Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
Easy zoom a koncepce atlasu v TB
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 12:52 am    Post subject: Easy zoom a koncepce atlasu v TB Reply with quote

Zejména v souvislosti s implementací funkce easy zoom (od verze 1.09) a dále s masivním používáním MOBAC (ale bez plného pochopení toho, jak vlastně pracuje, některými uživateli) bych tady chtěl vznést některé koncepční otázky ohledně logiky atlasů v TB teď a v budoucnu.
Jak už jsem psal skoro před rokem v českém vláknu v MOBAC, domnívám se, že to Kruch původně vymyslel nějak takto:

Atlas - kolekce map (přesněji mapových vrstev), se kterými má význam pracovat jaksi najednou a rychle je mezi sebou přepínat. Logicky to proto bývaji mapy určitého území (např. atlas map ČR).
Mapová vrstva - sdružuje většinou mapy stejného druhu (např. turistická 1:50000), které se ale (kromě případných okrajů) většinou územně nepřekrývají. Často však jedna mapová vrstva obsahuje právě jen jednu mapu (viz dále). Institut vrstvy byl zřejmě vymyšlen proto, aby mapa nebyla moc velká (omezení maximální velikosti mapy, možnost instalovat případně jen to území, které chci, paměťové nároky atd.). Důležité je to, že TB se podle mě chová následovně. Mapové vrstvy NIKDY sám nepřepíná - to musí uživatel přes 7. Pokud ale "vyjede" polohou z mapy, hledá v rámci vrstvy jinou mapu, která pokrývá území, kde zrovna jsem. Pokud je takových map víc, asi (?) otevře první z nich, na kterou narazí. Uživatel pak případně přes 9 může ručně vybrat některou jinou z map (ale kromě aktuální mapy jen z těch, které obsahují aktuální polohu).
Mapa - základní "jednotka" sestávající z kalibračního souboru a jednotlivých rozřezaných kousků bitmapy - "slajsů".
No a to celé může být v "prostém" nebo tarovaném provedení, ale na logice atlasu/vrstvy/mapy to nic nemění.

Nově ale, zdá se, vývoj směřuje k tomu, že z různých důvodů (níže) uživatelé generují atlasy, kde jedna vrstva obsahuje nesourodé mapy (typicky různé zoomy), které se územně velmi překrývají (typicky dokonce 100 %)! Důvody jsou:
1) Uživatelé většinou nechápou docela logiku MOBAC jako univerzálního nástroje (nejen pro TB). Namísto, aby pro zvolené území vybrali jeden zoom, dali "Add Selection" (vytvoří vrstvu v logice TB), pak vybrali jeden jiný zoom a znovu dali "Add Selection" (vytvoří další vrstvu pro TB), tak většinou (program k tomu vybízí) zaškrtnou všechny požadované zoomy najednou a dají "Add Selection", což narve mapy všech zoomů do jedné vrstvy. (A pak se diví, že "se to v TB nepřepíná přes 7, ale přes 9".)
2) Funkce easy zoom přímo vybízí k tomu mít dva ovládací prvky - jedním volit druh mapy (např. turistická, automapa apod.), a pak druhým jen v rámci vybrané vrstvy zoomovat. Proto taky určitá skupina uživatelů hned po uvedení funkce easy zoom přišla s tím, aby to alternativně nefungovalo na vrstvy, ale na jednotlivé mapy zvolené vrstvy.

