|
|
TrekBuddy www.trekbuddy.net J2ME application for offline GPS navigation and tracking.
|
- bluetooth / serial / internal GPS, simulator
- offline maps (common grids and projections)
- smart GPX / raw NMEA logs
- waypoints and navigation
- location sharing
... and more
|
- MIDP and Symbian phones
- Blackberry
- Windows Mobile devices
- Palm (Garnet OS)
- Android
|
|
Visit our wiki to see all features, guides and howtos.
|
|
|
|
|
|
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Ranger
|
Posted: Thu Nov 12, 2009 9:45 pm Post subject: |
|
|
Nie potwierdzam, a-gps jest też w SE, tylko trzeba mieć włączone podpowiedzi. A jak Trek biega w tle, to nawet włączanie giepka nie jest do tagow potrzebne (już biega), tylko się tłucze zdjęcia cyberem i już
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
Posted: Thu Nov 12, 2009 10:20 pm Post subject: |
|
|
Nie twierdzę, że nie ma AGPS w SE, tylko, że w tych modelach, z którymi się spotkałem działał beznadziejnie! Do tego stopnia beznadziejnie, że nawet z podpowiedziami odbiorniki nie łapały fixa szybciej, niż w czasie około 2-3 minut! Z wyłączonymi podpowiedziami było tragicznie Czasami trwało to nawet 15 minut w słoneczny dzień pod gołym niebem. Co ciekawe w każdym z tych przypadków soft pokazywał, że widzi 5-7 satelitów, ale nie chciał na tej podstawie ustalić pozycji... tak miałem w kilku modelach SE, co nie zdarzało mi się w Samsungach.
_________________ TrekBuddy 3.0 PL
Samsung Pixon12 + MicroSDHC Ultra 8GB
Holux M-1000c / Holux M-241 |
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Thu Nov 12, 2009 10:35 pm Post subject: |
|
|
To może być zależne od przepustowości sieci operatora czy warunków połączenia internetowego, itp. Wiele osób nie wyłącza usług 3G, a na większości terenów u nas te usługi nie istnieją. I wtedy rzeczywiście - najpierw telefon próbuje złapać nieistniejącą usługę i po głębokim namyśle próbuje wolniejszych połączeń. Jeżeli masz zasięg 3G wyłączony, nie ma właściwie problemu z tym nieszczęsnym przełączaniem usługi internetowej. Być może, że inne telefony to robią lepiej, albo serwery z których ciągną efemerydy są mniej obciążone
Natomiast przy braku zasięgu sieci, wleczenie efemeryd z sateltów rzeczywiście się potrafi dłużyć. Natomiast dzisiaj są telefony, które obsługują zarówno agps jak i gps w miarę sprawnie, np. N5800 XM jest niezły (jak się nie trafi na jakiś felerny egzemplarz).
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
|
| Back to top |
|
 |
Bas
|
Posted: Fri Nov 13, 2009 11:14 pm Post subject: |
|
|
Tak, jest to denerwujace.
Ja zauwazylem podobne mankamenty od strony wynikow na ekranie: http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?p=29152#29152
Najczesciej pojawiaja sie gdy uruchamiam TB w czasie "szybkiej" jazdy. TB zwykle prawidlowo wyznacza srednia predkosc ruchu, ale predkosc srednia calej podrozy czesto jest zafalszowana, a w dodatku zawyzona. Podobnie predkosc maksymalna.
Mozna to jednak ominac. Koncze testy CMS - startuje z licznikami dopiero od pierwszego ruchu "pojazdu" (czas "wygrzewania gps"/przygotowan do wyjazdu nie jest brany pod uwage). I wreszcie jest tak, ze jesli jade przez caly czas, to czas jazdy jest rowny czasowi podrozy, bo "normalnie z TB" te czasy nie sa jednakowe. Testy skryptu w toku, ale jeszcze nie widzialem, zeby na ekranach wyskoczyly jakies glupoty, choc kto wie...
Przy okazji wyliczane sa ETE i ETA dla roznych predkosci i mozna okreslic czas wliczany do postoju, a tym samym wlaczyc np. czas oczekiwania na czerwonym swietle do czasu ruchu, ale to juz inna bajka...
