Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Samsung Solid B2710
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

To nie to, prawdopodobnie zostało użyte nie to polecenie co potrzeba do wskazanego pliku nagłówka atlasu lub mapy. Albo nie ten plik co potrzeba. W gorszym przypadku - karta nie jest czytana poprawnie przez telefon.

Last edited by Ranger on Thu Oct 18, 2012 10:24 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mareo75



Joined: 01 Oct 2012
Posts: 19

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 10:22 pm    Post subject: Reply with quote

Przed chwilą zaznaczyłem tą opcję na próbę i przy wczytywaniu atlasu dokładnie ten sam komunikat Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 10:25 pm    Post subject: Reply with quote

A możesz to opisać dokładniej, tzn jakiego używasz polecenia i co kolejno wybierasz ?
Back to top
View user's profile Send private message
mareo75



Joined: 01 Oct 2012
Posts: 19

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 10:35 pm    Post subject: Reply with quote

Gdy mam zaznaczone "błędy We/Wy" to w chwili odpalania atlasu spakowanego z pliku cr.tar wyskakuje dokładnie ten sam komunikat co koledze Oski 90 czyli [3] : eu: Invalid header: '57 6a 48 55 68 74 66' at offset 3072. Z tym że ja mam tę opcję odznaczoną więc nie mam z tym problemu. To jedynie był test, bo jak pamiętam też kiedyś z tym walczyłem Laughing A tak na marginesie to co to robić powinno jak jest włączone?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 11:00 pm    Post subject: Reply with quote

Jeżeli telefon nie czyta plików gpx i map to można spróbować ustawić błędy We/Wy (bo nie czyta po prostu niczego z karty bez tej opcji). Opcja specjalna dla niektórych telefonów Siemensa i Samsunga, ale nie dotyczy B2710 !
Z kolei minimalna pamięć We/Wy ogranicza do minimum ilość pamięci roboczej aplikacji używanej do obsługi map. Eliminuje błędy typu Out of memory.
Back to top
View user's profile Send private message
Oski90



Joined: 14 Oct 2012
Posts: 3

PostPosted: Fri Oct 19, 2012 9:35 am    Post subject: Reply with quote

mareo75 wrote:
Coś mi się wydaje że zaznaczyłeś oprócz minimalna pamięć We/Wy to jeszcze błędy We/Wy. Ma być tylko druga opcja zaptaszkowana

Dzięki wielkie za pomoc, faktycznie przeoczyłem tę akurat opcję. Odznaczyłem błędy We/Wy i wszystko działa. Pozdrawiam:)
Back to top
View user's profile Send private message
Fujik



Joined: 30 Aug 2011
Posts: 60
Location: Poland - N50°46'31" E19°9'0"

PostPosted: Thu Nov 22, 2012 8:13 am    Post subject: Przewodnik na Solida Reply with quote

Witam,
W temacie "Przewodniki 240x320" można znaleźć mój przewodnik na Solida. Zapraszam do korzystania z załączonego przewodnika i zachęcam do wrzucania swoich.
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=6937&highlight=przewodniki
Back to top
View user's profile Send private message
bunkerites



Joined: 18 Dec 2012
Posts: 2

PostPosted: Tue Dec 18, 2012 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

Jest to moj pierwszy post wiec witam serdecznie.Mam problem z zaladowaniem co nie ktorych map TARowskich. Posiadam wersje treka 1.0.11,problem z mapami TAR jest nastepujacy problem,kiedy chce odpalic mape nastepuje blad i telefon sie wiesza, pokazuje sie napis

- [7]null:InvalidMapException [null]:Failed to load file title:java.langillegalArgumentException;Bad escaped format.

Program konfigurowalem przy pomocy poradnika z tego forum,jedna mapa TARowska dobrze dziala a reszta TARowskich ktore posiadam maja ten sam problem.Atlas Polski dziala dobrze,moze ktos mi pomoc? Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
Fujik



Joined: 30 Aug 2011
Posts: 60
Location: Poland - N50°46'31" E19°9'0"

PostPosted: Sat Oct 03, 2015 3:55 pm    Post subject: restart telefonu Reply with quote

Witam,
chciałem podnieść ponownie problem samoczynnego restartu Solida (B2710) - zgłaszany wcześniej ale nie wyjaśniony - przy dłuższym używaniu Treka (używam atlasów; 1-wszy autorestart telefonu po kilku godzinach używania treka, następne już co kwadrans śrdnio)
Czy ktoś w międzyczasie wyjaśnił ten problem lub ma jakieś nowe sugestie, co może być przyczyną?
ustawienia javy - jw.
Pamięć telefonu i karty z dużym luzem
atlasy tar
wersja treka 1.3 (jakaś nowość w ustawieniach?)
brak rozmów niodebranych po restarcie telefonu
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Oct 03, 2015 9:55 pm    Post subject: Reply with quote

Zgłaszany gdzie ? Mógłbyś wskazać konkretny wpis, będzie mniej szukania Smile
Powtarzający się w coraz krótszych odstępach restart telefonu nie wróży nic dobrego.
Patrząc z punktu widzenia pracy aplikacji - każdy restart telefonu to właściwie jej uruchomienie od początku. Czyli są zwolnione jej zasoby, itd.
To jak to niby jest, że najpierw aplikacja pracuje spoko kilka godzin, a potem wytrzymuje ledwie kwadrans ?
Sama się jakoś zmieniła czy co ? Jakaś samoczynna zmiana ustawień ? Coś takiego jest mało prawdopodobne Smile
Raczej szukałbym przyczyny w jakimś problemie sprzętowym, np. przegrzewaniu się urządzenia z czasem, niepewnym działaniu przy bardziej rozładowanej baterii albo skutków zmiany warunków komunikacyjnych w sieci operatora na danym terenie.
Próbowałeś coś takiego powtórzyć włączając np. tryb samolotowy w telefonie po restarcie albo podłączając power bank by sprawdzić czy to nie wpływ baterii ?
Trzeba spróbować jakoś wyizolować problem, ogólne stwierdzenia że się urządzenie restartuje coraz częściej wiele nie pomogą.
Aplikacje Java jako takie nie mają możliwości zrestartowania urządzenia.
Back to top
View user's profile Send private message
Fujik



