Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Samsung Solid B2710
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 19, 20, 21  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Aug 31, 2012 12:44 pm    Post subject: Reply with quote

No dobrze, tylko co chcesz w ten sposób uzyskać ? Smile
Do Treka równie dobrze możesz spakować mapy i spokojnie czekać, aż producent telefonu coś z nim zrobi (lub nie).
Zresztą to drugie jest bardziej prawdopodobne, np. kolejny prosty model z serii Solidów (GT-C3350) wyszedł już bez odbiornika gps, a po następnym z serii "bxxxx" się okaże, czy to już trwały trend Wink
Dzisiaj "cykl życia" telefonów jest coraz krótszy, a producenci się skupiają na modelach mających sprzedaż >10 mln sztuk, czy się to komuś podoba czy nie Wink
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Mon Sep 03, 2012 9:34 am    Post subject: Reply with quote

po prostu wkurzyłem się, że byłem bez telefonu przez bardzo długi czas, że przez ten czas wymieniałem baterię dwa razy, wymieniałem karty kilka razy - a to nie są rzeczy, które są objęte gwarancją (na baterię gwarancja jest bodajże 6 m-cy). Więc generalnie poniosłem dość sporo kosztów i finansowych i czasowych.
Więc chciałbym, żeby jednak zostało mi to w jakiś sposób zrefinansowane. Ale mam wrażenie, że to juz nieco odchodzi od tematu samego telefonu :)
A tą informację napisałem dla tych, którzy korzystają tak jak ja z map niepakowanych.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Sep 03, 2012 9:51 am    Post subject: Reply with quote

OK, ale spróbuj też zrozumieć uzyskaną tu podpowiedź Smile
Pytaniem jest co jest regułą a co wyjątkiem w tym przypadku. Telefony Samsunga z systemem własnym producenta miały kłopot od dawien dawna z dużymi ilościami plików czy czasami wręcz czytaniem z karty z poziomu Javy (popatrz ile spec ustawień jest w Treku właśnie z tych powodów, i to nie tylko dla jednego modelu tego producenta).
Podstawowym problemem przy mapach rozpakowanych jest to, że telefon traktuje kafelki też jako obrazki (pliki graficzne) i stara się te tysiące plików niepotrzebnie wstawiać do galerii. No i sama liczba takich plików też robi swoje.
W przypadku map spakowanych to nie ma miejsca, bo telefon nie wie co zawiera plik tar i nie próbuje się sam dobierać do jego zawartości. Liczba widocznych plików do obsługi jest też zdecydowanie mniejsza, a Trek sam wyszukuje co potrzeba w zawartości pliku mapy spakowanej. Dalej - ustawienie minimalna pamięć We/Wy ma chronić z kolei przed brakiem pamięci roboczej dla obsługi większych plików, ale to może spowodować nieco wolniejsze przesuwanie map. Opis ustawień można znaleźć w wiki aplikacji, a na forum jest nawet specjalny temat poświęcony różnym modelom tego producenta.
Z praktycznego punktu widzenia - jest coś co leży po stronie producenta telefonu i coś co możesz spróbować zrobić sam jako użytkownik aplikacji.
Oczywiście w/g własnego wyboru Smile
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Tue Sep 04, 2012 8:13 am    Post subject: Reply with quote

Ranger, dzięki za te wszystkie informacje. Podpowiedź oczywiscie załapałem za pierwszym razem, ale dzięki za rozwinięcie. :) Na pewno następne mapki będę sobie przygotowywał spakowane.
Jak skończę wymianę maili z Samsungiem i Federacją Konsumencką - dam znać. Mimo wszystko uważam, że informacja, ze "telefon tak ma i koniec, i co mi Szanowny Konsument może zrobić?" powinna przyjść z Samsunga już przy pierwszej wymianie telefonu, maksymalnie przy drugiej. A nie po kilku miesiącach napraw, kilku wymianach telefonu, niepotrzebnych zakupach baterii, kart itp.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Sep 04, 2012 8:34 am    Post subject: Reply with quote

Dlaczego dopiero następne ? Smile
Przecież wskazałem narzędzie, które to co masz (atlas/mapa rozpakowane) potrafi przekręcić jednym kopem do postaci spakowanej.
A co do bojów z producentem telefonu - no cóż, życzę satysfakcjonującego obie strony kompromisu Smile
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Fri Sep 07, 2012 6:56 am    Post subject: Reply with quote

Witam
Czy można ustawić ten program tak, aby rejestrował ślad trasy co np: 1m lub 2m?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri Sep 07, 2012 7:13 am    Post subject: Reply with quote

Można. Poczytaj o parametrach dt, ds dla logu gpx
http://www.trekbuddy.net/wiki/index.php?title=Configuration#Location
Tyle że taki ślad (bez redukcji) nie nadaje się bezpośrednio do użycia w celach nawigacyjnych w aplikacji. No i w słabszych telefonach może się okazać, że procek nie wyrabia z przetwarzaniem logów (to zależy od ogólnego obciążenia aplikacji).
Dla logów nmea typowo można rejestrować ślad co 1 sek, a w przypadku modułów BT 5Hz nawet po 5 pomiarów na sekundę. W tym przypadku logowanie nie obciąża zbytnio aplikacji, dane o położeniu są zapisywane na kartę właściwie bez przetwarzania typu analiza, redukcja itp. Smile
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Sun Sep 09, 2012 8:27 pm    Post subject: Reply with quote

