icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
J2ME application for offline GPS navigation and tracking.
  • bluetooth / serial / internal GPS, simulator
  • offline maps (common grids and projections)
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and navigation
  • location sharing
  •    ... and more
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Windows Mobile devices
  • Palm (Garnet OS)
  • Android
Visit our wiki to see all features, guides and howtos.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Česky)(Česky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) Bosfor      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
TrekBuddy 2.0 PL, mapy Galileos i ... przewodniki GPS
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ranger

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 12:04 am    Post subject: TrekBuddy 2.0 PL, mapy Galileos i ... przewodniki GPS Reply with quote

Przyszła pora na przedstawienie nowej polskiej wersji TrekBuddy 2.0 PL.
Jest dostępna, podobnie jak wersja poprzednia, w sklepach internetowych
http://compass.krakow.pl
http://www.galileos.pl/prod.php?prod=281

Co w niej można znaleźć nowego ? Takie pytania padały wielokrotnie.

Nowości w TrekBuddy 2.0 PL
- przewodniki GPS - obsługa nawigacji wzbogaconej o treści medialne (zdjęcia, informacje dźwiękowe)
- specjalizowane CMS-y - dla rowerzysty, piechura, poszukiwacza skrzynek, do nawigacji z przewodnikiem
- bezpośrednia obsługa informacji serwisu opecaching.pl
- obsługa wielu nowych modeli telefonów, m.in. z ekranami dotykowymi
- wiele usprawnień związanych z obsługą informacji nawigacyjnych, m.in. śladów, sortowaniem i edycją punktów, ich grupowaniem, działaniem kompasu itp.

W plikach TB 2.0 PL można znaleźć gotowy do użytku przykład przewodnika GPS po krakowskim Starym Mieście, wraz z małą mapą centrum, przygotowany przez Compass. Z nowości związanych z aplikacją mamy w jej plikach nowy zestaw ekranów nawigacyjnych, dostosowanych do użytku na rowerze, do pieszych wędrówwek, poszukiwania geo-skrzynek oraz korzystania z przewodników GPS. Kolejna, znana już nowość - bezpośrednia obsługa w TB 2.0 PL plików polskiego serwisu opencaching.pl nie wymaga komentarza.
W dodanych do aplikacji komponentach, oprócz nowych elementów graficznych jak kursory, strzałki itp. znalazła się również gotowa struktura atlasu z mapką przeglądową Polski i wspomnianym już planem krakowskiego centrum. Na tej bazie można łatwo dołączać do atlasu własne mapy, co szczególnie ułatwi życie użytkownikom dopiero zaczynajacym przygodę z TB.
W komplecie jest nowy podręcznik, w którego treści mamy rozdział o typowych czynnościach wykonywanych w aplikacji. Są opisy - począwszy od najprostszych jak uruchomić nawigację, po nowe funkcje - jak w prosty sposób wybierać punkty nawigacyjne korzystając ze zdjęć przewodników.
Ale kto wie czy nie najbardziej interesującą wiadomością zwiazaną z wydaniem TrekBuddy 2.0 PL, jest porozumienie pomiędzy wydawnictwem Bezdroża i producentem polskiej wersji aplikacji. Dzięki temu, w kolejnych miesiącach ma się pojawić sukcesywnie kilkadziesiąt przewodników GPS po najciekawszych miejscach w Polsce, gotowych do użytku w TB 2.0 PL. Dla wielu tych miejsc mapy Galileos do TrekBuddy już mamy Smile
Kilka przykładów jak będą wyglądały przewodniki Bezdroży w TB zamieszczam poniżej, w wersji polskiej TrekBuddy 2.0 PL można znaleźć zwiastun kilkunastu takich przewodników.
I co najważniejsze, jeszcze w tym tygodniu rusza wysyłka TrekBuddy 2.0 PL do uczestników styczniowej promocji.
Tyle tytułem wstępu, pytań pewnie nie zabraknie. Witaj nowy Treku !

Edit
W sąsiednim temacie
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=3070
TB 2.0 PL w nieco odmienionym wydaniu.

