|
|
TrekBuddy www.trekbuddy.net J2ME application for offline GPS navigation and tracking.
|
- bluetooth / serial / internal GPS, simulator
- offline maps (common grids and projections)
- smart GPX / raw NMEA logs
- waypoints and navigation
- location sharing
... and more
|
- MIDP and Symbian phones
- Blackberry
- Windows Mobile devices
- Palm (Garnet OS)
- Android
|
|
Visit our wiki to see all features, guides and howtos.
|
|
|
|
|
|
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Wolverine
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
Posted: Wed Apr 01, 2009 2:27 pm Post subject: |
|
|
Artykuł pochodzi z Mobility - magazynu mobilnych technologii. Dalsze przetwarzanie jedynie za zgodą redakcji!
TrekBuddy 2.0 PL
Kompan wędrówki.
Minął rok, a aplikacja TrekBuddy, którą dla wydawnictwa Compass przygotowała firma Interpuls, doczekała się wersji 2.0 PL. Dziś, gdy wracam do programu oznaczonego jako 1.0, aż nie mogę się nadziwić, jak wiele się zmieniło. Poprzedniczka wydaje mi się wręcz boleśnie prosta, a brak wielu funkcji, do których przywykłem w codziennym obcowaniu z TrekBuddy, niemalże ją dyskwalifikuje w moich oczach. Co takiego ma jeszcze świeży twór 2.0 PL, jakimi nowymi możliwościami może się pochwalić i czy warto zainteresować się tą aplikacją, o tym będzie ten artykuł.
TrekBuddy to aplikacja, która na podstawie wskazań odbiornika GPS pokazuje na wczytanej mapie naszą aktualną pozycję geograficzną. To oraz nawigowanie do punktu połączone z zapisem śladu jest jej główną funkcjonalnością, która przez kilka lat wyewoluowała do bardzo wielu związanych z tym możliwości. Wersję 1.0 PL przybliżyłem Wam w Mobility 06/2008. Od tego momentu wiele się zmieniło i TrekBuddy rozrósł się o nowe udogodnienia, które mogą być pomocne już nie tylko piechurom i rowerzystom, ale także kierowcom. Dosyć o przeszłości- przedstawiam wydaną zaledwie miesiąc temu edycję 2.0 PL.
Numerologia programu jest trochę zawiła, a zainteresowani jej zainstalowaniem rozbiją się o dwie różne wersje, więc na początku kilka słów wyjaśnienia. TrekBuddy w rzeczywistości jest aplikacją angielskojęzyczną i bezpłatną, a kolejne jej wersje można znaleźć na stronie www.trekbuddy.net. Jednak użytkownik tej wersji sam musi poradzić sobie, z instalacją programu, prawidłowym skonfigurowaniu go, wgraniem jednego z wielu profili CMS lub jednej z wielu grafik, a gdy coś czasami nie zadziała, to jest zdany na pomoc użytkowników forum. Ta wersja TrekBuddy otrzymuje kolejne oznaczenia: 0.9.81, 0.9.82, 0.9.83... Na tej ostatniej technicznie bazuje 2.0 PL.
Z pomocą przyszła firma Interpuls, która zajęła się przygotowaniem (dla wydawnictwa Compass) w pełni spolszczonej i uzupełnionej o wszystkie elementy edycji programu. Za równowartość trzech dobrych kaw (dokładnie 36.60 zł) dostajemy program TrekBuddy 2.0 PL, który w proponowanej wersji jest bajecznie prosty w instalacji. Otrzymujemy gotowy folder wraz ze wszystkimi niezbędnymi podfolderami. Nie musimy się zastanawiać, gdzie wgrać dźwięki, a gdzie wkleić mapy. Nie musimy się martwić położeniem profilu CMS i dedykowanych grafik. Dodatkowo, przy zamawianiu aplikacji, podajemy model telefonu, na który ma być przeznaczona i w efekcie otrzymujemy produkt w pełni dostosowany między innymi do rozdzielczości wyświetlacza. W zestawie znajdziemy również instrukcję obsługi. Numer zamówienia jest jednocześnie podstawą do pomocy technicznej udzielanej przez firmę Interpuls.
TrekBuddy działa na większości telefonów. Osobiście sprawdzałem go na kilku modelach SonyEricssona, LG i Samsunga. Obsługuje zarówno wbudowane odbiorniki GPS jak i te podłączane poprzez Bluetooth. Nie zabrakło również wsparcia dla testowanego kilka miesięcy temu modelu HGE-100. TrekBuddy umożliwia nawigowanie po trasie, jak i wsteczne po własnych śladach. Po zainstalowaniu aplikacji na drugim telefonie i wysłaniu wiadomości sms (z poziomu programu) „Tutaj jestem” lub „Spotkanie”, TrekBuddy samodzielnie się włączy i wyświetli otrzymane współrzędne. Mamy również możliwość wykonywania geotagowanych zdjęć.
