Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
TrekBuddy +SE K750i + Navibe GB621 chipset Sony
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 9:33 am    Post subject: TrekBuddy +SE K750i + Navibe GB621 chipset Sony Reply with quote

Witam wszystkich, to moj pierwszy post na tym forum ale zaczne od pytania
Wink

Mam konfiguracje j.w.
W innych programach wszystko chodzi bez problemu. W TB po połaczeniu z
odbiornikiem GPS kontrolka programu robi sie niebieska a po chwili zolta,
program nie chce mi pokazywac lokalizacji w ktorej sie obecnie znajduje
(Kontrolki BT i ta od satelit na odbiorniku GPS pokazuja ze wszystko jest
ok)
KIlka razy zdarzylo mi sie ze program zadzialal, kontrolka programu
zaswiecila sie na zielono i wszystko bylo jak trzeba (na tydzien czasu co
uzywam TB z GPS program zaskoczyl moze z 6-9 razy)
Raz jak bawilem sie TB (tez oczywiscie byla zolta kontrolka) musialem
odejsc od telefonu tak na 15- 20 min, jak wrocilem wskaznik programu byl
ustawiony na mojej lokalizacji.Raz tez zaskoczyl jak wyrzucilem urzadzenie
GPS z mich urzadzen w telefonie i dodalem ponownie przez TB (pozniej juz
ten manewr nie wychodzil).Raz lokalizowanie zaskoczylo tez jak schowalem
odbiornik w miejsce, gdzie stracil lacznosc z satelitami i wystawilem go
ponownie na "widok satelit".Ogolnie Nawigacja w TB dziala u mnie jak
chce. Mam porobione juz mapy Slowackich tatr i Slowackiego raju za 3
tygodnia jade na urlop a tu widze ze moj misterny plan wezmie w leb ;(.
Prosze o pomoc i opinie, moze ktos mial podobny problem
Bez waszej pomocy tego nierozgryze

Pozdrawiam

/edit:
Zapomnialem dodac ze sprawdzalem to na roznych wersjach TB teraz korzystam z najnowszej
Back to top
View user's profile Send private message
temptrekbuddy



Joined: 27 Nov 2006
Posts: 193
Location: Poland

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 10:00 am    Post subject: Reply with quote

po 1. mam nadzieję że nie próbowałeś odpalać tego w domu ale na zewnątrz.
po 2. czasem trzeba trochę poczekać w miarę w jednym miejscu. (ok 60s )
po 3. czasem problem z szybkim fixem jest gdy chmury nisko

spróbuj włączyć ustrojstwa i się przejść na krótki spacer.

_________________
Automatic Free 2GB backup -> Mozy; with this link 256MB extra.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 10:38 am    Post subject: Reply with quote

Witaj Tojfi,
Wersja 0956 ma rzeczywiście potwierdzony błąd z odświeżaniem ekranu mapy, co czasem powoduje brak aktualizacji stanu połączenia z GPS.
Stąd, jeżeli konieczne warunki do złapania przez odbiornik fiksa są spełnione, wystarczy przesunąć joyem znacznik pozycji i nacisnąć klawisz 5, co powoduje odświeżenie wyświetlanych informacji.
Ten błąd i kilka innych powinny być poprawione w kolejnej wersji.
Jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem, to możesz bez tych problemów używać wersji 095c.
Natomiast co do modułu się nie wypowiem, nie miałem okazji używać.
Back to top
View user's profile Send private message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 10:47 am    Post subject: Reply with quote

temptrekbuddy wrote:
po 1. mam nadzieję że nie próbowałeś odpalać tego w domu ale na zewnątrz..


Wiekszość prób wykonywalem w domu przy oknie (naviexpert lokalizowal bez problemu) ale probowalem tez kilka razy podczas jazdy samochodem
We wszystkich przypadkach urzadzenie GPS nie wskazywalo ze cos jest nie tak (palily sie na stale dioda BT i dioda od satelity)

temptrekbuddy wrote:

po 2. czasem trzeba trochę poczekać w miarę w jednym miejscu. (ok 60s )

Zazwyczaj testowalem to w jednym miejscu przez dluzszy czas

temptrekbuddy wrote:

po 3. czasem problem z szybkim fixem jest gdy chmury nisko
spróbuj włączyć ustrojstwa i się przejść na krótki spacer.


