Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Mobile Atlas Creator
Goto page Previous  1, 2, 3, ... 34, 35, 36  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Pawka



Joined: 01 Feb 2010
Posts: 3

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

diky,super napsano
_________________
Nokia 6303i clasic + Nokia LD-4W + Trekbuddy
Back to top
View user's profile Send private message
Michal.K



Joined: 25 Apr 2008
Posts: 312
Location: Czech / Slovak republic

PostPosted: Fri Feb 12, 2010 9:23 am    Post subject: Reply with quote

Za málo. Jinak od 5. 2. 2010 vyšla nová verze 1.7 a Trebuddy Atlas Creator se přejmenoval na Mobile Atlas Creator. => návod byl aktualizován a trochu upraven.

Ale jedno mi nesedí:
Quote:
V Trekbuddy pak jde lehce přepínat mezi jednotlivými mapami a vrstvami ve dvou krocích:
1. stiskem klávesy 7 vybereme mapu (druhy mapy) => Maps, Earth, Cyklo,
2. stiskem klávesy 9 na zvolené mapě přepínáme její jednotlivé vrstvy (zoomy mapy) => 15, 14 a pod.
(co je mimochodem přesně opačně, jak je psané v TB)

Proč se to načítá opačne?
Přitom podle TB se klávesou 7 se přepínají vrstvy v atlasu, klávesou 9 se přepínají mapy. ???

_________________
HTC Sensation XE a obcas SE K850i + Evolve GoTraxx
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 12:59 am    Post subject: Reply with quote

Michal.K wrote:

Ale jedno mi nesedí:
Quote:
V Trekbuddy pak jde lehce přepínat mezi jednotlivými mapami a vrstvami ve dvou krocích:
1. stiskem klávesy 7 vybereme mapu (druhy mapy) => Maps, Earth, Cyklo,
2. stiskem klávesy 9 na zvolené mapě přepínáme její jednotlivé vrstvy (zoomy mapy) => 15, 14 a pod.
(co je mimochodem přesně opačně, jak je psané v TB)

Proč se to načítá opačne?
Přitom podle TB se klávesou 7 se přepínají vrstvy v atlasu, klávesou 9 se přepínají mapy. ???


Vše záleží na tom, jakým způsobem MOBAC pro přípravu atlasu pro TB použiješ. (MOBAC je mocný nástroj, který umí generovat mapy i pro jiné programy než TB.) Pokud budeš atlasy generovat tak, že vždy zatrhneš jenom jeden zoom a přidáš pomocí "Add Selection" (a případně zedituješ název "vrstev") dle svého, bude to chodit správně a přepínat se bude 7.

Příklad:
V MOBAC si označíš nějakou oblast a chceš ji v zoomu dejme tomu 18 a 15. Záměrně to NEuděláš tak, že bys zaklikl 18 a 15 a dal "Add Selection", ale nejprve zaklikneš jen 18 a dáš "Add Selection" a pak zaklikneš jen 15 (a zrušíš zakliknutí 18 ) a dáš znovu "Add Selection".

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
Kliford



Joined: 30 Jul 2009
Posts: 59
Location: CZ

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 10:05 am    Post subject: Reply with quote

No,mě to tam udělalo bordel, to nevadí,když je to převrácené, si zvyknu.
_________________
Nádobíčko: Sony Ericsson K750i, bluetooth GPS modul Evolve iTraXX, TrekBuddy, plugin pro Mozillu Firefox - Geocaching.com GPX Downloader
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Michal.K



Joined: 25 Apr 2008
Posts: 312
Location: Czech / Slovak republic

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 12:34 pm    Post subject: Reply with quote

Jako ani mne to nevadí, mně to i vyhovuje, že pod 7 je mapa, kterou vybírám jako první a pak pod 9 jako nasledující krok vybírám vrstvu. Takže stačí postupovat podle návodu a není problem.
_________________
HTC Sensation XE a obcas SE K850i + Evolve GoTraxx
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 1:11 pm    Post subject: Reply with quote

No ono je to celé složitější. Používám TB už dlouho a nějak jsem intuitivně pochopil, že logika jeho atlasů je následující (ale třeba se pletu, kdyžtak mě opravte/doplňte):
Atlas v TB pracuje se třemi pojmy - úrovněmi:
Atlas - kolekce map (přesněji mapových vrstev), se kterými má význam pracovat jaksi najednou a rychle je mezi sebou přepínat. Logicky to proto bývaji mapy určitého území (např. atlas map ČR).
Mapová vrstva - sdružuje většinou mapy stejného druhu (např. turistická 1:50000), které se ale (kromě případných okrajů) většinou územně nepřekrývají. Často však jedna mapová vrstva obsahuje právě jen jednu mapu (viz dále). Institut vrstvy byl zřejmě vymyšlen proto, aby mapa nebyla moc velká (omezení maximální velikosti mapy, možnost instalovat případně jen to území, které chci, paměťové nároky atd.). Důležité je to, že TB se podle mě chová následovně. Mapové vrstvy NIKDY sám nepřepíná - to musí uživatel přes 7. Pokud ale "vyjede" polohou z mapy, hledá v rámci vrstvy jinou mapu, která pokrývá území, kde zrovna jsem. Pokud je takových map víc, asi (?) otevře první z nich na kterou narazí. Uživatel pak případně přes 9 může ručně vybrat některou jinou z map (ale kromě aktuální mapy jen z těch, které obsahují aktuální polohu).
Mapa - základní "jednotka" sestávající z kalibračního souboru a jednotlivých rozřezaných kousků bitmapy - "slajsů".

No a to celé může být v "prostém" nebo tarovaném provedení, ale na logice atlasu/vrstvy/mapy to nic nemění.

Takže když se vrátím k původnímu topicu:
Pokud MOBAC použijete tak, že zatrhnete víc zoomu a pak dáte "Add Selection" pro ně najednou, vygeneruje MOBAC jednotlivé zoomy vlastně špatně - jako dvě mapy jedné vrstvy, i když se územně překrývají na 100 %. Devítkou sice pak můžu vybrat "zoom v rámci mapy" (v logice MOBAC), ale při změně vrstvy ("druhu mapy" v logice MOBAC)
pak TB hodí první mapu, která mu příjde v rámci vrstvy pod ruku (tj. náhodný "zoom"). Ale je možné, že tím jak je to celé generované, dává TB po přepnutí vrstvy vždy např. nejmenší zoom nebo tak něco, takže to vlastně celé funguje.
Howgh, snad jsem se vykecal už dostatečně ....

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
Šumil



Joined: 01 Oct 2008
Posts: 226
Location: Trencin, SK

PostPosted: Mon Feb 15, 2010 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

Skúsim doplniť návod Michala.K o ďalšiu funkcie tejto skvelej aplikácie od mobroba:

Možnosť uloženia profilu (Saved profiles)

1.Vo vybranom mapovom podklade vyznačiť (mne sa osvedčil zoom 15) oblasť záujmu (potiahnutím myši)
2.Pomenovať oblasť záujmu (bez diakritiky)
3.V Atlas Content odpáliť Add Selection
4.V Saved Profiles napísať zhodný názov vybranej oblasti
5. Odťuknúť Saved (Predmetné pomenovanie oblasti sa uloží ako xml do súborovej časti, kde sa nachádza samotný exe súbor Mobile Atlas Creator).
6.Spätné otvorenie sa v Saved Profiles vyvolá kliknutím na rolovaciu čiernu šípku a vyznačením oblasti záujmu
7.Odpáliť Load
8.V Atlas Content sa zjaví vybraná oblasť (stále však nie je zobrazená v mapovom podklade)
9.V Atlas Content otvoriť stromovú štruktúru kontext. menu oblasti (žltý štvorček), ktorý obsahuje informácie vybranej oblasti
10.Pravé tlačítko myši vybrať Select map Area
11.V Selection coordinates odpinknúť Select Entered coordinates
12.Teraz by už malo v mapovom podklade ukázať uloženú oblasť

Mne sa tento návod osvedčil jednak pri rýchlejšom vyhľadaní oblasti záujmu (ako pracný posuv po mape s následným zoomovaním) a získavaní informácií o vypichnutej oblasti. Je to otázka rutiny a rýchlo som si na to zvykol.
Back to top
View user's profile Send private message
Swejzi



Joined: 01 Nov 2009
Posts: 96

PostPosted: Wed Feb 17, 2010 8:31 pm    Post subject: Reply with quote

Mám takový problém. Již od verze 1.7 (momentálně mám 1.8 aplha) je k dispozici i mapa Google Hybrid, tedy fotomapa včetně popisů ulic atd. Tedy přesně to co se mi hodí do krámu. Pokud chci ale vytvořit atlas a zapnu volbu Recreate/adjust map tiles, což je pro mne nezbytné, tak se mi stáhnou pouze černé dlaždice o velikosti pár bajtů. U jiných typů map s tím problém nemám, jen u Google Hybrid. Máte s tím někdo zkušenosti?
_________________
SE C702
Back to top
View user's profile Send private message
Šumil