Bratnia dusza.
Nawigacja działa w oparciu o rastry, czyli takie mapy, które powstają np. po zeskanowaniu mapy papierowej. Rozwiązanie ma według mnie jedną wadę- takich map nie można skalować. Pewnym rozwiązaniem jest to, że mapy terenów, które nas interesują, a których aktualnie nie ma w sprzedaży, możemy wykonać własnoręcznie. Nie wystarczy nam do tego jedynie dobry skaner- będziemy musieli jeszcze zgłębić tajniki kalibrowania takich skanów, ponieważ dopiero wtedy TrekBuddy będzie w stanie prawidłowo je rozszyfrować. To trudna sztuka.
TrekBuddy ma trzy główne tryby pracy- widok mapy, kompas i profil CMS złożony z czterech ekranów. Z dwoma ostatnimi możemy pracować w trybie nocnym (klawisz 0). Uwierzcie mi, że prosta inwersja kolorów czasami bardzo się przydaje. W trybie mapy widzimy duży „celownik” (róża wiatrów) pod którym w przesuwa się wybrana mapa. Interfejs jest w pełni konfigurowalny. To od nas zależy, jakie elementy tego trybu będą widoczne. Możemy też zdecydować o kolorze (biała i czarna) i wielkości czcionki (duża i mała). Pora na pierwszą nowość w edycji 2.0- rysowanie śladu! To spory skok funkcjonalności względem poprzedniej wersji. Na mapie rysowana jest linia o wybranym przez nas kolorze i grubości, która w czytelny sposób pokazuje nam przebieg drogi, która już za nami.
Tryb kompasu idealnie nadaje się do poszukiwania skarbów. Widzimy na ekranie kierunek marszu, dokładność wskazań odbiornika GPS oraz, jeżeli został wybrany punkt, do którego chcemy nawigować- kierunek i odległość do punktu. TrekBuddy potrafi prowadzić nas do celu. Gdy podczas korzystania z aplikacji wciśniemy 1, zobaczymy menu, z którego w prosty sposób wybieramy punkt, do którego chcemy nawigować. Pora na drugą nowość w tej edycji- obsługa podpowiedzi z portalu opencaching.pl! Dane waypointów z plików .gpx mają już swoje „ludzkie”, zrozumiałe nazwy, a komentarze można przeczytać w informacjach poszczególnych punktów. Po wybraniu punktu, do którego chcemy być prowadzeni, w obrębie róży wiatrów oraz w trybie kompasu pojawia się dodatkowa strzałka wskazująca bezpośrednio kierunek do celu. Osiągnięcie punktu docelowego jest sygnalizowane komunikatem dźwiękowym. Jest jeden, ale możemy dograć własne.
Compass CMS
Bardzo funkcjonalny jest proponowany przez Compass ekran CMS. Składa się z czterech ekranów dedykowanych różnym trybom aktywności, pomiędzy którymi przemieszczamy się przy pomocy joysticka lub klawiszy 4 i 6. Pierwszy ekran spodoba się rowerzystom- widzimy wskazania czasu podróży, przebytej odległości, wysokości oraz prędkości. Poniżej wyświetlana jest informacja o odległości do punktu i szacowany czas, kiedy punkt osiągniemy. Moim zdaniem odległość i prędkość powinny być wyświetlane większą czcionką- informacje na ekranie telefonu przytwierdzonego do kierownicy jadącego po wybojach roweru nie zawsze są czytelne. Te problemy nie dotyczą drugiego ekranu, tym razem utworzonego z myślą o turystyce pieszej. Czcionka jest mniejsza, a danych zdecydowanie więcej. Prócz aktualnej pozycji i kierunku marszu obserwujemy także wysokość, odległość, jaką przebyliśmy oraz prędkość, z jaką się poruszamy. Wysokość punktu, odległość do niego i azymut, względem którego powinniśmy się poruszać, są stale wyświetlane. Na ekranie widzimy także nazwę punktu, do którego nawigujemy- to pozwoli uniknąć czasochłonnych pomyłek. Przyznaję, że chodząc górskimi szlakami, właśnie ten ekran jest najbardziej użyteczny. Jako cel można wybrać schronisko, do którego chcemy dotrzeć, najbliższy wyciąg narciarski lub regionalne muzeum. Trzeci ekran przygotowano dla geocacherów- wyświetlany jest czas marszu, jego kierunek, odległość i azymut do punktu, a ponadto dużą czcionką pozycja nasza i „skarbu”. Nie będę się tu rozpisywał, bo chcę przejść do czwartego ekranu profilu CMS i zarazem kolejnej nowości w tej edycji TrekBuddy PL- przewodnika zdjęciowego! Sporą część tego ekranu zajmuje zdjęcie. Ponad nim czas, droga, którą pokonaliśmy oraz kierunek i azymut. Pod zdjęciem odległość, jaka pozostała nam, by osiągnąć cel. Do testowej wersji TrekBuddy dostałem przewodnik po Krakowie wraz z mapą i przyznaję, że całość spisuje się więcej niż dobrze. W przewodniku zdjęciowym tkwi spory potencjał i mam nadzieję, że wydawnictwa przygotowujące mapy do TrekBuddy to wykorzystają.