No ostatnimi dniami to chmur jest nie malo ale znowu pytanie czemu TB se nie radzi jak NAVIEXPERT w tym samym czasie nie ma problemu ?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 11:04 am    Post subject: Reply with quote

Jaką masz liczbę widocznych satelitów w Naviexpercie przy testach domowych ?
Back to top
View user's profile Send private message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 11:13 am    Post subject: Reply with quote

Uzywam Naviexpert lite tej wersj offline w niej chyba nie ma nawet info oilosci satelit. Teraz siedze w pracy tak ze nie mam mozliwosci wlaczenia odbiornika GPS ale jak wroce do domu to zobacze

Rzeczywiscie moze przetestuje jeszcze wer 095c bo za nim trafilem na to forum sciagalem TB z innych for na ktorych nie byla opisana nawet wersja, tak ze nawet nie wiem jakie testowalem

Pozdr.

/Edit:
Jak wracalem do domu kilkarazy uzylem przesuniecia joya i klawisz 5 i wkoncu zalapalo, jechalem na mapie gdanska namierzanie bylo naprawde precyzyjne (mimo ulewnego deszczu). Po ujechaniu ok 20 kilometrow Nawigowanie stanelo (chodz pogoda sie poprawila) i mimo kolejnych prob (joy i 5) do samego domu juz nie dzialalo Sad

W domu na MobiTracku Pro sprawdzilem ilosc satelit ktore lapie odemnie z okna wskazywalo od 3-6 z tym ze w wiekszosci czasu jakies 70 % byly 4 a 3 wskoczyly tylko na moment
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 3:58 pm    Post subject: Reply with quote

Hmmm, nie wygląda to najlepiej, jak mam być szczery.
Szczególnie ten zanik sygnału w trakcie jazdy, to wygląda jak zwiecha interfejsu BT, pytanie czy w telefonie czy w module. Nie używasz przypadkiem jakichś słuchawek BT albo zestawu samochodowego BT ?
Ilość satelitów z okna też nie jest rewelacyjna, pomiędzy 4 a 3, to może być na krawędzi utraty sygnału. Oprogramowanie samochodowe włącza wtedy tryb obsługi bez pozycji i od razu nie sygnalizuje braku danych GPS.
Radzę spróbować z wersją TB o której pisałem poprzednio.
Zacznij od całkowitego usunięcia wersji, którą masz w telefonie. Z 095c nie powinieneś mieć kłopotu od strony oprogramowania.
Żeby moduł GPS złpał porządnie fiksa, daj mu kilka minut na załapanie się mając odsłonięty widoczek na południe; przy średnich warunkach powinieneś mieć 6 lub więcej widocznych satelitów. Jak już moduł załapie, to dalej sobie poradzi. Dopiero wtedy uruchom Start w TB i powinno być od razu OK.
Back to top
View user's profile Send private message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

Nie uzywam nic innego na BT poza SE i odbiornik GPS
Ilosc satelit z okna okreslil bym raczej na 4-6, 3 byly widoczne przez maly moment moze z 15 sek. Okno mam od strony wschodniej. Wlasnie zainstalowalem sobie 095c i sytuacja jest taka sama (test tylko przez okno) malo tego byl u mnie przed chwila moj brat i sprawdzalem TB na jego Nokii (nie pamietam modelu) z symbianem, co prawda obraz nie byl na caly ekran ale wykazywal te same objawy. Instalujac kolejna wersje TB zawsze usuwalem poprzednia. Dla mnie dziwne jest to dlaczego TB ma problemy z nawigacja skoro inne programy chodza bez zarzutu (amAze, MobiTrack, Naviexpert)

Ps zaznaczam ze dzisiaj caly dzien pada deszcz to moze tez ma wplyw na widzialnosc satelit. Oprocz tego Mobi track zaznacza (tak mi sie wydaje) satelity od ktorych bierze sygnal na zolto reszte satelit bylo na czarno i bialo (czarne i biale co chwila pojawialy sie i zanikaly)