Konečně se dostávám k jádru pudla:
Je nějaká vize pro TB do budoucna ? Je to správně rvát do jedné vrstvy nesourodé mapy (různý zoom), které se velmi překrývají ?
Pokud ano, je podle mě potřeba vyjasnit a popř. doladit následující okruhy:
- V jakém pořadí zvolí TB mapu vrstvy, pokud pozice vyjede z aktuálně vybrané mapy vrstvy ? Hledá od začátku seznamu map vrstvy nebo od aktuálně zvolené mapy dál ?
- Trochu to skřípe, pokud jsou mapy jedné vrstvy rozděleny jednak územně (tak se to používalo doposud, pokud bylo území pokryté mapovou vrstvou na jednu mapu moc velké), tak i podle zoomu (nové použití). Teoreticky to fungovat může, pokud je ale i určitý malý překryv mezi mapami stejného zoomu, může při přejezdu "hranice" nastat docela chaos.
Příklad: ve vrstvě mám mapy google tří zoomu (třeba 9, 12 a 16), z důvodu velikosti mapy na zoomu 16 je navíc J a S Morava v samostatné mapě a ty se ještě trošku překrývají.
- Proč, když jsem připojen ke GPS a přes 9 vyberu jinou mapu vrstvy, která nepokrývá aktuální polohu kříže, napíše to, že jsem mimo tuto mapu, ale když to samé udělám bez GPS, hodí mně to namísto toho kříž kamsi do háje na zvolenou mapu (čekal bych stejné chování).
- Nevadí, že při změně vrstvy asi vždy nutně začínám na nějakém krajním (nejmenším/největším) zoomu ?
- ... a řada dalších

Když tak o tom přemýšlím, je fakt otázka, jestli je opravdu dobré generovat jednotlivé zoomy do stejné vrstvy, protože vždycky bude hrozit, že se při změně polohy bude vnitřní logika TB pro výběr mapy nějak tlouct s výběrem zoomu přes 9. Jde o to, že pokud by bylo cpaní více zoomu do jedné vrstvy koncepčně neperspektivní, je třeba blbost vnášet do TB balast v podobě alternativního easy zoomu pro mapy namísto pro vrstvy ...

No asi stačilo, jsem zvědavej, kdo to fakt dočte až sem ...

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
yearling



Joined: 18 Apr 2007
Posts: 285

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 7:41 am    Post subject: Reply with quote

No tak já to přečetl celé a myslím , že by si to měli přečíst všichni ti, kteří pášou podobná zvěrstva a pomocí MOBAC cpou do jedné vrstvy mapy s různými zoomy. Osobně si myslím, že výše popsané problémy vznikají především díky neznalosti uživatelů co se práce s MOBAC týká.
Co se TB týká, tam bych byl pro striktní zachování původní koncepce popsané v Čeldově příspěvku tj. 1vrstva = 1zoom = sestava na sebe navazujících map s minimálním překryvem.
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 11:15 am    Post subject: Reply with quote

First - sorry for english words here Smile
Atlas is indeed n-dimensional structure, can have factors like - map type, map scale, map area, etc.
In TB model we have layers to mix type & scale, and map folders to cover area.
In Mobac, as default, layers are used for map type only and map folders represents scaled maps. It means that area is limited by map size (or TB can auto switch maps if there are differeces in map coverage)
As solution of current problem there are some different steps possible:
- build feature atlas structure with real 3 factors instead of flat or
- talk to mobrob about possible change of mobac atlas structure creator for TB (means mixed zoom and map type names used as layers) or
- check if there are some ready tools to recreate mobac atlas structure to TB structure or
- implement in TB other way for maps switching, as proposed for 1.011 (but it is one tool specific)
I'm not too much happy user, if TB atlas concept is changing by existing tool (not following rules & limited in some thinks) but next app is extended. This way app can have ie a lot of specific, additional settings which user should know & remember. Means app is more complicated. For what ?
Back to top
View user's profile Send private message
MrKev



Joined: 13 Jan 2008
Posts: 778
Location: Nikdykde

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 12:29 pm    Post subject: Reply with quote

Souhlasím s Rangerem v tom požádat tvůrce MOBACu o změnu defaultního chování jeho aplikace. MOBAC jak je vede nové uživatele k tvorbě atlasů vybráním oblasti a zaklikáním zoomů. Takový uživatel nevybere zoom 10 a tlačítko přidat, pak zoom 9... to je moc klikání.
_________________
Ti, co nedokáží psát programy, k nim píšou nápovědu.
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 12:57 pm    Post subject: Reply with quote

Doplnění k Ranger a Mrkev:
1) I dnes MOBAC využívá mapovou vrstvu nejen k více zoomům. Pokud vyberu tak velkou oblast, že se překročí max. velikost mapy, taky rozdělí mapu na dvě. Takže vlastně ten samý problém vzniká už tady.
2) MOBAC je univerzální nástroj, jehož použití je asi širší než jen pro TB. Takže je možné, že pro nějaký jiný formát je stávající dělení do map a zoomu vyhovující. I ve stávajícím MOBAC se dá vyrobit atlas s více zoomy "zcela vhodný" pro TB. Chce to ale u toho přemýšlet - přidávat zoomy po jednom, aby měl každý svou vrstvu a případně před generací výstupu názvy atlasu, vrstev a map ve stromě vhodně přejmenovat.

