Bílý vrch
icon TrekBuddy
www.trekbuddy.net
Outdoor companion.
  • internal / bluetooth / simulator GPS
  • offline raster maps
  • smart GPX / raw NMEA logs
  • waypoints and simple navigation
  • custom views
  • MIDP and Symbian phones
  • Blackberry
  • Android
Visit wiki to see all features, guides and howtos. Project tracker.
Trekbuddy is on Github now

Partners:    (Polish/Polski)(Polski) Compass mapy      (Polish/Polski)(Polski) Galileos mapy      (Polish/Polski)(Polski) CartoMedia      (Czech/Èesky)(Èesky) Eaglesoft trasy      (Polish/Polski)(Polski) ExpressMap     

 FAQFAQ   SearchSearch   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 
SE K750I

 
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski
View previous topic :: View next topic  
Author Message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5028

PostPosted: Wed May 09, 2007 3:46 pm    Post subject: SE K750I Reply with quote

Witam
Pusto tu jakoś, więc może zacznę:
Problem jest taki: podczas pracy TB na K750i telefon w miarę przesuwania mapy zapytuje się "czy zezwolić aplikacji na odczyt danych użytkownika?" Jest to denerwujące. ktoś wie jak to ominąć bez wgrywania "patcha"? (gwarancja)

To miało być w dziale "sprzęt"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed May 09, 2007 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Witaj na forum. Pusto ? To pierwszy dzień tej sekcji Smile

Wracając do tematu.
Program należy zainstalować z pliku trekbuddy.jad. Najprościej to zrobić kopiując pliki trekbuddy jad i jar na kartę pamięci np. do folderu:
E:\MSSEMC\Media files\other\tb\install
W ten sposób katalog tb i podkatalogi są widoczne w menedżerze plików telefonu. Następnie należy wybrać plik z rozszerzeniem jad do instalacji (możesz się upewnić co do pliku korzystając z opcji Więcej, Informacje).
Po wybraniu katalogu docelowego i krótkiej instalacji programu pojawi się komunikat czy uruchomić aplikację. Należy wybrać Nie.
I tu właściwa część odpowiedzi.
By telefon nie pytał o potwierdzenia operacji należy ustawić uprawnienia aplikacji.
Przy pomocy menedżera plików należy otworzyć folder Aplikacje lub Gry (ten który wybrałeś przy instalacji) i wskazać Trekbuddy.
Kolejno wybrać prawym klawiszem menu Więcej, Uprawnienia, Odczyt danych użytkownika i ustawić Nigdy nie pytaj. Identycznie należy ustawić Zapis danych użytkownika. A jeżeli nie chcesz podobnych pytań przy podłączaniu modułu GPS, Łączność lokalną też możesz ustawić na Nigdy nie pytaj.
Warto też pamiętać o utworzeniu odpowiednich katalogów dla rejestracji śladów, punktów i profilu CMS.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5028

PostPosted: Thu May 10, 2007 8:56 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki Ranger!
Dokładnie o to mi chodziło. Instalując przez "jar" nie było tych opcji Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
smok



Joined: 30 May 2007
Posts: 4

PostPosted: Thu May 31, 2007 7:20 am    Post subject: W jakim kodowaniu CMS Reply with quote

Cześć.
Słuchajcie, ta aplikacja to jest to czego szukałem od dawna. Mega super. Powiedzcie mi tylko w jakim kodowaniu trzeba edytować CMS? Bo ja zapodałem iso8859-2 i program się krzaczył przy wejściu do CMS.

_________________
Smok of the M.I.B's
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Thu May 31, 2007 7:53 am    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Krótko - UTF-8.
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5028

PostPosted: Mon Jun 04, 2007 5:34 pm    Post subject: Reply with quote

Witam

Chciałem się zapytać o problem "spowalniania" strasznie TB na K750i, zdarza się dość często na dużej mapie polski.
Będzie poprawione? czy może już jest na to jakieś rozwiązanie?
Wgrałem dziś 0.9.56 (i jeszcze nie testowałem), wcześniej miałem 0.9.55 i na nim głównie się problem pokazywał, soft w K750i mam R1CA021 (czyli najnowszy), menu Orange (pisze, bo dużo osób na nie narzeka, może to też kwestia tego).