Instrukcja_obslugi_TB_2.0_PL.jpg
 Description:
 Filesize:  22.23 KB
 Viewed:  56611 Time(s)

Instrukcja_obslugi_TB_2.0_PL.jpg

Compass_przewodnik_TB_2.0_PL.png
 Description:
 Filesize:  43.96 KB
 Viewed:  56653 Time(s)

Compass_przewodnik_TB_2.0_PL.png

Bezdroza_e-przewodniki_GPS_zapowiedz.png
 Description:
 Filesize:  38.15 KB
 Viewed:  56653 Time(s)

Bezdroza_e-przewodniki_GPS_zapowiedz.png

Last edited by Ranger on Thu Jul 08, 2010 10:55 am; edited 5 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
anbes1

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 9:25 am    Post subject: re Reply with quote

Garsc pytan. Od kiedy, gdzie, w jaki sposob mozna program nabyc i przede wszystkim ile to "cudo bedzie kosztowalo? Czy jest mozliwosc aktualizacji TB1 pl do TB2 pl? czy trzeba wszystko instalowac od nowa? Czy pliki gpx zapisane w TB1pl beda czytane wTB2 pl? Czy przewidywana jest jakas znizka dla posiadaczy TB1 pl? Ile miejsca zajmie nowy program w komorce? UFF!!! To na razie wszystkie pytania. Na razie... Very Happy
Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 9:47 am    Post subject: Reply with quote

TrekBuddy 2.0 PL można właściwie nabyć już dzisiaj, promocja się jeszcze nie skończyla Smile Czyli ostatnia okazja by stać się posiadaczem CD-ROM-u z TrekBuddy 1.0 PL i 2.0 PL.
Nowy system sprzedaży jest w fazie rozruchu, ale pozwolisz że tym razem dokładnego terminu nie podam.
Co do ceny TB - ta nie ulega zmianie.
Program uaktualnia wersję TB 1.0 PL zachowując dotychczasowe ustawienia. Jeżeli poprzedniej wersji polskiej nie ma, instaluje się niezależnie od innych wersji, ale można wskazać te same foldery robocze.
Pliki gpx i NMEA183 z poprzednich wersji są czytane.
Co do zniżek, już o tym pisałem. Dla oprogramowania telefonów nie stosuje się uaktualnień, jak dla oprogramowania komputerów.
Nie na tym poziomie cen.
Wersje instalacyjne TB 2.0 PL mają około 2MB, z czego około 700KB to dokumentacja. Czyli na karcie około 1,3 MB. Po uruchomieniu, zajętość pamieci aplikacji Java jest na poziomie wersji angielskiej, szczegółowo nie podam, bo w różnych modelach telefonów to wygląda różnie.
Back to top
anbes1

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 11:03 am    Post subject: Reply with quote

TB1pl juz mam to drugi egz. mi niepotrzebny. Poczekam zatem az bedzie mozliwosc kupna samej wersji 2. Mam nadzieje ze z v2 bede tak samo zadowolony jak z v1. i jeszcze jedno pytanie. Czy wielkosc ekranu ma znaczenie dla funkcjonalnosci aplikacji?
Pozdrawiam
Back to top
Wolverine

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 11:09 am    Post subject: Reply with quote

Dla funkcjonalności nie ma, ale ma dla ekranu CMS Compassu. Druga wersja w cenie jednej? Skuś się- możesz podarować komuś na walentynki Smile
Back to top
anbes1

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 11:23 am    Post subject: Reply with quote

to jaka jest najmniejszy rozmiar ekranu na ktorym ten CMS dziala? a prezent na walentynki juz kupiony Wink
Back to top
Wolverine

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 11:28 am    Post subject: Reply with quote

Z tego co wiem, to jest on przeznaczony na najpopularniejsze rozdzielczości: 176 x 220 i 240 x 320. Ekrany panoramiczne mają być "załatwione" poprzez obrócenie CMS'a.
Back to top
Pyjter

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 4:09 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
TrekBuddy 2.0 PL można właściwie nabyć już dzisiaj, promocja się jeszcze nie skończyla Smile Czyli ostatnia okazja by stać się posiadaczem CD-ROM-u z TrekBuddy 1.0 PL i 2.0 PL.

