Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Problemy z TB pod androidem
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Feb 01, 2012 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

Prace biegną Wink
Co do 2412 - zaktualizuj Treka do finalnej 1.0.21, to pojawi się zrozumiały komunikat Smile
Efekt wynika z zastosowania standardowych list Androida w miejsce własnych list aplikacji. I listy systemowe już pozostaną.
Back to top
View user's profile Send private message
kwicol



Joined: 16 Mar 2008
Posts: 105

PostPosted: Fri Feb 03, 2012 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

no właśnie tak mi to jakoś ta lista wyglądała "natywnie" Smile
TB staje się co raz bliższy systemowi, fajnie.
Pewnie będzie się jeszcze bardziej integrować. W tej chwili zauważyłem że na liście punktów mam tendencję wybrania punktu i przytrzymania go palcem w celu pojawienia się menu. Wydaje mi się to bardziej intuicyjnie niż automatyczne "otwieranie" punktu po kliknięciu, i potem dopiero menu.
Podejrzewam że i na to przyjdzie czas.
Mam jednak problem wizualny z oznaczaniem przez TB punktu do którego nawiguje. Wykorzystywana jest do tego ikona z mapy. U mnie ma kolor granatowy. Ikona dobrze wygląda na mapie, natomiast jest niewidoczna na liście bo mam czarne tło... Może warto rozważyć zastąpienie ikony znakiem np *, albo dodać możliwość zdefiniowania innej ikony?
Znak * wydaje mi się jednak bardziej uniwersalny bo będzie niezależny od tematu GUI jaki ktoś ma zastosowany w telefonie.
W każdym razie dzięki za rozwiązanie problemu z zamykanie aplikacji!!!

PS u mnie TB nawet jak nie logował, to w tle nie został ubity (test zrobiony na wersji 1.0.21 nieoficjalnej )
Back to top
View user's profile Send private message
tuffo



Joined: 21 Nov 2009
Posts: 28

PostPosted: Fri Feb 03, 2012 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

Taki oto błąd w treku 1.0.21
Bawiąc się na andku.x86 ale okazało się, że i na moim SE X8 dzieje się to samo, a mianowicie:
- po uruchomieniu TB i wczytaniu ścieżki do nawigacji widzimy ją na mapie (jak na razie jest OK)
- nie zamykając nawigacji wyłączamy treka (jak na razie dalej OK)
- znowu uruchamiam TB i przy wczytywaniu mapy (trzecia gwiazdka) pojawia się komunikat błędu
"_RENDER FAILURE_: java.lang.NullPointerException"
po tapnięciu w OK pojawia się sama mapa bez aktywnych jakichkolwiek pól do tapnięcia (żadne tapnięcie nie działa tak i przesów). Działa klawisz menu telefonu, wczytanie na nowo trasy przywraca stabilność TB.
Aby prawidłowo wyłączyć TB najpierw należy skończyć nawigację.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5676

PostPosted: Sat Feb 04, 2012 10:48 am    Post subject: Reply with quote

Jest możliwe do odtworzenia problemu NPE z tą wersja? Jeśli tak, jak? Dzięki.

http://www.trekbuddy.net/dev/2012-02-04/trekbuddy.apk
Back to top
View user's profile Send private message
tuffo



Joined: 21 Nov 2009
Posts: 28

PostPosted: Sat Feb 04, 2012 11:52 am    Post subject: Reply with quote

To samo Sad



Uploaded with ImageShack.us
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5676

PostPosted: Sat Feb 04, 2012 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

How can I reproduce it?
Back to top
View user's profile Send private message
tuffo



Joined: 21 Nov 2009
Posts: 28

PostPosted: Sat Feb 04, 2012 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

How can I reproduce it? -> Jak mogę go odtworzyć?

