Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Czym jest CMS ??
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Festo



Joined: 08 May 2007
Posts: 5
Location: Legionowo/Poland

PostPosted: Sun Jun 03, 2007 1:01 pm    Post subject: Czym jest CMS ?? Reply with quote

No właśnie pojęcie często się pojawia. Czy ktoś byłby w stanie opisać po krótce czym jest jak działa jak stworzyć profil do czego służy jak z niego korzystać itp. takie streszczenie w pigułce dotyczące CMS.

Pozdr
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Sun Jun 03, 2007 5:24 pm    Post subject: Reply with quote

CMS to skrót od Computer Mode Screen, czyli ekran komputera nawigacyjnego. Komputer nawigacyjny jest też czasem również nazywany w urządzeniach GPS komputerem podróży. Służy do wyświetlania parametrów nawigacji. W TB ekran CMS został tak opracowany, że właściwie każdy użytkownik może, wybierając parametry nawigacji z dostępnej listy, mieć własną zawartość i wygląd tego ekranu. Najprościej stworzyć własny profil CMS w oparciu o dostępne w sekcji Themes gotowe przykłady, modyfikując je wg własnego uznania. Należy wybrać przykład odpowiadający rozmiarom ekranu własnego telefonu. Profil składa się z tekstowego pliku xml definiującego wyświetlane parametry oraz plików czcionek, jako że w telefonie nie są dostepne czcionki o bardzo dużych rozmiarach.
Projektowanie polega na wybraniu zestawu parametrow, typowych dla określonego rodzaju nawigacji, np. rowerzystę interesuje szybkość poruszania się, czas do celu, przebyta droga itd. i zapisaniu w pliku xml, jak te parametry mają być wyświetlane na ekranie telefonu, tzn. w którym miejscu, jaką czcionką, jaki jest kolor tła itd. Plik xml profilu można edytować bezpośrednio w podłączonym do komputera telefonie, edytorem tekstowym.
Korzystanie z CMS polega na włączeniu komputera pokładowego, gdy chcemy uzyskać jakąś z wyświetlanych na nim informacji.
Odpowiedź na pytanie jak nawigować przy użyciu CMS musiała by być znacznie bardziej rozbudowana Cool
Back to top
View user's profile Send private message
Festo



Joined: 08 May 2007
Posts: 5
Location: Legionowo/Poland

PostPosted: Mon Jun 04, 2007 12:18 pm    Post subject: pomiar prędkości Reply with quote

Jeszcze pytanko dot pomiaru prędkości. dziś rano testowałem jadąc samochodem do pracy. Prędkość wskazywana na ekranie profilu CMS była o połowę niższa od faktycznej. pytanie brzmi od czego to zależy i czy problemem jest źle skonfigurowany profil czy też TB błędnie przelicza ?

Dodatkowo odległość przebyta również była minimum o połowę mniejsza ;(

Sprzęt to SE K750i + Nokia LD-3W

pozdr
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jun 04, 2007 12:49 pm    Post subject: Reply with quote

To by wskazywało, że oglądałeś te parametry w milach morskich i węzłach.
Sprawdź czy nie masz zaznaczonego w ustawieniach nautical view.
Back to top
View user's profile Send private message
krzysiekz



Joined: 07 Oct 2006
Posts: 168

PostPosted: Mon Jun 04, 2007 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

A poza tym predkosc na tb i predkosciomierzu w samochodzie moze sie troche roznic, u mnie tb pokazuje nizsza i to on ma racje ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Festo



Joined: 08 May 2007
Posts: 5
Location: Legionowo/Poland

PostPosted: Mon Jun 04, 2007 1:32 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
To by wskazywało, że oglądałeś te parametry w milach morskich i węzłach.
Sprawdź czy nie masz zaznaczonego w ustawieniach nautical view.


Faktycznie było włączone.

Co do pomiarów prędkości to wiem że licznik samochodowy oszukuje i tym się nie kierowałem ale jak na liczniku miałem 80 a TB pokazywał 40 to wskazywało na coś innego.

Sprawdzimy w drodze powrotnej czy będzie ok.