Właśnie dostałem maila że mogę sobie pobrać wersję 2.0 PL, ale mam poważne zastrzeżenia czy mail faktycznie wyszedł z firmy Compass - przekierowuje na jakiś podejrzany serwer. W sumie też liczyłem na nową wersję na płytce.
Back to top
Ranger

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm. Możesz to sprawdzić bezpośrednio w Compass-ie ?
Back to top
Pyjter

PostPosted: Thu Feb 12, 2009 7:13 pm    Post subject: Reply with quote

Wysłałem maila (jako 'odpowiedz' do tamtego listu) i czekam na odpowiedź. Adres tak jakby z Compass-u.
Jutro napiszę bezpośrednio do biura.
Back to top
Pyjter

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 9:19 am    Post subject: Reply with quote

Sprawa wyjaśniona - wszystko w porządku, przeglądarka podniosła fałszywy alarm Wink
Program ściągnąłem, ale trochę czasu potrwa zanim go zainstaluję - najpierw chcę wypróbować 1.0 (ktoś tu pisał że 2.0 nie jest zalecana dla początkujących, a ja jestem baaardzo początkujący Smile )
Back to top
xavrasfx

PostPosted: Wed Feb 18, 2009 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

Witam
Cieszę się że już jest Trekbuddy 2.0 PL ale szkoda że nie ruszyła sprzedaż internetowa z download-em Crying or Very sad Nadal czekam żeby zapłacić i po chwili cieszyć się programikiem.
A jeszcze w związku z tym mam pytanie.
Co jeśli teraz zakupię trekbuddy 2.0 PL na telefon K750i (który mam teraz ) z CMS-em na ekran 176X220 a za niedługo mam koniec umowy i dostanę lepszy telefon z ekranem 240x320 lub 480x320 czy będę musiał zakupić na nowo program? Ewentualnie po kupnie telefonu otrzymam cms-a odpowiedniego do modelu mojego nowego telefonu. Bo na razie jeszcze nie wiem jakie modele mi zaproponuje operator.
Drugim problemem jest to że zastanawiałem się nad telefonem SE C702 a niema go na liście obsługiwanych modeli Sad Czyli nie będzie działał ??
Back to top
Wolverine

PostPosted: Wed Feb 18, 2009 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

Sklep Compassu ruszy niebawem (przyszły tydzień?), a C702 się nie przejmuj- będzie działał idealnie. Swoją drogą do tego programu ten telefon jest moim zdaniem idealny- na szlaku wytrzyma całkiem sporo, a jako SE super współpracuje z TrekBuddy. Tylko nie radzę w nim korzystać z wewn. odbiornika GPS- bateria szybko siadzie.

Podejrzewam, że aktualizacji do nowej wielkości ekranu nie będzie Sad Ten program nie jest aż tak drogi, by zapewnić użytkownikom tak szczegółowe wsparcie. Ekranami większymi niż 240 x 320 też raczej nie zawojujesz Sad

Back to top
Ranger

PostPosted: Wed Feb 18, 2009 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

Co do CMS-ów - nie sądzę by to był problem, w końcu zmiana telefonu to rzecz ludzka. Jako klient możesz się zwracać ze swoim problemem do pomocy technicznej producenta, w koncu po to jest Smile
C702 na nowej liście modeli jest, do czasu kiedy go będziesz miał nowa lista modeli zapewne też już będzie dostepna.
Back to top
Wolverine

PostPosted: Wed Feb 18, 2009 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

O! Miło słyszeć takie rzeczy... w końcu sporo ciekawych telefonów, nawet tych nowych, ma ekrany 176 x 220- np Samsung Solid. Nigdy nie wiadomo, czy na potrzeby TrekBuddy przesiądziemy się z mniejszego wyświetlacza na większy, czy odwrotnie Smile Mniejszy wyświetlacz = dłuzsza praca na baterii, a na szlaku to czasami zbawienna użyteczność.
Back to top
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Page 1 of 9

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum