Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.
Trekbuddy is on Github now

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Mapy, kalibrace, atlasy...
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5675

PostPosted: Mon Jul 03, 2006 4:51 pm    Post subject: Mapy, kalibrace, atlasy... Reply with quote

Výroba mapy

1. Sežeňte si zkalibrovanou mapu - údajně je možné např. 1 list turistické mapy 1:50 000 (Shocart , KČT) koupit za necelou stovku na http://www.navigacegps.cz (zkušenost s tím nemám), nebo si sám mapu naskenovat a zkalibrovat v programech jako OziExplorer nebo MapCalibrator. Ideálně 4 body poblíž rohů mapy.
Pozor! MapCalibrator mi bůhvíproč někdy posouvá kalibrační body, doporučuju po kalibraci nazoomovat na pořádný detail a ověřit jejich umístění, a kdyžtak posunout na zamýšlený bod (kliknout pravým tlačítkem, Calibration->Fine Calibration->Drag It! a posunout).

2. Vytvořte mapové řezy a jejich seznam. Pokud používáte Windows, doporučuju použít Duffův TB Cutter a přejít na krok 3. Pro linuxáře a masochisty je tady cesta s pouižím GIMPu 2a-d.

a) Nainstalujte si GIMP2

b) Stáhněte si skript pro GIMP od Petra Krejčího pro řezání mapy a nahrejte ho do adresáře GIMPu share\gimp\2.0\scripts NOVÉ! Optimalizovaná vezre ke stažení v Tools sekci.

c) Spusťte GIMP a otevřete v něm mapu. V hlavním okně GIMPu by mělo být menu Scripts-Fu, a v něm OT2gps. Klikněte na to, nastavte 240x320 nebo 300x400, 256 barev a spusťte. V adresáři s mapou se vytvoří řezy se jmény xxx_240_960.png a podobně. Trvá to pár minut...

Používám řezy velký 240x320 a 300x400; menší řezy by byly nepohodlný kvůli častějšímu načítání z karty, větší by zase mohly způsobovat OutOfMemory - chce to experimentovat, ale s 300x400 jsem spokojenej i při turistickým měřítku 1:50000.

d) Na kartu telefonu si někam nahrajte kalibrační soubor k mapě (od Oziho má příponu .map, z MapCalibratoru zase .gmi), na stejném místě si vytvořte adresář se jménem set a do něj nahrejte ty mapové řezy (původní celou mapu ne!).
Adresář jedné mapy vypadá teda např. takhle:

18_Okoli_Prahy_sever.map
set/
set/18_0_0.png
set/18_240_0.png
set/18_480_0.png
set/...


Výpis adresáře může být na telefonu hodně pomalý. Načítání mapy se dá zrychlit vytvořením souboru se seznamem řezů v adresáři set/. Listing file musí mít jméno stejný jako kalibrační soubor, s příponou .set a musí být ve stejným adresáři.

Pro náš příklad, listing file se udělá snadno:

Code:
dir /b set > 18_Okoli_Prahy_sever.set (Linux: ls set > 18_Okoli_Prahy_sever.set)


Obsah listing souboru je jednoduchý:

18_0_0.png
18_0_0.png
18_240_0.png
18_480_0.png
...


Takže kompletní příklad mapy vypadá takhle:

18_Okoli_Prahy_sever.map
18_Okoli_Prahy_sever.set
set/
set/18_0_0.png
set/18_240_0.png
set/18_480_0.png
set/...


3. Zkopírujte adresář (output) na kartu.

Tak to máme jednu mapu.

Výroba atlasu

Atlas je víceúrovňová sbírka map. Je zamýšlená tak, že mapy stejného měřítka, které na sebe navazují (není to podmínka, ale dává to smysl), jsou spolu - trochu nepřesně tomu říkám vrstvy. A těch vrstvev (=měřítek), může být v atlasu víc.