Pozdr.
Back to top
View user's profile Send private message
Verid



Joined: 07 Jun 2007
Posts: 6

PostPosted: Fri Jun 08, 2007 6:21 am    Post subject: Reply with quote

To ja mam też jedno pytanko dotyczące CMS.
Zegar {time} pokazuje cały czas 02:00:00 i ani drgnie. Czym to może być spowodowane?
I kolejne. Próbowałem zrobić CMS z opcją ETA ale wstawienie {wpt-eta} powoduje jedynie wyświetlenie tego jako tekst. Co mogłem sknocić?
Dodam że testy przeprowadzałem na SE k750i z Orange.
Back to top
View user's profile Send private message
RoboD



Joined: 04 Jan 2007
Posts: 89
Location: Poland

PostPosted: Fri Jun 08, 2007 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

Verid wrote:
wstawienie {wpt-eta} powoduje jedynie wyświetlenie tego jako tekst.

Wersja TB, na której to próbujesz jest najnowsza?

_________________
Robert
SE k550i > k770i & Navibe 732 > Galaxy 3 & Android
N 53°49'42,6'' E 22°21'12,6''
Back to top
View user's profile Send private message
Verid



Joined: 07 Jun 2007
Posts: 6

PostPosted: Sat Jun 09, 2007 6:50 pm    Post subject: Reply with quote

Hehehe teraz już jest - dzięki. {wpt-eta} już działa. Ale dalej mam problem z zegarkiem. Tym razem pokazuje same pytajniki. Czy zegar {time} należy jakoś ustawić czy może zacznie działać jak podłączę GPSa na BT(jeszcze się nie dorobiłem...jeszcze chwila)?
Back to top
View user's profile Send private message
krzysiekz



Joined: 07 Oct 2006
Posts: 168

PostPosted: Sat Jun 09, 2007 7:19 pm    Post subject: Reply with quote

Zegar dziala po podlaczeniu gps jak zlapie fix'a. Choc wydaje mi sie ze przydalaby sie mozliwosc uzycia czasu z telefonu na wypadek gdyby satelita nie chcial go podac (mialem tak w sylwestra b.r.).
Back to top
View user's profile Send private message
Verid



Joined: 07 Jun 2007
Posts: 6

PostPosted: Sat Jun 09, 2007 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Z tego co pamiętam to satelita GPS musi podawać czas, nie pamiętam tylko dlaczego. Może ma to coś wspólnego z łapaniem fixa. Ale dzięki za podpowiedź bo już myślałem że coś sknociłem przy pisaniu CMSa. Na dniach powinienem dorwać Navibe to potestuję na jakimś okolicznym Geocachu.
Back to top
View user's profile Send private message
yaworski



Joined: 08 Jan 2007
Posts: 64

PostPosted: Sat Jun 09, 2007 8:07 pm    Post subject: Reply with quote

GPS musi podawać czas, bo to jest podstawa działania całego systemu Smile. Na podstawie różnic w otrzymanym czasie obliczana jest pozycja odbiornika.

Ale zgadzam się również z tym, żeby była możliwość ustawienia, żeby czas był pobierany z telefonu. Na mojej a780 ze zintegrowanym GPSem czas stoi w miejscu.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 4954

PostPosted: Thu Jun 28, 2007 9:32 am    Post subject: Reply with quote

Mam problem z wgraniem cms na telefon SE k750i mój folder TB ustawiony w opcjach to:
Code:
file:///E:/TREKBUDDY/

tam robie wszystkie niezbedne foldery czyli to wyglada tak:
Code:

file:///E:/TREKBUDDY/
-------wpts
-------ui-profiles
                /-------cms.simple.xml
                /-------font.72px.png
-------track-nmea
-------tracks-gpx
-------resources

i kiedy wciskam # wyskakuje błąd
Code:
No CMS profile loaded

co robie nie tak?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu Jun 28, 2007 10:30 pm    Post subject: Reply with quote

Nie podałeś, jak wygląda ten katalog na karcie po podpięciu do komputera. Jesteś pewny, że tworząc go wpisałeś go dużymi literami ?
Back to top
View user's profile Send private message
famto



Joined: 02 Aug 2007
Posts: 1

PostPosted: Thu Aug 02, 2007 11:09 pm    Post subject: Reply with quote

Witam
Mi też nie chce sie załadować CMS Sad ściezki ustawione mam dobrze kombinowałem na wszystkie sposoby i nic POMOCY
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group