Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Podrecznik Uzytkownika
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Tue Jan 15, 2008 8:05 pm    Post subject: Reply with quote

Ad.1.
Nie do końca rozumiem, jaką nazwę mapy byś chciał widzieć.
Nazwę pliku mapy ?
Ad2.
Jeżeli nie masz w wybieranej warstwie mapy dla bieżących współrzędnych to jest taki efekt.
Co zrobić by nie ładować atlasu gdy mapy pokrywają różne obszary ?
Dołożyć małą mapkę przeglądową kraju czy regionu pokrywającą obszary wszystkich warstw. Nie masz wtedy takiego problemu.
W wersji polskiej TB taka mała mapa kraju jest standardowo dostarczana z aplikacją.
Pozdrawiam,
Ranger
Back to top
View user's profile Send private message
Olaf



Joined: 10 Oct 2007
Posts: 23

PostPosted: Tue Jan 15, 2008 10:29 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
Ad.1.
Nie do końca rozumiem, jaką nazwę mapy byś chciał widzieć.
Nazwę pliku mapy ?

Propozycja: Nazwa_atlasu/Nazwa _pliku_mapy na którymś ekranie przełączanym klawiszem "#". Albo na ekranie "Info" ?
No bo czegóż chcieć więcej ? Wink

Ranger wrote:

Ad2.
Co zrobić by nie ładować atlasu gdy mapy pokrywają różne obszary ?
Dołożyć małą mapkę przeglądową kraju czy regionu pokrywającą obszary wszystkich warstw.


O to pewnie chodziło Idea
Zmodyfikuję atlas tak, że w każdej warstwie dołożę mapę Polski.
Dzięki Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Tue Jan 15, 2008 11:24 pm    Post subject: Reply with quote

Ad.2 cd
Raczej dodatkową warstwe z 1 mapą przeglądową Smile
Pozdr,
Ranger
Back to top
View user's profile Send private message
Olaf



Joined: 10 Oct 2007
Posts: 23

PostPosted: Wed Jan 16, 2008 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

Faktycznie wystarczy Very Happy
Aczkolwiek mapa Polski w każdej warstwie - chociaż niepotrzebnie zwiększyła by zajętość pamięci - uprościła by zmianę mapy. Zmiana warstwy następowała by tylko raz, na docelową, a potem już tylko zmiana mapy w obrębie nowej warstwy.
Przy osobnej warstwie z mapą Polski najpierw następuje zmiana warstwy na Polskę, potem konieczne jest na niej pozycjonowanie na punkt wystepujący w warstwie docelowej, dopiero potem druga zmiana warstwy. Przyznam, że z pozycjonowaniem czasem nie trafiam.
A jeżeli ten punkt występuje na kilku mapach warstwy docelowej i mam pecha, to i tak dodatkowo muszę zmienić mapę na tą, którą chciałem.
No i tu wracam do wyświetlenia nazwy mapy. Tak naprawdę to nie wiem która się otwarła ...
A może po naciśnięciu klawisza "9" kursor ustawiał by się na nazwie aktualnej mapy ? Teraz zawsze jest na pierwszej na liście. Chociaż pewnie wymusza to java Sad
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Jan 16, 2008 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

To już trochę teoretyzowanie.
Warto pamiętać, że TB zmienia mapy w warstwie automatycznie, np. gdy następuje zmiana pozycji wskazana przez GPS lub mapa zostanie przesunięta ręcznie. Może się zdarzyć, że przy zmianach map według Twojego pomysłu, będzie się stale włączała przy zmianach mapa przeglądowa, a przecież nie o to chodzi.
Mapa przeglądowa daje pewność posiadania jakiejś mapy o pełnym pokryciu regionu czy kraju Wink Mapy szczegółowe w tej sytuacji nie muszą być w atlasie ciągłe.
Dalej, w praktyce, jeżeli korzysta się z punktów nawigacyjnych, to po ich załadowaniu można mapę również wczytać poleceniem IdźDo (Goto) w menu nawigacji, (wtedy mapy też są ładowane automatycznie w ramach warstwy) więc kolejny problem gotowy - właczy się nie ta mapa która wynika z rodzaju warstwy.
Back to top
View user's profile Send private message
ptkacz



Joined: 30 Nov 2008
Posts: 4

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 10:49 pm    Post subject: Reply with quote

Witam,

Od jakiegoś czasu walczę ze skonfigurowaniem TB
Problem polega na stworzeniu odpowiedniej struktury katalogów, a dokładnie na podaniu ścieżki w ustawieniach TB
Utworzyłem ręcznie odpowiednie katalogi, ale jako, że moja Motola Z6W jest oparta o system linux to ścieżka "file://..." odpada.
Zatem, w jaki sposób ustawić odpowiednią scieżke?
Back to top
View user's profile Send private message
krzysiekz



Joined: 07 Oct 2006
Posts: 168

PostPosted: Mon Dec 01, 2008 8:31 am    Post subject: Reply with quote

ptkacz wrote:
Witam,

Od jakiegoś czasu walczę ze skonfigurowaniem TB
Problem polega na stworzeniu odpowiedniej struktury katalogów, a dokładnie na podaniu ścieżki w ustawieniach TB
Utworzyłem ręcznie odpowiednie katalogi, ale jako, że moja Motola Z6W jest oparta o system linux to ścieżka "file://..." odpada.
Zatem, w jaki sposób ustawić odpowiednią scieżke?


Wgraj mape do katalogo maps w tb i wybierz ja jako domyslna, a potem sprawdz w ustawieniach jaki to katalog.
Back to top
View user's profile Send private message
ptkacz



Joined: 30 Nov 2008
Posts: 4

PostPosted: Mon Dec 01, 2008 10:07 am    Post subject: Reply with quote

krzysiekz wrote:
ptkacz wrote:
Witam,

Od jakiegoś czasu walczę ze skonfigurowaniem TB
Problem polega na stworzeniu odpowiedniej struktury katalogów, a dokładnie na podaniu ścieżki w ustawieniach TB
Utworzyłem ręcznie odpowiednie katalogi, ale jako, że moja Motola Z6W jest oparta o system linux to ścieżka "file://..." odpada.
Zatem, w jaki sposób ustawić odpowiednią scieżke?


Wgraj mape do katalogo maps w tb i wybierz ja jako domyslna, a potem sprawdz w ustawieniach jaki to katalog.


W takim razie gdzie mogę wybrać mapę jako domyślną? Używam wersji 0.9.81, w której domyślną mapę mogę ustawić w opcjach basic jako startup map, ale tam również muszę podać ścieżkę. Poprzednie wersje TB chyba nie działają prawidłowo w moim telefonie, bo w ogóle nie wyświetlają opcji.

Ścieżkę sprawdziłem wchodząc we właściwości katalogu na karcie pamięci, telefon wyświetla ją jako /Moje pliki/Karta pamięci/ i dalej np TrekBuddy

Próbowałem w ten sposób wpisać w ustawieniach TB, ale niestety to nic nie dało
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Dec 03, 2008 8:17 am    Post subject: Reply with quote

Wczytaj mapę poleceniem z menu NowaMapa (Load Map), a następnie podejrzyj ścieżkę w Ustawienia, Podstawowe (Settings, Basic).
Jesteś pewny, że masz JSR-75 w tym telefonie ?
Back to top
View user's profile Send private message
ptkacz



Joined: 30 Nov 2008
Posts: 4

PostPosted: Wed Dec 03, 2008 10:55 am    Post subject: Reply with quote

Przyznam, że nawet nie wiedziałem o co chodzi.
W każdym razie pogooglałem troche i wychodzi na to, że tak

Quote:
APIs: Java ME

* JSR 75 (Fileconnection API)
* JSR 75 (PIM)
* JSR 82 (Bluetooth)
* JSR 118 (MIDP 2.0)
* JSR 120 (WMA 1.1)
* JSR 135 - Audio Capture
* JSR 135 - Audio Playback
* JSR 135 - Still Image Capture
* JSR 135 - Video Capture
* JSR 135 - Video Playback
* JSR 139 (CLDC 1.1)
* JSR 172 (J2ME Web Services Specification)
* JSR 184 (Mobile 3D Graphics API)
* JSR 185 (Java Technology for the Wireless industry)
* JSR 205 (Wireless Messaging API)


Ewidentnie problem jest z uprawnieniami, których nie mogę zmienić.
Jeżeli aplikacja nie posiada certyfikatu, to o uprawnieniach do zapisu można zapomnieć
A certyfikatu nie posiada... bo nie mam pojęcia jak jej go podrzucić (plik .jad jest rozpoznawalny, ale nie chce się odpalić)