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
poutnikl



Joined: 30 Aug 2010
Posts: 182
Location: Czech Republic, Brno

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 4:04 pm    Post subject: Reply with quote

Osobne preferuji uzemne orientovane atlasy, kombinujici ruzne mapy a zoomy dane lokality, s prekryvem idealne 100%. Typicka rozloha zhruba jedna turisticka mapa.

Jak byste v MobAC doporucovali vytvaret atlas, ktery by pro urcite uzemi kombinoval nekolik druhu map a zoom levels ? "2 rozmerny" vyber mapa versus zoom, nebo "1 rozmerny" vyber vsechny kombinace map a zoomu v tolika vrstvach, kolik je map ?

Davat do jedne vrstvy/layer stejny zoom ruznych map ?
S Easy zoom by to mohlo davat smysl - trefi se TB 1.0.10+ do stejneho zoomu ruznych map pres 7/9, pokud tam jsou ?

Ja to zatim pro vlastni potrebu delal naopak - vrstva/layer jako typ mapy pres 7 a zoom pres 9.

Anebo treba pro 2 mapy a 3 zoomy delat 2*3=6 vrstev/layers, pro kazdou mapu a zoom ? Tady by ale pri vetsim celkovem poctu vrstev/layers bylo prepinani pres Easy zoom nekdy az neprakticke.

_________________
formerly Nokia E52 (240*320) / Symbian S60 V3 / Last TB relevant to S60
Now SONY XPERIA M DUAL 854x480 / A4.2.2/ FW 15.2.A.2.5/ TB 1.2.5
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5664

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

Koncepci atlasu jsem az do 1.0.10 Smile chápal stejně jako to stručně shrnul yearling - vrstva je sada map stejnýho měřítka (což u mě obvykle implikovalo že jsou vrstvy různýho typu podle toho, jaký je zdroj map pro daný měřítko). Při rozumným způsobu pojmenováváni vrstev teď easyzoom funguje tak jak jsem myslel, že to bude fungovat všem. Pro mě je v tom ta krása, že nemusím analyzovat měřítka ve vrstvách atd.
(Jestli jsem někde někdy dostatečně vysvětlil jakje to myšleno, to nevím jistě.)

Proto mě docela překvapila struktura jakoby horizontálně-vertikální, a zní vyplývající požadavek na easyzomm "přes mapy". Bezmyšlenkovitě jsem to slíbíl, ale teď z toho vykukujou problémy, třeba jak píše Čelda, že velký mapy stejnýho zoomu se musí dělit na menší... takže každá "vrstva" je takovej vnořenj atlas. Mám problém to nějak strávit.

Takže žádnou hurá akci v tomhle směru neplánuju, lidi co mají atlasy udělaný "správně" jsou v pohodě, pro ostatní to funguje jako dřív, a já zatím budu dělat jiný věci než ... se to nějak vyjasní.

Pište stručnějc, tak dlouho pozornost neudržím. Wink


Last edited by kruch on Mon Jan 31, 2011 8:04 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
LiborF



Joined: 27 Dec 2009
Posts: 27

PostPosted: Mon Jan 31, 2011 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Zrovna jsem si chtěl začít dělat mapy celé ČR a ted teda vlastně nevím jak to mám rozřezat Rolling Eyes Doposud jsem si delal jen určité oblasti, kde jsem jako vstvu pojal třeba turistickou a do ní jsem namrskal více zoomu té samé oblasti, tedy 100% překryv. No další vstvu jsem udělal třeba základní mapu a zase více zoomů se stoprocentním překryvem. Ted už mám ale nový telefon kde není pamět limitující a takže můžu vytvořit jakékoliv kombinace...ale zase tedy nevím jak do toho...koukám že jak jsem to dělal tak to nebylo podle zásad funčnosti TB (ani jsem nevěděl že TB umí nějaké automatické přepínání map). No jsme zvědavý co z této diskuze vzejde... je alespon dobré že v poslední verzi TB je možné EasyZoom vypnout...než se s ním naučím zacházet a vytvořím vhodné mapy Smile