Próbowałem kombinować z parametrami dt i ds, ale nic nie wychodzi, bo i tak zapisuje mi co 25 m.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
andmar



Joined: 30 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Sun Sep 09, 2012 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

niestety w solidzie nie jest to raczej możliwe, też kiedyś próbowałem, ale poległem.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Sep 10, 2012 8:33 am    Post subject: Reply with quote

Powtórzę raz jeszcze pytanie, czy w ogóle ma sens praktyczny obciążanie aplikacji rejestracją tego typu logu gpx ?
Np. do zastosowań turystycznych takie logowanie jest w ogóle pozbawione większego sensu.
Gęste zapisy danych nmea stosują np. paralotniarze, ale wtedy wykorzystują sprzęt, który jest w stanie takie dane dostarczyć. I Trek je zapisuje.
Warto również zauważyć, że zmiany odległości typu 1 czy 2 metry są poniżej klasy dokładności urządzeń konsumenckich, a ta dokładnośc jest przecież ograniczona systemowo dla zastosowań cywilnych.
Samo "pływanie" kolejnych pomiarów odbiornika może powodować zmiany położenia typu 25m pomiędzy punktami, to co niby aplikacja by miała zapisać do logu ? Warunek przekroczenia odległości jest przecież spełniony. Można łatwo wyłapać takie sytuacje, np. analizując czasy zapisane w logu dla kolejnych punktów. Jeżeli są to punkty co sekundę, a odległość wynosi 25m, to pochodzi ona prawdopodobnie z pływania odczytów położenia samego odbiornika, a niekoniecznie z rzeczywistych zmian odległości. Takie efekty mogą być też wywołane charakterystyką odbiornika - np. do zastosowań samochodowych. Celowo się eliminuje zmiany odległości poniżej klasy dokładności, by uniknąć sytuacji "jazdy" stojacego na skrzyżowaniu samochodu. Wtedy punkty o innych współrzędnych pojawią się dopiero po przekroczeniu takiej minimalnej odległości (typowe np. dla odbiorników z SN). Itp, itd.
Z punktu widzenia aplikacji zapis logu nie jest jedynym zadaniem do wykonania, Trek jest przede wszystkim aplikacją nawigacyjną, o czym też warto pamiętać.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5088

PostPosted: Thu Sep 27, 2012 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Witam. Pytanie to padało już kilka razy w różnych miejscach forum ale nie było nigdy odpowiedzi. Używam Solida 2710 z zewnętrznym modułem Nokia LD-3W. Problem jest z podświetleniem ekranu a raczej z brakiem możliwości wyłączenia go. Ekran cały jest podświetlony. W SE działa wszystko jak trzeba. Więc to ewidentna wina Solida. Zna ktoś sposób jak to obejść? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Oski90



Joined: 14 Oct 2012
Posts: 3

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 7:25 pm    Post subject: Reply with quote

Witam, mimo, że to mój pierwszy post, już od dłuższego czasu korzystam z porad umieszczonych na tym forum, za co serdecznie dziękujęSmile Z Treka korzystałem już na Solidzie 2710, bez większych problemów, ale sytuacja zmieniła się po gwarancyjnej zmianie telefonu. Otóż wgrałem na nowo aplikację i umieściłem mapy w odpowiednim folderze, ustawiłem opcję, tak jak jest to opisane na forum i zadowolony z siebie, uruchomiłem aplikację.... I tu zaczęły się schody, ponieważ po próbie wczytania przygotowanego wcześniej atlasu, wyświetlił się błąd o takiej treści: "[3] : eu: Invalid header: '57 6a 48 55 68 74 66' at offset 3072". pomyślałem, że to problem z mapą, więc wgrałem mapę przygotowaną przez inną osobę, ale także przy próbie jej uruchomienia, pojawia się ten sam błąd. Niestety internet milczy na ten temat i nie mogłem nigdzie znaleźć rozwiązania, proszę o pomoc:)
Back to top
View user's profile Send private message
mareo75



Joined: 01 Oct 2012
Posts: 19

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

"Minimalna pamięć We/Wy" zaptaszkowana? I oczywiście też powinno być włączone "bezpieczne tworzenie obrazu", "wymuszone usuwania GC" i "duże atlasy". Powinno zagadać Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Oski90



Joined: 14 Oct 2012
Posts: 3

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

Wszystkie potrzebne opcje są zaznaczone, właśnie sprawdziłem, żeby się upewnić...
Back to top
View user's profile Send private message
mareo75



Joined: 01 Oct 2012
Posts: 19

PostPosted: Thu Oct 18, 2012 9:13 pm    Post subject: Reply with quote

Coś mi się wydaje że zaznaczyłeś oprócz minimalna pamięć We/Wy to jeszcze błędy We/Wy. Ma być tylko druga opcja zaptaszkowana
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 19, 20, 21  Next
Page 20 of 21

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group