Sorry z góry jeżeli odpowiedź już gdzieś jest na forum.

Pozdrawiam
Ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Mon Jun 04, 2007 6:19 pm    Post subject: Reply with quote

Pisałem już o tym kilkakrotnie, ale w części angielskiej.
Cóż mogę rzec, telefon ma tylko tyle pamięci, ile ma.
Ważne jest poprawne przygotowanie map, zarówno w sensie wielkości mapy, jak i wielkości kawałków na jakie mapa jest pocięta.
Nie stosuję pojedynczych map przekraczających 5000 punktów.
Stosowanie pojedynczej mapy kraju często nie ma uzasadnienia, to mniej więcej jak próba rozłożenia wielkiej mapy papierowej podczas jazdy samochodem. Polecam używanie map w atlasach, np. mapa Polski której używam, składa się z dwudziestu kilku fragmentów.
Jest wystarczająco szczegółowa do jazdy samochodem, a zarazem nie ma problemu z wielkością fragmentu. Dodatkowa, kilkusetpunktowa mapa przeglądowa załatwia problem szybkiego przesunięcia do właściwej części kraju, przed przełączeniem na mapę szczegółową.
I od wielu już wersji TB działa bez problemów.
Radzę pamiętać też o tym, że kolejne wprowadzane funkcje TB pozostawiają coraz mniej pamięci na obsługę map.


Last edited by Ranger on Wed Jun 10, 2015 3:28 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
hand



Joined: 17 Jun 2007
Posts: 3
Location: warszawa

PostPosted: Mon Jun 18, 2007 11:14 am    Post subject: Reply with quote

hejka Smile
wlasnie czekam na GPS
pamieci powinno mi starczyc - 2 gb Wink takze zaczne sie bawic jak tylko dojdzie
generalnie planuje go uzywac raczej turystycznie - stad pytanie, polecacie jakies mapy gor, bieszczady, tatry, karkonosze?
niestety np w wypadku karkonoszy okolice szklarskiej maja piekne zblizenia z satelity ale juz okolice karpacza niekoniecznie.. wiec bym wolal sie czyms innym wspomagac
Back to top
View user's profile Send private message
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Tue Jun 19, 2007 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

Witaj,
Polecamy, polecamy Smile
Jeżeli chodzi o mapy turystyczne, to nawet wspomniałem na forum o mapach pewnej krakowskiej firmy, która sprzedaje skany.
Co do zdjęć satelitarnych - nie dają właściwie żadnych informacji o terenie przydatnych turystycznie - ani szlaków, rzeczki niewyraźne, o leśnych ścieżkach już nie wspominając.
Polecam informacje w dziale Mapy.
Back to top
View user's profile Send private message
hand



Joined: 17 Jun 2007
Posts: 3
Location: warszawa

PostPosted: Wed Jun 20, 2007 1:31 am    Post subject: Reply with quote

no narazie sie tym troche pobawie z mapa i tak bede chodzil jak i ze zeskanowana mapa - a co do zabawy to wlasnie chce miec jako alternatywny atlas czyste fotki z satelity Very Happy

moze sie tym znudze z czasem ale poki co.. Wink
Back to top
View user's profile Send private message
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5028

PostPosted: Wed Jun 27, 2007 9:53 am    Post subject: Reply with quote

Mam ten sam problem ciągle pyta o zezwolenie na odczyt danych zrobilem jak powiedział Ranger lecz gdy instaluje jadem to aplikacja nie chce się wgrac dopiero po usunieciu tego:
Code:
MIDlet-Jar-RSA-SHA1: fKXse9BpPddcEydSBWw0tnSP+JgvGexBU31QrzxgO22OPvrq9xvk14NfvJYWs8oKTZPyNSko1QsMv0Nz5xMPRrUxg/4BMG31+7Jq72705xcqVP/Z4bnljn08gdSSxIScbUcIqfjgdezXRTE8cSw5MYLzoKDQa98ZG7ou8vuLDWY=
Datum-1: S-42 (Poland){Krassovsky 1940,23,-124,-82}=map:Pulkovo 1942 POL

moge wgrac trekbuddy ale wtedy nie mam opcji "Nigdy nie pytaj"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
guest



