Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Brak informacji o predkosci, wys. n.p.m, itp.
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
under



Joined: 09 Aug 2010
Posts: 3

PostPosted: Wed Aug 11, 2010 9:00 pm    Post subject: Brak informacji o predkosci, wys. n.p.m, itp. Reply with quote

Ostatnio zainstalowalem najnowsza wersje Trek Buddy 0.9.99 na Nokii 6303 classic. Dokupilem do niej zewnetrzny moduł GPS Nokia LD-3W kompatybilny z komorka.

Mam taki jeden problem: program nie wyswietla mi zadnych informacji o predkosci, predkosci sredniej, wysokosci nad poziomem morza itp. Chcialbym się zapytac czym moze to byc spowodowane?

Czekam na odpowiedz i pozdrawiam forumowiczow Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Aug 12, 2010 7:08 am    Post subject: Reply with quote

Powody mogą być dwa.
1. LD-3W to model, który ma standardowo włączony tryb statycznej nawigacji, więc np. przy pieszym poruszaniu się będzie Ci działał skokowo.
Możesz zarejestrować kawałek logu nmea w swoim zestawie i wrzucić spakowany zipem jako załącznik ?
2. Jakie CMS-y masz zainstalowane ?
Back to top
View user's profile Send private message
under



Joined: 09 Aug 2010
Posts: 3

PostPosted: Thu Aug 12, 2010 1:04 pm    Post subject: Reply with quote

Tak to wyglada: CMS, track nmea i track gpx w zalaczniku Smile


digiblue11(240x320).rar
 Description:

Download
 Filename:  digiblue11(240x320).rar
 Filesize:  16.3 KB
 Downloaded:  10 Time(s)


tracklog.rar
 Description:

Download
 Filename:  tracklog.rar
 Filesize:  13.03 KB
 Downloaded:  11 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Aug 12, 2010 3:05 pm    Post subject: Reply with quote

Rzeczywiście ciekawe co piszesz. Ale po kolei.
Log nmea zawiera niezerowe prędkości i wysokości. Patrz obrazek poniżej. Żrób rzecz następującą - zmień źródło współrzędnych na symulator i sprawdź raz jeszcze co pokaże Ci telefon na ekranie CMS dla tego logu nmea.
Nie masz tam przypadkiem jakiegoś kobylastego atlasu w użyciu ?
Log gpx zawiera prędkość i wysokość zero, być może z podobnego powodu. Moduł gps te dane na 100% wysyła.



under_brak_predkosci.png
 Description:
 Filesize:  52.38 KB
 Viewed:  13751 Time(s)

under_brak_predkosci.png


Back to top
View user's profile Send private message
zober



Joined: 10 Mar 2009
Posts: 23

PostPosted: Thu Aug 12, 2010 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

Witam

Mam ten sam problem na 6303, mam jednak inny moduł GPS Pentagram P3106.
Wgrałem powyższy plik mnea i Trek pokazuje prędkość, moduł też zanotował prędkości i wysokości. Trek natomiast w czasie jazdy pokazywał 0mnpm 0km/h nawet strzałka kierunku się nie poruszała, zawsze wskazywała północ.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Aug 12, 2010 6:23 pm    Post subject: Reply with quote

Z tym telefonem trzeba uważać, bo ma niewiele pamięci roboczej dla aplikacji. Nie należy więc używać rozbudowanych CMS-ów, a niektórzy użytkownicy wręcz redukują ilość kolorów w mapach do 4bpp i tną je równo na rozmiar ekranu by uniknąć podobnych problemów.
Back to top
View user's profile Send private message
under



Joined: 09 Aug 2010
Posts: 3

PostPosted: Sun Aug 15, 2010 4:17 pm    Post subject: Reply with quote

Mialem mape kobylasta zgrana przez program ZumiBuddy, całej małopolski. Wrocilem własnie z wyjazdu i ja usunalem, wgralem cos mniejszego, ale niestety dalej predkosc, wysokosc itp. są 0. Strzalka kierunku tez sie nie porusza.

Ktorym programem najlepiej byloby stworzyc taka mape rowno dopasowana do ekranu, zeby sprawdzic czy to bedzie dzialac? Wink

Czy odinstalowanie innych aplikacji na komorce jest w stanie rozwiazac ten problem?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Aug 25, 2010 4:51 pm    Post subject: Reply with quote

Pobierz mapę jako mapę do Oziego, a potem ją potnij TBCutterem albo TBMapperem jako png, zmniejszając ilość kolorów na 4.
W tym telefonie nie ma możliwości jednoczesnego uzywania wielu aplikacji, a to czy inne są zainstalowane czy nie - jest bez znaczenia.
Back to top
View user's profile Send private message
jaizm



Joined: 31 Jul 2010
Posts: 13

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 3:31 am    Post subject: Reply with quote

Posiadam Nokie 6303 plus Pentagram P3106 i wszystko jak do tej pory chodzi bezproblemowo. Mapy mam w formacie PNG 256x256 8bit, CMS'y: "Big Digital Speed MultiColor Theme 240x320 1-panel" i "240x320 MaleSmurf's 9-panel HECL-CMS,graph. compass/altitude"
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 8:02 am    Post subject: Reply with quote

@jaizm
Możesz u siebie odpalić Treka i podać z Info, Technical informacje o wersji softu telefonu i zajętej pamięci przy typowo używanych atlasach/mapach ?
@under, zober
Możecie zrobić to samo, tzn. podać te informacje ?
Używacie map w jpegach czy w png ?

Ten telefon wystepuje w dwóch wersjach - 6303, 6303i, które są inne, trzeba ustalić z którą wersją jest kłopot.
Back to top
View user's profile Send private message
jaizm



Joined: 31 Jul 2010
Posts: 13

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 8:52 am    Post subject: Reply with quote

6303 bez i, soft V 10.12, a jak sprawdzić wykorzystanie pamięć przez aplikacje w tym telefonie to pojęcia nie mam.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 9:00 am    Post subject: Reply with quote

Otwórz menu główne w Treku, tam wśród poleceń takich jak Start, Nowa mapa itd. jest dostępne Info (lub Informacje jezeli masz wersję po polsku). Po wejściu w Info, zazwyczaj pod lewym klawiszem Menu jest Technical.
Back to top
View user's profile Send private message
jaizm



Joined: 31 Jul 2010
Posts: 13

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 9:13 am    Post subject: Reply with quote

Memory: 2097152/748452
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 9:17 am    Post subject: Reply with quote

A Platform ?
Back to top
View user's profile Send private message
jaizm



Joined: 31 Jul 2010
Posts: 13

PostPosted: Thu Aug 26, 2010 9:28 am    Post subject: Reply with quote

to tak jak napisalem Nokia6303classic/10.12, soft jest najnowszy niebrandowany niedawno wgrywałem, ale na starszym jak pamiętam też działało.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group