Powstanie tego błędu? wcześniej opisałem:
tuffo wrote:
Taki oto błąd w treku 1.0.21
Bawiąc się na andku.x86 ale okazało się, że i na moim SE X8 dzieje się to samo, a mianowicie:
- po uruchomieniu TB i wczytaniu ścieżki do nawigacji widzimy ją na mapie (jak na razie jest OK)
- nie zamykając nawigacji wyłączamy treka (jak na razie dalej OK)
- znowu uruchamiam TB i przy wczytywaniu mapy (trzecia gwiazdka) pojawia się komunikat błędu
"_RENDER FAILURE_: java.lang.NullPointerException"
po tapnięciu w OK pojawia się sama mapa bez aktywnych jakichkolwiek pól do tapnięcia (żadne tapnięcie nie działa tak i przesów). Działa klawisz menu telefonu, wczytanie na nowo trasy przywraca stabilność TB.
Aby prawidłowo wyłączyć TB najpierw należy skończyć nawigację.


ale czy o to chodzi? nierozumiem Confused jak widać z wersją 1.0.23 też tak jest, a po wyżej krok po kroku co robiłem ...

-wywołanie TB
-tapiemy w domek
-tapiemy w przycisk "Nawigacja"
-punkty/trasy
-wybieramy trasę
-wybieramy pkt od którego chcemy nawigować
-klawisz menu andka i dalej tapiemy NawigujPoTrasie
-tapiemy w domek
-tapiemy w przycisk "Koniec"
i TB się zamyka
ponowne uruchomienie:
-i pokazuje się błąd, który jest powyżej na zrzucie
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sat Feb 04, 2012 1:59 pm    Post subject: Reply with quote

OK, dzięki, scenariusz jest powtarzalny i sekwencja powoduje błąd.
Wynika to z wprowadzanych zmian w celu odtworzenia stanu aplikacji po jej nieoczekiwanym zamknięciu przez system.
Oczywiście log zdjęty aLogcatem w takich sytuacjach jest pomocny w odszukaniu błędu. Można odpalić aplikację do logowania stanu systemu przed ponownym uruchomieniem Treka, doprowadzić do błędu i po aktywacji aLogcata zapisać log systemowy do pliku. Po czym go tu wkleić, za co z góry dziękujemy Smile
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5676

PostPosted: Sat Feb 04, 2012 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki!

Fixed: http://www.trekbuddy.net/dev/2012-02-04/trekbuddy.apk (493888 bytes)
Back to top
View user's profile Send private message
tuffo



Joined: 21 Nov 2009
Posts: 28

PostPosted: Sun Feb 05, 2012 12:20 am    Post subject: Reply with quote

W tej ostatniej wersji już błąd NPE nie pojawia się. Testowałem akurat na Android.x86
Back to top
View user's profile Send private message
zober



Joined: 10 Mar 2009
Posts: 23

PostPosted: Wed Feb 08, 2012 12:53 pm    Post subject: Reply with quote

W Android Markecie jest wersja 1.0.22 z błędem ? Wczoraj mi to samo wyskoczyło w odniesieniu do listy skrzynek...
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Feb 08, 2012 1:01 pm    Post subject: Reply with quote

Tu powyżej jest beta 1.0.23 z poprawkami, w AM jest 1.022.
Jak będzie gotowa finalna 1.0.23, to będzie i w AM.
Back to top
View user's profile Send private message
jurekb



Joined: 23 Mar 2010
Posts: 20

PostPosted: Sun Feb 12, 2012 11:36 am    Post subject: Reply with quote

Zainstalowałem na HTC DesireZ - ANDROID 2.3.3, TB 1.0.23.
Po wybraniu USTAWIENIA->ŹRÓDŁA WSPÓŁRZĘDNYCH wyskakuje komunikat "Show menu error:java.lang.IllegalArgumentException"
Ten problem występuje od wersji 1.0.22; w wersji 1.0.21 jest ok.
Wszystkie instalacje z programu ściągniętego z forum.
Back to top
View user's profile Send private message
zober



Joined: 10 Mar 2009
Posts: 23

PostPosted: Sun Feb 12, 2012 12:54 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie było to samo, ale po wyczyszczeniu danych aplikacji ( w zarządzaniu aplikacjami) i skasowaniu piku konfiguracji z karty SD, problem ustąpił Smile
Back to top
View user's profile Send private message
jurekb



Joined: 23 Mar 2010
Posts: 20

PostPosted: Sun Feb 12, 2012 2:03 pm    Post subject: Reply with quote

zober wrote:
U mnie było to samo, ale po wyczyszczeniu danych aplikacji ( w zarządzaniu aplikacjami) i skasowaniu piku konfiguracji z karty SD, problem ustąpił Smile

Rzeczywiście, tak zrobiłem i problem ustąpił.
Dzięki
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Page 5 of 7

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group