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Sat Nov 14, 2009 10:03 am Post subject: |
|
|
Te bzdury powstają najczęściej gdy odbiornik się fiksuje, bądź na starcie, badź jak mu sygnał "puści".
Zauważcie że Pixon nic nie zapisał do logu nmea
|
|
| Back to top |
|
 |
Bas
|
Posted: Sat Nov 14, 2009 11:15 am Post subject: |
|
|
Tak, dokladnie.
Czyli... TB powinien eliminiowac takie przeklamania, glownie te na starcie. Tak zreszta robi, ale tylko w przypadku wyznaczania parametrow czasu/predkosci ruchu. Dla avg i total time punkt startu do obliczen jest wlasnie w tej strefie "niestabilnego fixa".
Inne przeklamania moga by trudne do wychwycenia, ale takich w moim 5800 nie stwierdzam poza sporadycznym skokiem predkosci (0-> 4 -> 1 -> 0) na postoju w tescie parapetowym.
|
|
| Back to top |
|
 |
guest
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 12:54 pm Post subject: |
|
|
Witam wszystkich! Jako zapalony amator zwiedzania polskich parkow narodowych i krajobrazowych, wybralem jako idealne rozwiazanie TB. Chcę wziąsć na abonament telefon w Play, do tego dokupić zewnetrzny modul GPS na Bluetooth, bo wyczytalem na tym forum, ze moduly wbudowane w telefon sie nie sprawdzaja i strasznie "żrą" baterię.
Czy mozecie mi cos polecic? Modul GPS jak najtanszy ;), max to ok. 150zł.
Modul ma sluzyc glownie do wycieczek pieszych, ale ma umozliwiac tez jako-takie zorientowanie sie gdzie jestem lub gdzie mam skrecic jadac samochodem, ale nie zalezy mi wcale na "gadajacej" nawigacji prowadzacej za raczke, wystarczy w miare sensownie dokladne zaznaczenie aktualnej pozycji na mapie.
I tu mam pytanie o telefon. Czym sie kierowac? Duzym wyswietlaczem? Czy TB radzi sobie z klawiatura dotykowa, czy brac z "tradycyjna" a za to z troche mniejszym wyswietlaczem? Prosze o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
m2marek
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 1:37 pm Post subject: |
|
|
Zewnętrzny moduł gps zwykle nic nie robi tylko nadaje poprzez bluetouth dane GPS (pozycję, prędkość itp). Tak więc nigdzie cię nie poprowadzi (w prawie wszystkich przypadkach) i nic nie będzie mowił.
Co do wyboru, jeśli chcesz używać często do chodzenia polecam modele z czipem MTK. Dają stabilną pozycję i potrafią długo pracować na baterii. Jeśli chodzi o cenę, polecam Pentagrama PathFindera P3101. Sam go używam, jestem z niego zadowolony, a Ty z pewnością zmieścisz się z ceną.
_________________ SE P1i, PathFinder P 3101, TB2.0 Compass/TB 0.9.98 |
|
| Back to top |
|
 |
kwicol
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 1:58 pm Post subject: |
|
|
Potwierdzam propozycje m2marek'a: Pantagram PathFinder P3101 - czas pracy 24h, koszt okolo 150zl. (ostatnio uzywane, ale jeszcze na gwarancji byly w cenie okolo 100zl - allegro).
Druga propozycja, jeśli czas pracy GPSu od naładowania może wynosić tylko 12h to Pantagram PathFinder P3104 lub Navibe 735 (to ten sam moduł tylko z innym nadrukiem). Cena około 130zl. Ja używam tego modułu i też jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o telefon, to lepiej by miał większy wyświetlacz o rozdzielczości min 240x320. Należy tez pamiętać, że większy wyświetlacz, to zwykle krótszy czas pracy telefonu. (Ostatnio oglądałem Nokię 6303 - TB działał na niej).
