Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
P1 pomocy
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Fri May 02, 2008 6:00 pm    Post subject: P1 pomocy Reply with quote

Kto mi poradzi krok po kroku jak uruchomic na SE P1i :
1.tracks-nmea
2.dzwiek dla wpts
3.srean dla CMS
Nie potrafie sobie z tym poradzic. Udalo mi sie zmienic kolor tla dla kompasu ale sam nie wiem jak to sie stalo!Wszystkie te rzeczy mam wgrane na telefon wedlug instrukcji.
Back to top
View user's profile Send private message
JacekK



Joined: 13 Feb 2008
Posts: 141
Location: Bydgoszcz Poland

PostPosted: Fri May 02, 2008 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

Ja wrzuciłem rozpakowane pliki CMS do katalogu ui-profiles i samo działa...


P1i.jpg
 Description:
Zrzut z P1i
 Filesize:  74.33 KB
 Viewed:  13783 Time(s)

P1i.jpg


Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Fri May 02, 2008 10:27 pm    Post subject: Re: Pomocy Reply with quote

adahoo wrote:
Kto mi poradzi krok po kroku jak uruchomic na SE P1i :
1.tracks-nmea
2.dzwiek dla wpts
3.srean dla CMS
Nie potrafie sobie z tym poradzic. Udalo mi sie zmienic kolor tla dla kompasu ale sam nie wiem jak to sie stalo!Wszystkie te rzeczy mam wgrane na telefon wedlug instrukcji.


W/g jakiej instrukcji ?
Masz poprawnie ustawioną ścieżkę do DataDir (FolderówDanych) ?

Nie kopiuj tych samych postów do różnych tematów na forum, proszę. Shocked
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Sat May 03, 2008 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

A jak powinna wyglądać taka ścieżka do datadir ?
Back to top
View user's profile Send private message
JacekK



Joined: 13 Feb 2008
Posts: 141
Location: Bydgoszcz Poland

PostPosted: Sun May 04, 2008 10:43 am    Post subject: Reply with quote

Nie wiem, jak w innych telefonach, ale w P1i nie każdy katalog może posłużyć do zapisu danych, pomimo, że ma ustawione atrybuty pozwalające na zapis. Kiedy stworzyłem katalog "trekbuddy" w głównym katalogu karty, to i tak zapis danych nie był tam możliwy. Można zapisywać na przykład w katalogu "other", ale ja go używam do przerzucania jakichś instalek itp. - stąd w moim przypadku skorzystałem z katalogu "Document", gdzie utworzyłem podkatalog "trekbuddy" i tam z kolei potrzebne podkatalogi.
W tym przypadku ścieżka w ustawieniach Trekbuddy-iego wygląda tak:
Code:
file:///Ms/Document/trekbuddy/

"Ms" to nazwa mojej karty.
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Sun May 04, 2008 8:40 pm    Post subject: Reply with quote

Jeżeli na moim P1i w katalogu Dokument utworzę katalog "trekbuddy" to wtedy urządzenie nie widzi map i nic nie działa. Jeżeli wszystkie podkatalogi wrzucę bezpośrednio do katalogu "Dokument" bez tworzenia w nim katalogu "trekbuddy" wtedy mapy są widoczne, mogę nawigować i używać kompas ale CMS niestety nie wyświetla się (No profiles found). Moja ścieżka datadir to
Code:
file:///Adahoo/Document/
gdzie "Adahoo" to nazwa mojej karty pamięci!
Back to top
View user's profile Send private message
JacekK



Joined: 13 Feb 2008
Posts: 141
Location: Bydgoszcz Poland

PostPosted: Sun May 04, 2008 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

Problem może tkwić albo w nieprawidłowej nazwie katalogu, w jego atrybutach dostępu, albo wręcz w samych plikach CMS-a. Jakiego używasz? Ja mam wrzuconą bieżącą wersję digiblue od lenka. A katalogi tworzyłem z poziomu PC-ta.
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Mon May 05, 2008 10:42 am    Post subject: Reply with quote