Joined: 30 Aug 2011
Posts: 60
Location: Poland - N50°46'31" E19°9'0"

PostPosted: Sun Oct 04, 2015 8:36 pm    Post subject: Reply with quote

Zaczyna się od wpisu Antonio42 w tym temacie (str. 11)
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=5266&postdays=0&postorder=asc&highlight=solid&start=150
Jest dokładnie tak jak napisałeś, czyli najpierw aplikacja pracuje spoko kilka godzin, a potem wytrzymuje ledwie kwadrans
Dodam, że ładuje telefon z trekiem poprzez ładowarkę dynamem w piaście i treka nawet nie gaszę w związku z powyższym.
Jednak chciałem nadmienić, że ten problem zaczął się jakiś rok temu, bez ładowania z piasty i siłą rzeczy na starszej wersji treka. (wcześniej ok. 2 lat trek nie zamulał)
Co ciekawe po wysypaniu się telefonu przypomina się na wejściu pominięte wydarzenie (alarm) na ekranie - jak wchodzę tam jest puste i jest dodatkowo wartość na krokomierzu.
Wymuszony autoreboot fona wiążę nierozerwalnie z trekiem, bo ma miejsce tylko przy włączonym treku niezależnie czy jest w tle czy nie.
Hide only mam zaznaczone w javie oraz maks. pamięć dla javy z 3 zwiększyłem dawno już na 5 (maks.), teraz z kolei zmniejszyłem na 4 i na razie trzyma - pytanie tylko jak długo
Zależy mi na treku w Solidzie, bo ten duet jest niezastąpiony na rower z ładowaniem, żeby tylko nie wysypywał się jw.
Rozładowana bardziej bateria o której wzmiankujesz raczej odpada, ponieważ doładowuje go prądnicą w piaście
Możliwe, że operator o którym wspominasz, bo Play zastępuje mi często np. Orange podczas wypadów
Trybu samolotowego nie włączałem, bo nie ma go w Solidzie, zamiast power banku mam ładowanie bieżące z piasty jw.
Zauważyłem np. że przy zapisie zmiany ustawień javy w tel. robi od razu reboot (nie pamiętam jak było wcześniej)
Nadmienię na koniec, że fona mam po niemiecku (sam zmieniłem jakiś czas temu, bo się uczę tego języka)
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sun Oct 04, 2015 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

No dobrze, ale to są stare dzieje. Od tego czasu wyszło już ze 20 następnych wersji Treka i restarty Solida jakoś nie były tematem dyżurnym od lat.
Co do trybu samolotowego - jawnie nie występuje.
Kiedyś w Samsungach działał taki kod serwisowy #*4760# = włącz/wyłącz GSM.
Może nadal działa ? Oczywiście możesz to sprawdzić na własne ryzyko Wink
Natomiast co do pracy aplikacji w tle - można przypuszczać że jakieś z tym problemy producent miał, skoro tą możliwość standardowo wyłączył (w przeciwieństwie do innych).
Back to top
View user's profile Send private message
Fujik



Joined: 30 Aug 2011
Posts: 60
Location: Poland - N50°46'31" E19°9'0"

PostPosted: Mon Oct 05, 2015 5:59 am    Post subject: Reply with quote

Dzięki za odpowiedź.
Rozumiem, że trek powinien działać też przy wyłączonym gps, byleby tylko był sim, he?
kod sprawdze, jak mi zamuli znów trek
przy połączeniu pyta mi się czy treka zamknąć, czy w tle, czyli tu jest spoko (chyba to hide only za to odpowiada) i po rozmowie ładnie kontynuuje pracę
Robię aktualnie testy kładąc na noc na parapecie fona z włączonym trekiem i rano nadal jest, czyli autorestartu nie było
jedyne co zmieniłem, to maks dla javy z 5 na 4, zobaczymy w terenie jeszcze
karta microSD 8GB, Adata, działa od lat, trek na karcie
śladów ostatnio mało zapisuje, a i tak się wyłączał bez zapisu śladu
W najnowszym treku 1.3, którego mam doszło trochę opcji (z poniższymi nie wiem)
wprowadzanie numeryczne
zew. zapis konfig. - ?????????????????????????????
skalowanie z filtrowaniem
wyswietl numeracje kafli - ????????????????????????????
Reszta za duża do wklejenia
fona mam po niemiecku a treka po angielsku

PS (1). Jak będziesz rowerem na jurze, chętnie oprowadzę po fajnych miejscówkach (oczywiście z trekiem)
PS (2). Będzie jeszcze jakiś konkurs z mapami Compassu do wygrania np. pojezierza, Warmii?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Oct 05, 2015 7:14 am    Post subject: Reply with quote

No to chyba miałeś jak dotąd dość dawną wersję aplikacji Smile
Ostatnia dla Solida (i podobnych) jest sprzed nieco ponad miesiąca
http://www.trekbuddy.net/dev/2015-08-31
A konkurs mapowy wlaśnie leciał w Compassie, na zdjęcie z mapą.
Może się jeszcze załapiesz na dogrywkę ? Smile
https://www.facebook.com/compass.krakow/timeline/?ref=mf
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Page 21 of 21

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group