PS : tak jsem si akorát přečetl reakci tvůrce TB a už je mi jasné jak to bylo původně myšlené..tak jdu přemýšlet jak to provést prakticky. Smile

_________________
Samsung Galaxy S
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
markos96



Joined: 25 Jul 2010
Posts: 41

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 2:16 pm    Post subject: Reply with quote

Cawte, som si to vsetko precital ale kazdemu tretiemu slovu som neporozumel Very Happy som v tom vsetkom laik takze som dal laicku otazku dufam ze mi aj laicky odpoviete Very Happy a ak som v niecom urobil chybu opravte ma, chcel by som sa opytat ohladom easyzoomu. Mam mapu sveta v zoome 1, mapu europy v zoome 7 a mapu slovenska v zoome 15. Takze ked som tomu dobre pochopil tak ked mam zapnutu mapu europy a kriz mam na slovensku po stlaceni 7 by ma malo hodit na mapu slovenska a naopak po stlaceni 9 by ma malo hodit na mapu sveta. Lenze taka akokeby schema vyzera u mna tak: Mapa europy -> stlacenie 7 ->mapa slovenska -> stlacenie 7 -> mapa sveta. Je to trocha rozhadzane Sad. Nevedeli by ste mi poradit? DAKUJEM
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Jestli to nebude tím, že podle abecedy to jde "europa", "slovensko", "svet" ?! Smile
Zkus si ty vrstvy při tvorbě atlasu přejmenovat, třeba na "1 svet", "2 europa", "3 slovensko" Cool

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5664

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

Napadá mě přidat možnost definovat pořadí vrstev v souboru .tba ...
Back to top
View user's profile Send private message
markos96



Joined: 25 Jul 2010
Posts: 41

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

kruch wrote:
Napadá mě přidat možnost definovat pořadí vrstev v souboru .tba ...
jj, to by bol velmi dobry napad
Back to top
View user's profile Send private message
Celda



Joined: 03 Jun 2008
Posts: 320
Location: CZ

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

kruch wrote:
Napadá mě přidat možnost definovat pořadí vrstev v souboru .tba ...


To by určitě bylo zajímavé, ale na druhou stranu to může být zase zdrojem dalších chyb (nesprávně nazvaná vrstva atd.) a zdá se, že přidání číslice před název vrstvy taky pro určení pořadí easy zoomu poslouží.

Já vidím jako klíčové pro praktické používání easy zoomu spíš to, aby se vrstva, která nepokrývá aktuální polohu, při stlačení 7/9 rovnou přeskočila a šlo se na nejbližší další v příslušném směru, která území pokrývá.
Běžně totiž v atlasu některé vrstvy nepokrývají celé území atlasu (např. detailní zoomy jen ve městech apod.)

_________________
Čelda
Gigabyte GSmart G1355 (dual SIM, Android 2.3.4 Gingerbread)
Till 5/2012:
mobile: SAMSUNG SGH D880 Duos (dual SIM)
GPS: Qstarz BT-1200 Bluetooth Solar Travel Recorder (MTK chipset)
Back to top
View user's profile Send private message
kruch
Site Admin


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 5664

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 3:12 pm    Post subject: Reply with quote

Jo, přeskakování bude v příští verzi.

Pořadí pomocí číslice je samozřejmě řešení pro nově dělaný atlasy, ale pro existující atlasy by se to mohlo hodit, hlavně když jsou složitější, už vůbec nemluvě o tarovaných. Samozřejmě to nebude povinný.
Back to top
View user's profile Send private message
markos96



Joined: 25 Jul 2010
Posts: 41

PostPosted: Tue Feb 08, 2011 3:17 pm    Post subject: Reply with quote

ale ved ja som mal uz urobene atlasy sveta, europy a slovenska a len pred nich som dal cisla 1,2,3 a v subore atlas.tar som ich tiez zmenil na 1 Svet, 2 Europa a 3 Slovensko takze cislice sa daju dorobit aj pri uz urobenych atlasoch a mne to funguje velmi dobre Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Česky-Slovensky All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group