Zrobiłem wszystko od nowa dałem Cms digiblue10 i nadal to samo! Nie wiem czy w datadir używać dużych liter a jeśli tak to według tego co wyświetla się na PC czy na ekranie P1i. A może to w ogóle nie ma znaczenia.
Back to top
View user's profile Send private message
JacekK



Joined: 13 Feb 2008
Posts: 141
Location: Bydgoszcz Poland

PostPosted: Mon May 05, 2008 12:55 pm    Post subject: Reply with quote

Wielkość liter nie ma znaczenia.
Ustawienia wykonujesz dokładnie tak, jak poniżej?
Settings -> Basic -> wpis ścieżki -> Więcej -> OK -> Więcej -> Save

Aha... plik CMS oczywiście jest rozpakowany a nie przekopiowany zip? Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Mon May 05, 2008 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

Jak poruszać się po menu to wiem,plik oczywiście jest rozpakowany! Ścieżkę już wpisuje na różne sposoby,brak mi już koncepcji. Moja wersja TB to 0.9.76 więc powinno działać Sad Nie działa również rejestracja śladu gpx ani nmea.
Back to top
View user's profile Send private message
JacekK



Joined: 13 Feb 2008
Posts: 141
Location: Bydgoszcz Poland

PostPosted: Mon May 05, 2008 8:40 pm    Post subject: Reply with quote

No skoro nie działa też zapis gpx-ów to ewidentnie zła jest ścieżka, albo nie masz praw zapisu. Jesteś pewien, że Twoja karta nazywa się Adahoo?
Spróbuj zamienić ją na literę dysku:
Code:
file:///d:/document/

Ostatecznie możesz też spróbować utworzyć podkatalogi w katalogu other...
I tu mi się pomysły też kończą...
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue May 06, 2008 9:32 am    Post subject: Reply with quote

Zanim zaczniesz sie zastanawiac dlaczego TB nie zapisuje do folderow, zrob cos prostszego.
Po utworzeniu wymaganych kalatogow na karcie, sprawdz czy mozesz w nich zapisywac pliki menedzerem telefonu, np. skopiuj lub przesun plik ze zdjeciem do folderow wpts, tracks-nmea, tracks-gpx. Czasem uzytkownicy kopiuja foldery do telefonu z plyty CD-ROM, a w takim przypadku katalogi maja ustawiony atrybut "Tylko do Odczytu". Nawet wczesniejsze skopiowanie takiej struktury z plyty na dysk komputera tych atrybutow nie zmienia. Nastepna sprawa to ustawienie uprawnien dla aplikacji, jezeli masz np. zapis danych uzytkownika ustawiony na "Nie Zezwalaj", to aplikacja tez niczego na karcie nie zapisze, itp.
Back to top
View user's profile Send private message
JacekK



Joined: 13 Feb 2008
Posts: 141
Location: Bydgoszcz Poland

PostPosted: Tue May 06, 2008 6:25 pm    Post subject: Reply with quote

No właśnie. W moich podpowiedziach założyłem, że atrybuty są sprawdzone. Na P1i można sprawdzić jakie atrybuty ma katalog również za pomocą kilku programów takich, jak x-Plore (opcje Plik->Atrybuty), czy Swiss Manager (ikona Information - pierwsza z lewej, zakładka Attributes).
Back to top
View user's profile Send private message
adahoo



Joined: 03 Apr 2008
Posts: 40
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Wed May 07, 2008 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

Ok panowie, przerzuciłem wszystkie pliki do katalogu Other i wtedy CMS zadziałał ale po ponownym odpaleniu TB już go nie było i tak cały czas. Odinstalować TB, zainstalować ponownie i CMS jest ale po wyłączeniu TB i ponownym uruchomieniu znów go nie ma (syzyfowe prace) Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed May 07, 2008 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

No to podaj dokładnie jak ustawiasz DataDir po instacji i co widzisz jako ścieżkę w ustawieniach po ponownym uruchomieniu.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group