Takže jak vypadá atlas:

atlas-cr/
atlas-cr/cr.tba
atlas-cr/autoatlas/
atlas-cr/autoatlas/24/
atlas-cr/autoatlas/24/P24_ozf.map
atlas-cr/autoatlas/24/P24_ozf.set
atlas-cr/autoatlas/24/set/
atlas-cr/autoatlas/24/set/24_0_0.png
atlas-cr/autoatlas/24/set/24_0_320.png
atlas-cr/autoatlas/24/set/...
atlas-cr/autoatlas/25/
atlas-cr/autoatlas/25/P25_ozf.map
atlas-cr/autoatlas/25/P25_ozf.set
atlas-cr/autoatlas/25/set/
atlas-cr/autoatlas/25/set/25_0_0.png
atlas-cr/autoatlas/25/set/25_0_320.png
atlas-cr/autoatlas/25/set/...
atlas-cr/shocart/
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/18_Okoli_Prahy_sever.map
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/18_Okoli_Prahy_sever.set
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/set/
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/set/18_0_0.png
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/set/...
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/19_Okoli_Prahy_jih.map
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/19_Okoli_Prahy_jih.set
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/set/
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/set/19_0_0.png
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/set/...


Takže tenhle příklad atlasu má 2 vrstvy - jedna jsou turistické mapy shocart (1:50000), druhá jsou listy z autoatlasu (1:200000). Mapy ve vrstvách mají stejnou strukturu jakou jsem popsal nahoře.
Soubor cr.tba je textový soubor s jedinou řádkou:

Code:
Atlas 1.0


A už stačí celou tuhle strukturu nahrát na kartu do telefonu, a menu zvolit Load Atlas, a ve file browseru vybrat právě ten cr.tba.

Atlas je načítá přes Options->Load Atlas. Pro "adresářový" atlas se vybere .tba soubor, pro tarované atlasy (viz dál) se vybere "index" soubor. Vrstvy se přepínají 7 a mapy 9.

Poznámka: pro zrychlení načítání atlasu nebo pro zabránění chybě "java.io.IOException: Too many FileConnection.list enums", je možný pro atlas vytvořit "index" soubor stejně jako pro pakovaný atlas (viz níže) - jenom je potřeba dát index souboru koncovku .idx místo .tar a otevřít tenhle .idx soubor místo .tba. když člověk dá Load Atlas.

Atlas příklad (11 MB!) - rozbalit a nakopírovat na kartu.

***
Někdy je kvůli omezením/chybám zařízení nebo neefektivitě filesystému na kartě lepší mít mapu/atlas jako jeden soubor
***

Tarované mapy

Potřebujte tar utilitu. Windows verze se dá vygooglovat hledáním "unixtutils".

Zabalení mapy se udělá příkazem

Code:
tar -cf 18_Okoli_Prahy_sever.tar 18_Okoli_Prahy_sever.map set


Výsledek stačí nakopírovat na kartu a při Load Map vybrat ten .tar soubor..

Tarovaná mapa příklad 990kB (stránka 47 z autoatlasu ze skyfly.cz/gpspraxe).

Tarované atlasy

1. Nejdříve je potřeba udělat "index" soubor celého atlasu. To jde snadno (dejme tomu, že jsem v hlavním adresáři atlasu atlas-cr z předchozího příkladu):
Code:
tar -cf cr.tar --exclude=*.png cr.tba shocart autoatlas

Výsledkem je soubor cr.tar), obsah kterýho je takovýhle (možno ověřit příkazem tar -tf cr.tar):

cr.tba
autoatlas/
autoatlas/24/
autoatlas/24/P24_ozf.map
autoatlas/24/set/
autoatlas/25/
autoatlas/25/P25_ozf.map
autoatlas/25/set/
shocart/
shocart/18_Okoli_Prahy_sever/
shocart/18_Okoli_Prahy_sever/18_Okoli_Prahy_sever.map
shocart/18_Okoli_Prahy_sever/set/
shocart/19_Okoli_Prahy_jih/
shocart/19_Okoli_Prahy_jih/19_Okoli_Prahy_jih.map
shocart/19_Okoli_Prahy_jih/set/


Je vidět, že obsahuje kalibrační soubory z celého atlasu, se zachováním struktury a dále obsahuje .tba soubor (to jen ten malej texťák).
Stejně jako u jednoduchých map, loader pro tarované atlasy ignoruje listing soubory.