Ps2 powoli rozwazam zakup nowego odbiornika GPS (chyba mam kupca na swojego na ktorym napewno nie bedzie uzywany TB przez nowego nabywce) Wink Ale jeszcze sie nie poddaje jak odbiornik chodzi na innych softach to musi i chodzic na TB. Chodz z drugiej strony nie sprawdzalem jak inne softy zachowuja sie na dalsze odleglosci (jedynie naviexpert lite ok 10 km) ale zato bez problemu rozpoczynaja navigacje od samego poczatku
Pozdr
Back to top
View user's profile Send private message
krzysiekz



Joined: 07 Oct 2006
Posts: 168

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Wg mnie to wina odbiornika. Moj firmy 'krzak' zwykle lapie 5-6, w dobrych warunkach nawet 9, a nie jest to sirfIII. Poza tym SE nie lubia sie z niektorymi odbiornikami. MTP jest troche mniej wybredny niz Tb, i moze dzialac w warunkach gdzie Tb dzialac nie chce (np. 'clock bias error', tb nie wie co w takim wypadku zrobic, a mtp dziala)
Sprobuj z innym odbiornikiem i zobacz czy tez bedzie tak dzialac.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jul 03, 2007 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

Może zanim zdecydujesz się na nowy odbiornik, spróbuj zarejestrować log NMEA z jakiejś trasy, np. do pracy i załącz zarchiwizowany rarem lub zipem w tym temacie. Wtedy jest jakaś szansa zobaczenia co się wywaliło i dlaczego. Kruch nie mając dostępu do wszelkich sprzedawanych modułów, a jest ich kilkadziesiąt, nie jest w stanie w inny sposób sprawdzić co moduł rzeczywiście wysyła. Wiele wewnętrznych obliczeń realizowanych w TB opiera się na danych wysłanych przez moduł, które powinny być zgodne z protokołem NMEA, a nie jest tajemnicą, że w wielu wypadkach nie są. W ostatniej wersji alfa 0957 jest sprawdzanie sum kontrolnych NMEA, które pokazuje jak wiele źle sformatowanych danych pojawia się z niektórych modeli modułów GPS.
Można oczywiście umieścić indywidualną obsługę dla danego urządzenia czy chipsetu, ale nie da się modułu poprawić inaczej jak aktualizując firmware (o ile producent to umożliwia). O takim drobiazgu jak poprawna realizacja protokołu BT przez urządzenia już nie wspomnę, a to też jest często przyczyną różnych problemów.
Co ciekawe z Navibe GB732 takich problemów nie ma.
Back to top
View user's profile Send private message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Wed Jul 04, 2007 11:34 am    Post subject: Reply with quote

Jak dzisiaj jechalem do pracy to TB nie zaskoczyl ani razu mam tracklogi ale nie wiem czy przydadza sie skoro niebylo nawigacji. Sprawdzalem jeszcze ilosc dostepnych satelit w MTP bylo od 8 do 10 (Dzisiaj tez od rana pada deszcz ) tak ze TB powinien zadzialac. Na wszelki wypadek zamieszczam te logi

pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Jul 04, 2007 11:42 am    Post subject: Reply with quote

OK. Zerknę.
Najnowsza developerska wersja TB jest do pobrania tu:
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?p=4111#4111
Jeżeli chcesz, zobacz czy się coś zmieniło.
Back to top
View user's profile Send private message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Wed Jul 04, 2007 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Dzieki Ranger

Juz zainstalowalem ta wersje sprawdze ja w czasie powrotu do domu Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Jul 04, 2007 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

Obejrzałem w międzyczasie Twoje logi.
Hmm, jak na niedziałający program i moduł całkiem fajny log od Pruszcza prawie pod Sopot. Chyba wiem co Cię boli i bynajmniej nie jest to moduł Cool Jakiej mapy używasz ? Jak jest pocięta ?
Back to top
View user's profile Send private message
Tojfi



Joined: 03 Jul 2007
Posts: 44

PostPosted: Wed Jul 04, 2007 1:06 pm    Post subject: Reply with quote

O kurde zostalem naszpiegowany Wink
Wiec tak mape gdanska zrzucilem z jednego z serwerow ftp z (to forum/mapy) mapa byla juz skalibrowana i w formacie gif. Pocialem ja tb cutter`em na wielkosc 300x400.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group