Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker - moved to github.
Trekbuddy github repository

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
jak zrobic taki atlas

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
knefelio



Joined: 06 Jun 2010
Posts: 12

PostPosted: Tue Jun 08, 2010 4:10 pm    Post subject: jak zrobic taki atlas Reply with quote

Z racji na problem z wielkością archiwów muszę je w obrębie jednego powiększenia dzielic na mniejsze, znalazłem taki atlas, na wzór którego chcę tworzyc własne:

Code:
C:\Śląsk\cr.tar
C:\Śląsk\c\bd\bd.map
C:\Śląsk\c\bd\bd.set
C:\Śląsk\c\bd\bd.tar
C:\Śląsk\c\be\be.map
C:\Śląsk\c\be\be.set
C:\Śląsk\c\be\be.tar
C:\Śląsk\c\cd\cd.map
C:\Śląsk\c\cd\cd.set
C:\Śląsk\c\cd\cd.tar
C:\Śląsk\c\ce\ce.map
C:\Śląsk\c\ce\ce.set
C:\Śląsk\c\ce\ce.tar
C:\Śląsk\c\dd\dd.map
C:\Śląsk\c\dd\dd.set
C:\Śląsk\c\dd\dd.tar
C:\Śląsk\c\de\de.map
C:\Śląsk\c\de\de.set
C:\Śląsk\c\de\de.tar
C:\Śląsk\c\ea\ea.map
C:\Śląsk\c\ea\ea.set
C:\Śląsk\c\ea\ea.tar
C:\Śląsk\c\eb\eb.map
C:\Śląsk\c\eb\eb.set
C:\Śląsk\c\eb\eb.tar
C:\Śląsk\c\ec\ec.map
C:\Śląsk\c\ec\ec.set
C:\Śląsk\c\ec\ec.tar
C:\Śląsk\c\ed\ed.map
C:\Śląsk\c\ed\ed.set
C:\Śląsk\c\ed\ed.tar
C:\Śląsk\c\ee\ee.map
C:\Śląsk\c\ee\ee.set
C:\Śląsk\c\ee\ee.tar
C:\Śląsk\c\fb\fb.map
C:\Śląsk\c\fb\fb.set
C:\Śląsk\c\fb\fb.tar
C:\Śląsk\c\fc\fc.map
C:\Śląsk\c\fc\fc.set
C:\Śląsk\c\fc\fc.tar
C:\Śląsk\c\fd\fd.map
C:\Śląsk\c\fd\fd.set
C:\Śląsk\c\fd\fd.tar
C:\Śląsk\c\fe\fe.map
C:\Śląsk\c\fe\fe.set
C:\Śląsk\c\fe\fe.tar
C:\Śląsk\c\gd\gd.map
C:\Śląsk\c\gd\gd.set
C:\Śląsk\c\gd\gd.tar
C:\Śląsk\c\ge\ge.map
C:\Śląsk\c\ge\ge.set
C:\Śląsk\c\ge\ge.tar
C:\Śląsk\c\hd\hd.map
C:\Śląsk\c\hd\hd.set
C:\Śląsk\c\hd\hd.tar
C:\Śląsk\c\he\he.map
C:\Śląsk\c\he\he.set
C:\Śląsk\c\he\he.tar
C:\Śląsk\c\id\id.map
C:\Śląsk\c\id\id.set
C:\Śląsk\c\id\id.tar
C:\Śląsk\c\ie\ie.map
C:\Śląsk\c\ie\ie.set
C:\Śląsk\c\ie\ie.tar
C:\Śląsk\r\sl\sl.map
C:\Śląsk\r\sl\sl.set
C:\Śląsk\r\sl\sl.tar


c i r to powiększenia, udało mi się w Mobile Atlas Creator je podzielic w ten sposób, ale wtedy przy przełączaniu przez warstwy wskazuje mi do wybrania jedną z tych podzielonych map w obrębie powiększenia, a w tym powyższym atalasie o to nie pyta i wczytuje całą warstwę.

Problem jest zapewne banalny ale nie wiem jak to zrobić.
proszę o rady
Back to top
View user's profile Send private message
knefelio



Joined: 06 Jun 2010
Posts: 12

PostPosted: Thu Jun 10, 2010 7:57 am    Post subject: Reply with quote

nikt nie wie?
Back to top
View user's profile Send private message
Bas



Joined: 05 May 2009
Posts: 344
Location: Lodz, PL

PostPosted: Thu Jun 10, 2010 11:19 am    Post subject: Reply with quote

Szczegolowe pytania TB na temat warstwy, duzej mapy w warstwie i konkretnego arkusza dotycza wylacznie etapu wskazywania (wczytywania atlasu). Pozniej przelaczasz sie po prostu miedzy warstwami.

Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby w jednej warstwie miec pogrupowane regionami mapy, np. gory, wybrzeze, mazury, mazowsze. Przy wczytywaniu atlsu TB zapyta co chcesz wyswietlic i mozna wtedy wskazac cokolwiek, np. gory. Jesli bedziesz akurat na Mazowszu i gps okresli pozycje, to i tak wyswietlona zostania w ramach tej warstwy mapa "mazowsze".

Dzieki takiemu ukladowi praca z atlasem w TB jest elastyczna i pozwala uniknac dodatkowych warstw lub komplikacji jak styl atlasu z MOBAC...
Back to top
View user's profile Send private message
knefelio



Joined: 06 Jun 2010
Posts: 12

PostPosted: Thu Jun 10, 2010 6:49 pm    Post subject: Reply with quote

no teraz doszedłem do tego że w mobile atlas creator trzeba kolejne powiększenia dodawać z osobnym zoomem w atlas content a nie zaznaczac kilku, ale mam inny problem:

jak zaznaczam coś dla jednego powiększenia dodaje i ten sam caly czas zaznaczony obszar chcę dodać dla kolejnego powiększenia to gdy potem biorę sobie opcję display map areas to te obszary różnią się wielkością :/
Back to top
View user's profile Send private message
kwicol



Joined: 16 Mar 2008
Posts: 105

PostPosted: Fri Jun 11, 2010 6:33 am    Post subject: Reply with quote

Ale na pewno wyświetlone obszary nie są mniejsze od tego który ty zaznaczyłeś Smile
Generalnie po wybraniu przez Ciebie obszaru, program dopasowuje obszar do kafli z jakich składa się mapa. Czyli jesli twój obszar trafia na połowę kafla mapy, to program bedzie pobierał cały kafel.
Dla rożnych powiększeń kafle obejmója inną powierzchnie ziemi.
I dlatego po wyswietleniu obszarów, różnią sie one wielkością, bo są dopsowane do kafli mapy.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group