EDIT:

LoadMap też odmawia współpracy - "Application not authorized to access the restricted API" ...i znów uprawnienia...
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6029

PostPosted: Wed Dec 03, 2008 11:18 am    Post subject: Reply with quote

Pogrzeb trochę szukajką na forum, był już temat jak uzyskać uprawnienia w takiej sytuacji. Generalnie - należy przeedytować pliki uprawnień dla aplikacji niezaufanych, albo, co jest właściwsze, uzupełnić brakujące certyfikaty. Jest też trochę o tym na wiki.
Back to top
View user's profile Send private message
ptkacz



Joined: 30 Nov 2008
Posts: 4

PostPosted: Wed Dec 03, 2008 11:33 am    Post subject: Reply with quote

Szukałem.
Dowiedziałem się, że w pliku registry.txt należy zmienić DRM-Mode z Forbidden na Allowed, Is-trusted z 0 na 1 i Domain z Untrusted na Manufacturer
Wtedy rzeczywiście w ustawieniach aplikacji wszystko zostaje zmienione na "pełny dostęp", ale aplikacja już się nie uruchamia wypluwając error o niewystarczającej pamięci.
Myślę, że certyfikat by załatwił sprawę
Jeżeli podejrze certyfikaty w ustawieniach telefonu to widzę:

Manufacturer Domain 186-1
Opertor Domain 186-2
Trusted Third Party Domain 186-3
Orange Java Mobile Device Root
GeoTrust CA for UTI

Natomiast we właściwościach TB jest "Brak Certyfikatu"
Szukałem również informacji jak uzupełnić ten brakujący certyfikat.
Ponoć sprawę załatwia zainstalowanie pliku .jad (jeżeli jad i jar sa w tym samym katalogu)
Instalacja pliku .jad kończy się błędem: "Brak certyfikatu głównego"

Przyznaję, że moja wiedza na ten temat jest bardzo niewielka i powoli zaczynam się w tym wszystkim gubić.

EDIT:

Wysłałem do motoroli klucz prywatny. Czekam na certyfikat od nich, który powinien załatwić sprawę.
Dzięki Ranger za pomoc.
Back to top
View user's profile Send private message
123zbycho



Joined: 25 Jul 2008
Posts: 13

PostPosted: Mon Feb 16, 2009 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Proszę kogoś owskazanie z kąd można skopiować gotowe katalogi do TB.0.9.83.Usuwając poprzednią wersje TB 0.9.81 usunołem też katalogi przez pomyłkę


maps - mapy
resources - ikony punktu(ów), wskaźnik kierunku, wskaźnik pozycji w plikach wpt.png, pois.png, arrows.png, crosshairs.png
sounds - plik wpt.amr odtwarzany przy osiągnięciu punktu trasy
tracks-gpx - ślady gpx
tracks-nmea - ślady nmea
ui-profiles - profile ekranu komputera CMS (pliki - cms.simple.xml oraz pliki czcionek, np. font.72px.png itd.)
wpts - punkty nawigacyjne
Back to top
View user's profile Send private message
leo-kn



Joined: 04 Mar 2008
Posts: 168
Location: Poland

PostPosted: Mon Feb 16, 2009 9:43 pm    Post subject: Reply with quote

Usuwając poprzednią wersję Trekbuddy nie usuwa się automatycznie (przypadkowo) folderów aplikacji. Chyba, że sam świadomie wykasowałeś je z karty pamięci telefonu...
Sprawdzałeś przy pomocy menedżera plików, czy na pewno nie ma ich na karcie?

Po zainstalowaniu nowej wersji TB trzeba w ustawieniach podstawowych programu ponownie wskazać ścieżkę do tych folderów.

Jaki masz model telefonu?

_________________
SE C902 + 8GB M2 + Qstarz BT-Q816 + TB v.1.0.11
Back to top
View user's profile Send private message
JohnDoe



Joined: 24 Jun 2008
Posts: 23
Location: Poland/Chelmza

PostPosted: Mon Feb 16, 2009 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

Przy instalacji TB 0.9.83 sam już tworzy potrzebne katalogi jeśli ich nie było. Są one jednak puste.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 4 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group