Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Atlas i czarny ekran

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Peace



Joined: 09 May 2011
Posts: 6

PostPosted: Mon May 09, 2011 6:59 pm    Post subject: Atlas i czarny ekran Reply with quote

Witam,
Stworzyłem sobie własny atlas złożony z 2 warstw, w jednej mapki geoportalu, w drugiej ovi maps. W każdej warstwie mam wrzucone po 3 skale każdej mapy.
Po wgraniu i wybraniu atlasu wszystko działa poprawnie, jednak bardzo często gdy mam włączoną warstwę ovi i chcę przełączyć na warstwę geo (lub na odwrót) zamiast mapy pojawia mi się czarny ekran. Żadnych błędów, jedynie jedna wielka nicość. Mapy są niewielkie, od 2 do 24MB. Mogłem popełnić jakiś błąd? Może to wina programu? Da się jakoś zaradzić? Bardzo mi to nie przeszkadza, ale irytuje i wydłuża czas obsługi programu. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam


PS. używam najnowszej wersji TB na SE K800@K810i
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 10, 2011 8:31 am    Post subject: Re: Atlas i czarny ekran Reply with quote

Peace wrote:
Witam,
Stworzyłem sobie własny atlas złożony z 2 warstw, w jednej mapki geoportalu, w drugiej ovi maps. W każdej warstwie mam wrzucone po 3 skale każdej mapy.

Taka struktura może generować problemy, proponuję umieścić mapy w oddzielnych warstwach, typu - jedna skala, jedna warstwa.
W warstwie powinny być mapy pokrywające różne tereny, choć mogą też być mapy na "zakładkę".
Peace wrote:

Po wgraniu i wybraniu atlasu wszystko działa poprawnie, jednak bardzo często gdy mam włączoną warstwę ovi i chcę przełączyć na warstwę geo (lub na odwrót) zamiast mapy pojawia mi się czarny ekran.

Otwórz atlas TBMapperem i sprawdź czy są w mapach wszystkie kafelki, bo nie wiadomo czy to problem tego typu czy jakiś inny.
Generalnie trzeba sprawdzić, czy mapy zawarte w atlasie mają poprawną treść, przed umieszczeniem gotowego atlasu w telefonie.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 4956

PostPosted: Tue May 10, 2011 7:50 pm    Post subject: Re: Atlas i czarny ekran Reply with quote

Ranger wrote:

Taka struktura może generować problemy, proponuję umieścić mapy w oddzielnych warstwach, typu - jedna skala, jedna warstwa.
W warstwie powinny być mapy pokrywające różne tereny, choć mogą też być mapy na "zakładkę".

Mój błąd, jutro to poprawię i przetestuję.

Ranger wrote:
Otwórz atlas TBMapperem i sprawdź czy są w mapach wszystkie kafelki, bo nie wiadomo czy to problem tego typu czy jakiś inny.

Tutaj jest wszystko okej.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 10, 2011 8:06 pm    Post subject: Re: Atlas i czarny ekran Reply with quote

guest wrote:
Tutaj jest wszystko okej.

Być może Smile
Jaką masz wielkość kafla i ile ma w punktach mapa o wielkości 24MB ?
k800i to dość tolerancyjny model, tym bardziej efekt jest dziwny.
Back to top
View user's profile Send private message
Peace



Joined: 09 May 2011
Posts: 6

PostPosted: Tue May 10, 2011 8:19 pm    Post subject: Reply with quote

Jednak znalazłem trochę czasu, zmieniłem strukturę i po 15minutach wszystko nadal dobrze działa. Ale przełączanie skal jest znów utrudnione, bo zawsze po zmianie skali ładuje mi mapę geoportalu Confused

Quote:
Jaką masz wielkość kafla

Wielkość kafli... tak, tutaj małe niedopatrzenie. z Geoportalu mają 256x384, a ovi 256x256

Quote:
ile ma w punktach mapa

w punktach ;p?
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 10, 2011 8:31 pm    Post subject: Reply with quote

A niby dlaczego ? Smile
Ponumeruj warstwy, jak opisano np. tutaj
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=790&start=37
i będzie z automatu wybierana warstwa w której mapa na dany teren jest.
Wielkość kafli nie musi byc taka sama dla wszystkich map, to nie to.
Raczej chodzi o to czy nie przeskoczyłeś przypadkiem limitu na wielkosć mapy w punktach Smile
Otwórz np. w notatniku plik kalibracyjny .map, w parametrze IWH pisze ile tych punktów w mapie jest.
Back to top
View user's profile Send private message
Peace



Joined: 09 May 2011
Posts: 6

PostPosted: Tue May 10, 2011 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Ranger wrote:
A niby dlaczego ? Smile
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=790&start=37

dzięki! tego szukałem Very Happy

Ranger wrote:
Raczej chodzi o to czy nie przeskoczyłeś przypadkiem limitu na wielkosć mapy w punktach Smile

17120x12048
chyba trochę zapasu jeszcze jest Smile

chociaż się nie znam, to wydaje mi się, że to jednak chodziło o strukturę Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:11 pm    Post subject: Reply with quote

Mhm, właściwa struktura to jest to Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Peace



Joined: 09 May 2011
Posts: 6

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:20 pm    Post subject: Reply with quote

więc ten problem mamy rozwiązany, wielkie dzięki! Very Happy

ale nadal jest problem z zoomowaniem, mimo dostosowania się do wskazówek zawsze przy zmianie skali wraca automatycznie do mapy z geoportalu

struktura:
Atlas
.1
..ovi
...ovi.map
...set
..geo
...geo.map
...set
.2
..ovi
...ovi.map
...set
..geo
...geo.map
...set
.3
..ovi
...ovi.map
...set
..geo
...geo.map
...set
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:30 pm    Post subject: Reply with quote

A dlaczego nie może być
1
2
3
4
5
6
?
Możesz sobie dokładnie ustalić kolejność jak chcesz ... Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Peace



Joined: 09 May 2011
Posts: 6

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:32 pm    Post subject: Reply with quote

nie do końca zrozumiałem, ale jeśli chodzi o kropki przed nazwami warstw, to nie ma ich w atlasie ;p
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

1_ovi_skala1
2_geo_skala1
3 _ovi_skala2
4_geo_skala2
5_ovi_skala3
6_geo_skala3

Może być ? Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Peace



Joined: 09 May 2011
Posts: 6

PostPosted: Tue May 10, 2011 9:55 pm    Post subject: Reply with quote

w sumie też dobre rozwiązanie Very Happy

jeszcze raz wielkie dzięki Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group