icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
J2ME application for offline GPS navigation and tracking.
  • bluetooth / serial / internal GPS, simulator
  • offline maps (common grids and projections)
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and navigation
  • location sharing
  •    ... and more
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Windows Mobile devices
  • Palm (Garnet OS)
  • Android
Visit our wiki to see all features, guides and howtos.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Česky)(Česky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) Bosfor      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
TrekBuddy 2.0 PL, mapy Galileos i ... przewodniki GPS
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Wolverine

PostPosted: Thu Jul 30, 2009 8:50 am    Post subject: Reply with quote

Właśnie zamówiłem kilka map Smile
Czas START! Ciekawe kiedy dotrą do mnie... Ostatnio przesyłka z Krakowa szła do mnie ponad tydzień Sad Oby tym razem szybciej. Co ciekawe w rozmowie telefonicznej z sympatycznym panem dowiedziałem się, że mapy pod TB są wysyłane pocztą - tak jak było, a nie na maila. Myślałem, że mapa papierowa pójdzie pocztą, a cyfrowa część na maila. Przekazali zlecenie do Krakowa no to czekam...

Skusiłem się na Szczyty Beskidu Śląskiego Smile

Back to top
View user's profile Send private message
Ranger

PostPosted: Thu Jul 30, 2009 10:54 am    Post subject: Reply with quote

W zapowiedziach Compassu pojawiła się informacja o przewodniku rowerowym po Jurze, zawierającym zestaw ciekawych tras:
http://www.compass.krakow.pl/index.php
Wersja zawierająca trasy do Treka ma pojawić się w sierpniu Smile
Pora też na pierwszą informację o przewodnikach górskich Bezdroży z trasami pieszymi do Treka, która ma być dostępna we wrześniu Smile
Poniżej przykład jednej z tras w Pieninach.

Przewodnik_Pieniy_trasa5.png
 Description:
 Filesize:  99.72 KB
 Viewed:  6288 Time(s)

Przewodnik_Pieniy_trasa5.png

Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Aug 13, 2009 9:27 am    Post subject: Reply with quote

I kolejna z zapowiadanych na ten rok nowości - południowe okolice Rzeszowa. Do tego nowe, tegoroczne wydania map Kaszub, Beskidu Małego i Śląskiego.

Nowe_mapy_2009_7.png
 Description:
 Filesize:  66.35 KB
 Viewed:  5987 Time(s)

Nowe_mapy_2009_7.png

Back to top
Wolverine

PostPosted: Tue Aug 18, 2009 7:48 am    Post subject: Reply with quote

Idaho mnie przekonał do mapy "Szczyty Beskidu Śląskiego". Sam od siebie zakupiłem jeszcze Beskid Żywiecki - wszystko Planu Wrocław, wydania z roku 2009. Super są te mapy! I rzeczywiście dodane przewodniki są porządnie i ciekawie opracowane. Rozbicie przewodnika na poszczególne pasma i szczyty, czasy przejść i ciekawe opisy: co zobaczyć, gdzie pójść, aktualne adresy i numery telefonów. Tylko w drodze na Błotny nie zgadzał się szlak - poprowadzono nowy nieznacznie inną drogą, a na mapie jeszcze jest stary. Nie zauważyłbym tego, gdyby nie fakt, że w tym miejscu zawsze się myliłem Wink

Mapy sprawdziłem w terenie na tygodniowej włóczędze Smile Poniżej linki do serwisu @trip wraz ze zdjęciami. Ślady zgrywałem logerami P3106 i GT200:

http://www.a-trip.com/tracks/view/29820 - Stożek Kiczory
http://www.a-trip.com/tracks/view/29822 - Błotny Klimczok
http://www.a-trip.com/tracks/view/29824 - Soszów Czantoria

W obsłudze GT200 jest znacznie wygodniejszy, a drastycznych różnic po zgraniu śladów nie widać. Mogę wręcz stwierdzić, że pomimo zastosowania różnych chipsetów obydwa odbiorniki zachowywały się zaskakująco podobnie. GT200 znacznie szybciej łapał fix rano, gdy przez 10-12 godzin pozostawał wyłączony, natomiast częściej zdarzało mu się kilkusekundowe gubienie sygnału - przez pierwsze kilkanaście minut od złapania fix'a. Później wszystko się normowało.

Plusem GT200 jest też to, że każdorazowe wyłączenie modułu i włączenie na nowo tworzy nowy track... jest to przydatne, gdy chciałem zapisać czasy przejść i trasę poszczególnych odcinków szlaku. P3106 nawet właczany na nowo, świeży track jedynie dołączał do już istniejącego.

Back to top
Idaho

PostPosted: Tue Aug 18, 2009 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

Wolverine wrote:
Idaho mnie przekonał do mapy "Szczyty Beskidu Śląskiego". Sam od siebie zakupiłem jeszcze Beskid Żywiecki - wszystko Planu Wrocław, wydania z roku 2009. Super są te mapy! I rzeczywiście dodane przewodniki są porządnie i ciekawie opracowane. Rozbicie przewodnika na poszczególne pasma i szczyty, czasy przejść i ciekawe opisy: co zobaczyć, gdzie pójść, aktualne adresy i numery telefonów. Tylko w drodze na Błotny nie zgadzał się szlak - poprowadzono nowy nieznacznie inną drogą, a na mapie jeszcze jest stary. Nie zauważyłbym tego, gdyby nie fakt, że w tym miejscu zawsze się myliłem Wink

Fajnie że cie przekonałem do tego przewodnika ja też jestem zadowolony z niego. Ja przymierzam się teraz na podobny przewodnik Gór Stołowych dam znać jak kupie.

Back to top
Ranger

PostPosted: Wed Aug 19, 2009 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

Z miesiąc temu pisałem, jak by było fajnie mieć ten przewodnik w wersji do Treka. No .... i jest Very Happy

e-Zamki.png
 Description:
 Filesize:  76.42 KB
 Viewed:  5771 Time(s)

e-Zamki.png

Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Aug 20, 2009 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

I kilka ekranów ilustrujących zawartość przewodnika:

TB_Zamki.png
 Description:
 Filesize:  125.04 KB
 Viewed:  5701 Time(s)

TB_Zamki.png

Back to top
Wolverine

PostPosted: Thu Aug 27, 2009 9:39 am    Post subject: Reply with quote

Ranger, a jakiś bliższy namiar na ten przewodnik? Smile Bo to chyba ne jest to:
http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=242&sName=Przewodnik-Jura-Krakowsko-Czestochowska-(2-mapy,-informator)-TB
??
A może będzie do wygrania w konkursie? Wink

Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Aug 27, 2009 11:29 am    Post subject: Reply with quote

Nie, to nie jest przewodnik z podanego linku.
Wystarczy rzut oka na mapę trekowego przewodnika Zamki i warownie powyżej i widać, że w nim jest mapa Jury w skali 1:100k, a w przewodniku do którego podałeś link są mapy Jury w skali 1:50k. To zupełnie nowa mapa, takiej do tej pory nie bylo, (powiem krótko - obszar od Wręczycy pod Włoszczową na północy do Goczałkowic Zdroju i pod Świątniki na południu). Przewodnik po zamkach nie pojawił się jeszcze w sprzedaży w sklepie internetowym Compassu. Z tego co wiem nie jest ustalona cena na przewodnik po Zamkach i warowniach w wersji do Treka, papierowa wersja tego przewodnika kosztuje 10 PLN i jest naprawdę fajna, mam ją od jakiegoś czasu. Przewodnik w tej wersji może już być do dostania w Związku Gmin Jurajskich czy w punktach sprzedaży na Jurze.
Tyle o przewodniku po Zamkach.

Edit: Przewodnik jest dostępny w 2 wersjach do Treka, z papierowym wydaniem i bez, jeżeli się ktoś już zdążył zaopatrzyć.

Natomiast co do linku - Przewodnik "Jura Krakowsko-Częstochowska" - ten przewodnik to nowe, szoste wydanie, ze znacznie rozszerzonym zasięgiem map w stosunku do poniższej dwustronnej mapy Jury
http://www.compass.krakow.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=181&sName=Jura-Krakowsko-Czestochowska-TB
(co można porównać na rewersach map w obu linkach). Swego czasu wymienialiśmy na ten temat poglądy i myślę że te produkty są teraz wyraźnie różne również w sensie zasięgu map. Mapy z przewodnika pokrywają swym zasięgiem również wszystkie zamki, w dokładniejszej skali. Opis zamków jurajskich jest jednym z rozdziałów tego przewodnika. Chodzi Ci o bonus ?
Mają być te przewodniki do wygrania w konkursie ? Nie ma sprawy Wink

Edit:
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - poniżej oba przewodniki.