2. Dále je potřeba jednotlivé mapy ve všech vrstvách zabalit, úplně stejně jako jsem to popsal u přípravy mapy. Takže když jsem například v adresáři atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever, spustím

Code:
tar -cf 18_Okoli_Prahy_sever.tar 18_Okoli_Prahy_sever.map set


Potom může mapové řezy a kalibrační soubor smazat (nebo raději někam zazálohovat).
Celá struktura atlasu pak vypadá takto:

atlas-cr/
atlas-cr/cr.tar
atlas-cr/autoatlas/
atlas-cr/autoatlas/24/24.tar
atlas-cr/autoatlas/25/25.tar
atlas-cr/shocart/
atlas-cr/shocart/18_Okoli_Prahy_sever/18_Okoli_Prahy_sever.tar
atlas-cr/shocart/19_Okoli_Prahy_jih/19_Okoli_Prahy_jih.tar


Jméno balíku mapy (např. 18_Okoli_Prahy_sever.tar) pro každou mapu musí odpovídat jménu adresáře mapy (tj. 18_Okoli_Prahy_sever)!

Tarovaný atlas příklad (11 MB!) - stačí rozbalit a nakopírovat do telefonu.

Poznámka k mapám

Sice všude v příkladech používám "svoje" mapy s kalibrací z Ozi, ale je možný používat i kalibraci .gmi, a úplně stejně by měli jít použít i mapy pro j2n, př.

acr_51.j2n
pictures/
pictures/51_0_0.png
pictures/51_0_1280.png
...


a GPSka (pouze "jednořezový"), př. mapa olomouc.rar z http://www.gpsmaps.ic.cz, soubor olomouc.xml nahrát někam na kartu, vytvořit podadresář set a do něj nahrát olomouc.png:

olomouc.xml
set/
set/olomouc.png
...


Potom v programu Options->Load Map vybrat olomouc.xml.

-- KONEC


Last edited by kruch on Tue Sep 04, 2007 8:25 am; edited 7 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5675

PostPosted: Wed Sep 27, 2006 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

Peter wrote:
could someone traqnslate this to english or polish Smile


English version: http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=21
Back to top
View user's profile Send private message
Lakva



Joined: 09 Jan 2007
Posts: 212
Location: N 50,2380 E 12,8760

PostPosted: Tue Jan 16, 2007 8:16 am    Post subject: Re: Mapy, kalibrace, atlasy... Reply with quote

Jedna... není to chyba, je to vlastnost a většina lidí se s tím nejspíš nesetká, ale nechci si to nechat pro sebe, kdyby náhodou někdo narazil na stejnej problém...
Přidával jsem si do fungujícího atlasu další vrstvu a protože jsou to mapy z netu a nemají tedy žádné vlastní listy, rozhodl jsem se je vyřezávat a pojmenovávat stejně, jako odpovídající listy z vrstvy, která už v atlasu byla.
Když jsem to pak pustil v telefonu a pokusil se atlas nahrát, fungovala mi z těchhle map jen jedna, ta kterou jsem zobrazil jako první. Druhá se sice zobrazila, ale chybně kalibrovaná... tedy přesněji, kalibrovaná .map souborem té první...

Usuzuji tedy, že .map soubory musí mít jedinečné názvy i přes to, že jsou každej v jiném adresáři i v jiné vrstvě mapy.


A ještě dotaz: Kruchu, chodí Ti maily? Psal jsem něco s technickejma detailama, ale nedostávám od Tebe žádnou odpověď, tak nevím, jestli to došlo...

_________________
The best thing a man can do for themselves is to help to the others.
-I know it sounds strange... but you may try it Smile


Last edited by Lakva on Wed Jan 24, 2007 9:48 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5675

PostPosted: Tue Jan 16, 2007 9:30 am    Post subject: Reply with quote

To je dobrej postreh! Snad s tim budu neco moct udelat.

Jinak zadnej mail mi od tebe nedosel.
Back to top
View user's profile Send private message
Lakva



Joined: 09 Jan 2007
Posts: 212
Location: N 50,2380 E 12,8760

PostPosted: Tue Jan 16, 2007 9:37 am    Post subject: Reply with quote

kruch wrote:
Jinak zadnej mail mi od tebe nedosel.