|
|
| Back to top |
|
 |
Jiff
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 7:13 pm Post subject: |
|
|
| Polecam moduł Pentagram PathFinder P3101. Ma długi czas pracy na baterii, jest bardzo czuły i ma solidną obudowę. Niestety niema żadnej rączki ani uchwytu do zawieszenia ale ma za to gumowy spód do trzymania się deski rozdzielczej samochodu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 7:47 pm Post subject: |
|
|
Jeżeli zmieniasz telefon na abonament, to warto się zastanowić nad modelem z wbudowanym gps-em, dzisiaj wiele modeli ze średniej półki ma taki odbiornik wbudowany. Jeżeli masz np. wziąć za przysłowiową złotówkę model bez gps-u lub z nim, zdecydowanie polecam to drugie rozwiązanie. Dlaczego - o tym za chwilę. Jeżeli nie używa się na codzień wbudowanego gps-u, to bateria też się z tego powodu nie zużywa
A zewnętrzny moduł tak czy inaczej warto mieć, bo jest również w wielu zastosowaniach przydatny.
A teraz dlaczego telefon z wbudowanym gps-em. Dlatego, że część funkcji, jak np. geotagowanie zdjeć, działa i bez aplikacji nawigacyjnych. Albo dlatego, że w samochodzie możesz podłączyć telefon do ładowarki, nawigować a zarazem mieć naładowany akumulator idąc na wycieczkę w teren. To się przydaje dla kilkugodzinnych spacerów z gps-em, gdzie można się spokojnie obejść bez zewnętrznego modułu. Z kolei na wielogodzinne wycieczki moduł jest na dzisiaj konieczny i gdyby to mieściło się w Twoim budżecie, warto się zastanowić nad loggerem. Są po prostu bardziej uniwersalne w użyciu. Prosty odbiornik jak P3101 też się sprawdzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
Posted: Mon Nov 23, 2009 10:09 pm Post subject: |
|
|
Tak, P3101 i P3106 są ciekawe. Przy okazji tego tematu przypomniałem sobie, że czekają dwa testy do wklejenia Zapraszam do działu Testy, by zapoznać się z dwoma konstrukcjami, które również można wziąć pod uwagę przy zakupach loggera/odbiornika
Dla odmiany posiadają dwa sposoby mocowania. Praktyczne.
_________________ TrekBuddy 3.0 PL
Samsung Pixon12 + MicroSDHC Ultra 8GB
Holux M-1000c / Holux M-241 |
|
| Back to top |
|
 |
guest
|
Posted: Tue Nov 24, 2009 4:25 pm Post subject: |
|
|
Dziękuję Wam bardzo, poszukałem trochę opinii o proponowanym przez Was Pentagramie i chyba na niego bym się zdecydował.
Co do telefonu... No właśnie wydaje mi się, że z zewnętrznym modułem GPS będzie działał dłużej. Czytałem test SE702 na forum, z wewnętrznym i zewnętrznym modułem. Z wewnętrznym działał ok. 3 godziny, co jest jednak stanowczo za mało jak na pieszą wycieczkę. Wprawdzie zapalonym długodystansowcem ;) nie jestem, ale 5-6 godzin to chyba minimum. W samochodzie rzeczywiście nie robi to różnicy, ładowarka rozwiązuje problem.
Druga sprawa: jak to jest z tymi wewnętrznymi modułami w komórkach? Skąd mam wiedzieć, czy moduł w danym telefonie jest dedykowany do wycieczek pieszych/samochodu? :/
Najbardziej boję się, że jak wejdę na leśne szlaki turystyczne, a głównie o takie mi chodzi, moduł w telefonie będzie gubił sygnał, a zewnętrzny prędzej sobie poradzi. A może źle myślę?
|
|
| Back to top |
|
 |
radegast
|
Posted: Tue Nov 24, 2009 4:37 pm Post subject: |
|
|
Z własnych doświadczeń wiem, że w lesie (gdzie nie widać na niebo) jak wewnętrzny tak zewnętrzny pokazuje czasami dość nie dokładne pozycje.
Też mogę potwierdzić, że kiedy już C702-ka złapie fixa, to sobie go trzyma, niech już spacerujemy po lesie czy po łące
_________________ Lidstvo vyhyne na vlastní blbost. Příspěvky některęch uivatelů (nejen) na tomto fóru jsou toho jasnęm důkazem.
HTC Desire, SDHC 8GB,
TB vdy nejnovějí, |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|