Joined: 08 Oct 2006
Posts: 5028

PostPosted: Wed Jun 27, 2007 11:02 am    Post subject: Reply with quote

Posiedzialem troche przy tym i mam nastepujące spostrzeżenia:
1. Gdy sciągam tb jar i jad z tego forum i wrzucam na komórke to po odpaleniu pliku jad wyskakuje komunikat:
Code:
Operacja nie powiodła się

sądze ze jest to spowodowane tą linijką w JAD:
Code:
MIDlet-Jar-RSA-SHA1: fKXse9BpPddcEydSBWw0tnSP+JgvGexBU31QrzxgO22OPvrq9xvk14NfvJYWs8oKTZPyNSko1QsMv0Nz5xMPRrUxg/4BMG31+7Jq72705xcqVP/Z4bnljn08gdSSxIScbUcIqfjgdezXRTE8cSw5MYLzoKDQa98ZG7ou8vuLDWY=

Ponieważ po jej usunięciu nie pojawia sie komunikat o niepowodzeniu lecz u uprawnieniach widnieją mi tylko 2 opcje: "NIE" lub "ZAWSZE PYTAJ" domyslal się ze gdyby certyfikaty poprawnie się wgrały to "Nigdy nie pytaj" bylo by dostępne i tutaj moje pytanie dlaczego jad z certyfikatami nie chce mi się wgrac poprawnie? nie chcę stracić gwarancji na telefon dlatego chce ten problem rozwiazac bez wgrywania patcha.
2.gdy zostawiam wpis:
Code:
Datum-1: S-42 (Poland){Krassovsky 1940,23,-124,-82}=map:Pulkovo 1942 POL

to nie moge wczytac mamy i wywala mi błąd:
Code:
_EVENT FAILURE_ (code 6;result 'null';throwable cz.kruch.track.maps.invalidMapException: invalid map URL 'file://e:/MSSEMC/Media files/'): java.lang.NullPointerException

Pomocy.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ranger



Joined: 12 Dec 2006
Posts: 6030

PostPosted: Wed Jun 27, 2007 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

Co do usuwania certyfikatu - to nie ma sensu, certyfikat jest po to, by uaktywnić możliwość ustawienia uprawnień aplikacji.
Sprawdź raczej, czy masz certyfikat Thawte Premium Server CA dla javy w telefonie, bez niego instalacja z jad nie wyjdzie. I radzę uważać na dodawanie rozszerzenia txt do pliku jad przy pobieraniu aplikacji przez niektóre przeglądarki; pliki powinny być trekbuddy.jad i trekbuddy.jar.
Ten drugi też jest, nie wiedzieć dlaczego zamieniany w zip lub rar.
Niektórzy użytkownicy twierdzą, że wykonali w takim przypadku instlalację TB z pliku jad bezpośrednio z przeglądarki telefonu, nie sprawdzałem tego sposobu.
Drugi błąd jest prosty, źle zapisana ścieżka w ustawieniach, powinno być jak już:
file:///E:/MSSEMC/Media%20files/
albo jeszcze lepiej
file:///E:/MSSEMC/Media%20files/other/
bo ten folder jest widoczny w menedżerze plików telefonu.
Back to top
View user's profile Send private message
MaciekSK



Joined: 06 Apr 2007
Posts: 2
Location: Poland

PostPosted: Thu Jul 19, 2007 10:03 am    Post subject: Reply with quote

Serwus!
Mnie mimo wszystko nie udało się zainstalować TB z pliku .jad. Co prawda próbowałem z wersją 0.9.56 beta ale to chyba nie ma większego znaczenia w tym wypadku, co za tym idzie program dopytuje się o potwierdzenie odczytu danych. Mam certyfikat, przynajmniej widzę go w Ustawieniach-Łączność-Ust.Internetowe-Zabezpieczenia-Certyfikat Java-Thawte Premium - czy to jest to, nie wiem. Spróbuję z aktualna wersją TB, może coś się zmieniło. W każdym razie prosze o sugestie co z tym mozna zrobić a ja ze swojej strony dam znać, czy aktualna wersja zachowuje się tak samo.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    TrekBuddy Forum Index -> Polski All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group