Jura_przewodniki.png
 Description:
 Filesize:  85.13 KB
 Viewed:  5434 Time(s)

Jura_przewodniki.png

Last edited by Ranger on Thu Sep 03, 2009 5:24 pm; edited 4 times in total
Back to top
Wolverine

PostPosted: Thu Aug 27, 2009 12:50 pm    Post subject: Reply with quote

No to jeżeli przewodnik, ktorego widok zamieścileś wyżej będzie nagrodą w konkursie, to chyba jednak przysiądę do ConvWPT;) Nie dalej jak dziś rano dziewczyna wspomniała, że fajnie byłoby go miećSmile
Już nawet miałem pomysł jaką trasę wybrać.. Ale nie było motywacji;)

Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Aug 27, 2009 2:47 pm    Post subject: Reply with quote

Skoro o Jurze i przewodnikach - jeszcze jedna pozycja o której wspominałem, tym razem Atlas rowerowy po Jurze. Zawiera 30 tras o różnej skali trudności, w tym najdłuższą i chyba najtrudniejszą - z Krakowa do Częstochowy rowerowym szlakiem Orlich gniazd (181 km). I do tego z czymś dla miłośników podróżowania z Trekiem na rowerze istotnym - z gotowymi mapami gps i śladami do nawigacji.

Jura_rower_przewodnik.png
 Description:
 Filesize:  97.72 KB
 Viewed:  5426 Time(s)

Jura_rower_przewodnik.png

Back to top
Ranger

PostPosted: Mon Sep 14, 2009 5:54 pm    Post subject: Reply with quote

Rzut oka na zawartość zestawu atlasu rowerowego Jury w wersji do Treka - mamy dwuwarstwowy atlas składający się z mapy przeglądowej i kompletu map szczególowych dla każdej z tras oraz trasy gpx ze strzałkami kierunków skretów.
Poniżej przykładowe zrzuty, warto zauważyć widoczne na mapie szczegółowej znaczniki kilometrażu trasy.

Atlas_Jura_rower_TB.png
 Description:
 Filesize:  63.72 KB
 Viewed:  5047 Time(s)

Atlas_Jura_rower_TB.png

Back to top
Ranger

PostPosted: Mon Oct 12, 2009 12:02 pm    Post subject: Reply with quote

Szerszy przegląd mapy trasy z przewodnika rowerowego po Jurze poniżej.

Jura_rower_trasa_24.png
 Description:
 Filesize:  128.7 KB
 Viewed:  4415 Time(s)

Jura_rower_trasa_24.png

Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 11:22 am    Post subject: Reply with quote

Na stronie internetowej wydawnictwa Compass pojawiła się informacja o nadchodzącym oddaniu do użytku nowej witryny i sklepu internetowego.
Z najważniejszych postulowanych przez użytkowników zmian - zostały rozdzielone produkty papierowe i elektroniczne, produkty elektroniczne będą dostepne natychmiast drogą elektroniczną. Poniżej ilustracja nowej witryny.

Edit - sklep ruszył Smile
http://compass.krakow.pl

Compass_nowy_sklep_otwarty1.png
 Description:
 Filesize:  76.51 KB
 Viewed:  4048 Time(s)

Compass_nowy_sklep_otwarty1.png

Back to top
Ranger

PostPosted: Sun Nov 29, 2009 1:20 am    Post subject: Reply with quote

W ofercie Compassu pojawiły się nowe zestawy, nazywane paczkami (czyżby świąteczne skojarzenie ?) składające się z wybranych produktów, z 30% rabatem.
W tej chwili są to
- wersje TB 2.0 PL + mapa samochodowo-krajoznawcza Polski, więcej informacji tutaj:
http://compass.krakow.pl/mapy-gps-trek-buddy/litera/P/
oraz różne zestawy przewodnikowe, składające się np. z TB 2.0 PL, e-przewodnika gps do TB z rabatem 30% lub zestawu z gratisem w postaci przewodnika papierowego. Informacje:
http://compass.krakow.pl/e-przewodniki/

Można powiedzieć, że jeden z kolejnych postulatów użytkowników Treka w postaci rabatów zaczyna być wcielany w życie Smile
Jakieś sugestie co do kolejnych zestawów ?

Promocje_zestawy_TB_2.0_PL.png
 Description:
 Filesize:  94.62 KB
 Viewed:  3260 Time(s)

Promocje_zestawy_TB_2.0_PL.png

Back to top
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Page 6 of 9

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum