je braný jako nestandardní chování (alespoň podle http://www.gpsinformation.org/dale/nmea.htm#GGA; autoritativní NMEA specifikace je bohužel placená). Podle tvejch čísel to vypadá, že softwaru v mobilu dělá chybu v tom, že k nadm. výšce ještě přičte výšku geoidu.

Něco s obrázky o mean sea level a geoidu např tady: http://www.esri.com/news/arcuser/0703/geoid1of3.html

Pokud jde konkretně o Android, tak je tady čerstvej post o tom, že v Android verzi není možný zadat ruční korekci. To sse samozřejmě pokusím opravit hned v další verzi.

18:45 Koukám, že s interní GPS jsou fixy 2D (nelze v API rozlišit), ale jsou k dispozici surový NMEA data, přinejmenším GGA, kde je kvalita fixu popsaná, takže můžu zkusit zkombinovat obě informace dohromady, a mít tak v GPX pro interní GPS na Androidu i 3dfixy...
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Mon Dec 06, 2010 7:17 pm    Post subject: Reply with quote

{sat} s interní gps fungoval na Androidu 1.6


Stav na Android 2.1, Tb 0.9.99 a Tb 1.0.1 a interní gps:
{sat} -1
{snr0..12} 0
{prn0..12} 0
{satv} 0
{pdop} {vdop} {hdop} 0
NMEA log: vytvoří se prádný soubor
S externím BT modulem vše funguje


Mít geoidheight v .gpx logu je fajn, ale teď jsem v situaci, kdy mám 2 .gpx logy - jeden z BT gps s nadmořskou výškou 500 a druhý z interní gps 540 m n. m. Jak z nich mám poznat který odpovídá nadmořské výšce uváděné na cedulích? Neumí TB poznat (z GGA věty?) jestli dostává výšku na geoidem nebo nad elipsoidem? Mě by se líbilo, kdybych mohl zadat korekci (třeba i ručně, nebo nechat přičítat/odečítat geoidheight) a do logu se mi pro obě gps zapsala výška na Sněžce 1602, ale u interní gps by se zapsala korekce -40.

Jednoduše - ze dvou gpx logů teď nemám jak poznat která hodnota byla korigována.

_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5673

PostPosted: Tue Dec 07, 2010 8:56 am    Post subject: Reply with quote

Ahaaaa, ze by tam byla chyba, ze kdyz se nerestartuje TB, tak hodnota geoidheight se pamatuje z komunikace s BT GPS? Asi jo, protoze kdyz je NMEA log prazdny, tak vysky geoidu nemuzu zjistit... to dava smysl. Po cerstvym startu TB by se to pri pouziti interni GPS nemelo v GPX logu objevovat.

V androidu verzi chyba, ze neni mozny zadat rucne korekci, coz bude opraveno hned v nasleducji verzi. A protoze je to docela blby, tak to bude nekdy v nejblizsich dnech.
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Wed Dec 08, 2010 8:15 pm    Post subject: Reply with quote

Android 2.1, Tb 1.0.2 a interní gps:
{sat} už ukazuje
zbytek {snr0..12} {prn0..12} {satv} {pdop} {vdop} {hdop} při starém, čili pořád nuly

Korekce nelze zadat jako desetinné číslo.

_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5673

PostPosted: Wed Dec 08, 2010 9:11 pm    Post subject: Reply with quote

pnr a snr budou v dalsi verzi
stejne jako korekce s desetinnym mistem
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Thu Dec 09, 2010 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

Dneska jsem testoval v terénu a zadaná korekce se nijak neprojeví ani v CMS ani v logu.

Hodnoty {snr0..12} {prn0..12} {satv} zůstávají po použití BT bez restartu viset, to by vysvětlovalo, proč jsem se chvíli domníval, že už funguje zobrazení síly satelitů s interní gps.

_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5673

PostPosted: Thu Dec 09, 2010 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

kurva... zapomnel jsem tu korekci na spravnym miste pouzit Confused
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Fri Dec 10, 2010 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

Fajn, už to jede.

Změna v nastavení se okamžitě projeví v cms a logu.

_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
michal7



Joined: 24 Mar 2009
Posts: 121
Location: CZ

PostPosted: Mon Dec 13, 2010 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

Je fajn, že chodí věci jako pohyb po mapě při přerušení nebo měřítko u hodně podrobných map.
Při navigaci se dřív tlačítkem 5 přepínaly informace v 2. řádku (vzdálenost... / čas...), nyní je druhá možnost aktivní jen po dobu držení klávesy 5. Dá se nějak aktivovat původní funkčnost?
Zhruba před verzí 1.0.0 fungovala téměř stejně tlačítka OK a 5 (obnovení navigace, přepínání info v 2. řádku) ve shodě s popisem v helpu, nyní fire pouze aktivuje menu řádek. Vzhledem k vysouvacímu telefonu (SE W910i) nyní musím otvírat pro přístup k 5. Lze nějak obnovit funkčnost i pro OK tlačítko? Instaluji .jar soubor, u .jad je chybová hláška.
Back to top
View user's profile Send private message
radegast



Joined: 03 Jan 2009
Posts: 478
Location: Trinec, CZ

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 6:29 am    Post subject: Reply with quote

Android v CMS furt ukazuje pouze 2D ("Chycených" více jak 6 satelitů) a neukazuje vůbec Kvalita signálu.
_________________
Lidstvo vyhyne na vlastní blbost. Příspěvky některých uživatelů (nejen) na tomto fóru jsou toho jasným důkazem.

HTC Desire S, SDHC 16GB,
TB vždy nejnovější,
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 6:45 am    Post subject: Reply with quote

A už vůbec tu kvalitu signálu nedává do .gpx Crying or Very sad
_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5673

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 9:56 am    Post subject: Reply with quote

Nejsem si jistej, že se z počtu satelitů dá odvodit, jestli jde o 2d nebo 3d fix; v NMEA je tohle jasně řečený v GGA/GSA.
Pokud to GPX schema povoluje, asi bych měl element fix vypustit...

Kvalitou signalu myslíte co, SNR? To jsem psal 6e bude. Jak to ale nacpat do GPX zatím vůbec nevím.

EDIT: Podle http://www.topografix.com/GPX/1/1/ je fix je nepovinný element, takže pokud ho nebudu znát, nebude v GPX vůbec.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5673

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

@michal7 je to vážně nějaký rozbitý... nevzpomínám si, že bych chtěl nějak odlišit 5 a FIRE, podívám se na změny...
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

kruch wrote:
Jak to ale nacpat do GPX zatím vůbec nevím.
To je jedno, třeba vlastní extenzí nebo komentářem zapsat přesnost (±15m) nebo v/h/pdop nebo síly satelitů.

_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group