Joined: 01 Oct 2008
Posts: 226
Location: Trencin, SK

PostPosted: Wed Mar 03, 2010 11:51 am    Post subject: Reply with quote

K dispozícii je možnosť integrovať do aplikácie MOBAC rastrové Mapy lesných a pozemných komunikácií SR od Národného lesníckeho centra. Návod nájdete tu: http://forum.mtbiker.sk/gps-navigacia-mapy/mapa-lesnych-ciest-v-aplikacii-oziexplorer-t15348-330.html

Last edited by Šumil on Tue May 04, 2010 6:24 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Swejzi



Joined: 01 Nov 2009
Posts: 96

PostPosted: Thu Mar 25, 2010 6:53 pm    Post subject: Reply with quote

Všiml jsem si, že čím vetší oblast se pro tvorbu atlasu vybere, tím víc tam hapruje kalibrace. Mám vytvořený atlas ČR, tam je to OK. Pak mám atlas Evropy, tam už to hapruje o cca 3 km, a pak mám takový orientační atlas celého světa a tam už je to špatně cca o 15 kilometrů. Vždy mi to utíká pouze na jih. Docela by mě zajímalo,kde je chyba, jestli u MOBAC nebo přímo v TB.
_________________
SE C702
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Fri Mar 26, 2010 8:15 am    Post subject: Reply with quote

Swejzi wrote:
Všiml jsem si, že čím vetší oblast se pro tvorbu atlasu vybere, tím víc tam hapruje kalibrace. Mám vytvořený atlas ČR, tam je to OK. Pak mám atlas Evropy, tam už to hapruje o cca 3 km, a pak mám takový orientační atlas celého světa a tam už je to špatně cca o 15 kilometrů. Vždy mi to utíká pouze na jih. Docela by mě zajímalo,kde je chyba, jestli u MOBAC nebo přímo v TB.


Zajímavé. Kdysi jsem jako jednoduchoučký generátor map z Google pro TB používal stránku http://gm2tb.awokenmind.de/ . Tam ale vznikal přesně ten samý problém, ale výrazně se projevoval už na mnohem menším území. (Údajně to tam je způsobeno tím, že www stránka generátoru si vyžádá mapu pro určitou oblast danou souřadnicemi rohů, ale ve skutečnosti, protože jsou mapy rozděleny na nějaké čtverce, dostane skoro vždy zpět oblast větší. Při kalibraci ale mylně předpokládá, že rohy odpovídají souřadnicím zadaným). Ale taky platilo, že čím větší území mapa pokrývá, tím větší chyba.
Přešel jsem na Googleak a MoBAC, protože se mně zdálo, že ty tento problém nemají a, že jejich kalibrace je přesná ! :-0

Pozoroval jsi popsaný jev stejně u různých mapových podkladů nebo to dělají jen některé ?

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
Swejzi



Joined: 01 Nov 2009
Posts: 96

PostPosted: Fri Mar 26, 2010 9:03 am    Post subject: Reply with quote

Namátkou jsem zkoušel googlemapy a openstreet maps. U obou stejný problém.
_________________
SE C702
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Fri Mar 26, 2010 10:24 am    Post subject: Reply with quote

A je to "stejně špatně" i na různých zoomech ? (Pokud oba zoomy pokrývají tu stejnou, velkou oblast.) Nebo je ta chyba různě velká ?
_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
Swejzi



Joined: 01 Nov 2009
Posts: 96

PostPosted: Fri Mar 26, 2010 11:24 am    Post subject: Reply with quote

Řekl bych,že je to stejně, ale při menším zoomu se to už těžko pozná, to už je rozdíl řádově několika pixelů.
_________________
SE C702
Back to top
View user's profile Send private message
ico



Joined: 11 Sep 2008
Posts: 6

PostPosted: Mon Mar 29, 2010 10:56 am    Post subject: Reply with quote

Neviem, ci ste si vsimli, ale MOBAC v poslednej verzii (1.7 aj 1.8a3) mi nezobrazuje kompletne mapy z Google Maps. Ked si v browseri zobrazim mapu trebars Damasku (Damascus, Syria), vidim vsetky ulice. V MOBACu sa mi nacita mapa len s hlavnymi cestami a dialnicami. Je to ochrana zo strany Google? Da sa to nejako obist?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, ... 34, 35, 36  Next
Page 2 of 36

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group