Aha... Posílal jsem Ti něco s přílohama - námět na vylepšení kompasu a nějaký screenshoty chybových hlášek...
Chybovky jsem pořešil, ten kompas hodím odpoledne sem k nějakýmu příspěvku... (teď ty shoty nemám s sebou).

_________________
The best thing a man can do for themselves is to help to the others.
-I know it sounds strange... but you may try it Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
PetrX



Joined: 23 Jun 2007
Posts: 100

PostPosted: Wed Jun 27, 2007 1:21 pm    Post subject: Pozice na mape Reply with quote

Muzte mi poradit jak nastavit mape, aby se pri prvnim spusteni pozice kompasu nezobrazovala v levem hornim rohu, ale na pozici, kterou ji urcim? Bydlym na severu cech a mapy ktere si vytvorim jsou vzdycky defaultne nactene nekde nad nemeckem, coz se mi moc nelibi.
Back to top
View user's profile Send private message
vinco.nr



Joined: 18 Jun 2007
Posts: 48

PostPosted: Fri Jun 29, 2007 12:18 pm    Post subject: Reply with quote

Pri niektorych atlasoch mi vypisuje java.io.IOException: Too many FileConnection.list enums, docital som sa ako to odstranim, ale nedari sa mi vytvorit indexovy subor. Mozete mi pozicat nejaky sofrver, ktorym by sa to pohodlne urobilo? Inak nez: tar -cf cr.tar --exclude=*.png cr.tba shocart autoatlas
Fungujem na win a tar to nepozna... tarovane mapy som robil upnlne inym programom (7zip).
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5675

PostPosted: Fri Jun 29, 2007 12:28 pm    Post subject: Reply with quote

tar pro windows je napr. v baliku unixovych utilit pro windows ktery ja pouzivam:

http://unxutils.sourceforge.net/
Back to top
View user's profile Send private message
kesu



Joined: 11 Jul 2007
Posts: 7

PostPosted: Thu Jul 12, 2007 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

lidičky prosim pokud mate hotovy nejaky mapy podelte se s ostatními a poslete mi je.Shromažduju je na www.gpsmaps.ic.cz
Back to top
View user's profile Send private message
novak



Joined: 29 May 2007
Posts: 2

PostPosted: Wed Jul 25, 2007 6:52 am    Post subject: unxutil Reply with quote

kruch wrote:
tar pro windows je napr. v baliku unixovych utilit pro windows ktery ja pouzivam:

http://unxutils.sourceforge.net/



Unxutils jsem si stahnul a nainstaloval. Ale tim sem skončil Sad . Nemohl by mi prosím někdo polopatě vysvětlit jak s pomocí techto utilit vytvořím tar archiv? Vím ze v návodech uz popis je, ale já se přiznam, že po instalaci unxutils vůbec nevim co dál. Jaký program mám vlastně spustit? Dík.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Jul 25, 2007 7:42 am    Post subject: Reply with quote

Just try free TUGZip, it is a lot easier in windows to use.
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5675

PostPosted: Wed Jul 25, 2007 7:50 am    Post subject: Reply with quote

tar.exe v usr\local\wbin
Back to top
View user's profile Send private message
Trpaslik



Joined: 25 Jun 2007
Posts: 217

PostPosted: Wed Jul 25, 2007 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

Na vyrobu archivov TAR bezne pouzivam program TOTAL COMMANDER. Menu Súbor-Komprimovať (metódu kompresie označiť TAR)
Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
Neci



Joined: 23 Jul 2007
Posts: 11

PostPosted: Thu Jul 26, 2007 7:01 am    Post subject: Reply with quote

Dobry den, mam problem ked vytvaram mapu a zdrojovy obrazok je velmi velky (okolo 7000x7000 pixelov) po loadnuti mapy vypise len:
Code:
[6] null: java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException
Ma niekto nejaky napad?
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5675

PostPosted: Thu Jul 26, 2007 10:43 am    Post subject: Reply with quote

Mam jednu mapu 10000x10000, a funguje. Muzes sem dat kalibracni soubor, .set soubor a vypis adresare set? Nebo je to tar?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 1 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group