Mapy i cele na rok 2009
Możliwości jest coraz więcej. TrekBuddy przestał być programem znanym i dostępnym tylko wąskiej grupie zapaleńców. Mapy specjalnie do tej aplikacji przygotowuje wydawnictwo Compass oraz Plan Jelenia Góra i Plan Wrocław. Na polskim rynku do współpracy udało się przekonać wydawnictwo Bezdroża, znane z bardzo dobrych przewodników. Możemy także wykorzystywać zbiory zapisane w plikach .gpx z portalu e-przewodniki.pl. Turyści nie pozostaną bez map również za naszą południową granicą, gdzie dla użytkowników TrekBuddy swoje kartograficzne archiwa otwiera EagleSoft. Dotychczas sporą niedogodnością było to, że zamawiane mapy dostarczane były przez Pocztę Polską. Pamiętam, że mapa w trybie ekspresowym szła (chyba dosłownie) do mnie ponad tydzień. Niestety spontaniczne wyjazdy z nowo zakupioną mapą nie wchodziły w grę. Teraz ma się to zmienić! Strona Compassu ulega przebudowie, a mapy będzie można pobierać bezpośrednio z niej. Biorąc pod uwagę, że pojedyncza mapa zajmuje około 10 MB, jest to idealne rozwiązanie.
Tomasz Stokłosa
Plusy
- ogromne możliwości
- prostota obsługi
- niewygórowane wymagania sprzętowe
- bogactwo dostępnych map
- cena!
Minusy
- skala dostępnych map
- problemy ze zdjęciami w aparatach o dużych matrycach (ograniczenia pamięci JAVA)
| Description: |
|
| Filesize: |
15.1 KB |
| Viewed: |
7598 Time(s) |

|
_________________ TrekBuddy 3.0 PL
Samsung Pixon12 + MicroSDHC Ultra 8GB
Holux M-1000c / Holux M-241 |
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
|
| Back to top |
|
 |
jackt
Joined: 07 Jun 2008 Posts: 87 Location: Lublin/Poznan; - Poland
|
Posted: Thu Apr 09, 2009 9:00 pm Post subject: |
|
|
w bikeBoardzie też był kiedyś artykulik o TB, jak znajde, to wrzucę skana :) a może ktoś ma?
_________________ Pentagram PathFinder GPS SiRF Star III + Nokia 6300 2GB micro SD + TrekBuddy v.0.9.98 |
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
Posted: Thu Apr 09, 2009 9:15 pm Post subject: |
|
|
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?p=12408#12408
Był.
Ale to stare dzieje i starsza wersja TB. Nawet gdy ludziska poczytają o niej to i tak jej nie zdobędą
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
damarcus77
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
Posted: Mon Mar 29, 2010 9:22 pm Post subject: |
|
|
Toż to Włóczykijka z tej samej co ja mieściny pochodzi Miło miło... na ogół spotykam się z docinkami, że "nordingowcy" zgubili gdzieś swoje narty. Wprawdzie nie nordinguję, ale gdy idę w góry zabieram kije. Od teraz, gdy wiem, że jedna z tych "narciarek" chodzi z Trekiem, jakoś łaskawiej będę na nią patrzył
|
| Back to top |
|
 |
jackt
Joined: 07 Jun 2008 Posts: 87 Location: Lublin/Poznan; - Poland
|
|
| Back to top |
|
 |
sirmicho
|
Posted: Thu May 13, 2010 8:05 am Post subject: |
|
|
Może nie Miecho, tylko Micho, ale miło, że podlinkowałeś Dzięki.
Tylko jakoś dziwnie ten screen wyszedł, bo artykuły są na białym tle a nie na tle bikera. Tak Ci się wyświetla ta strona?
|
 |
Ranger
|
Posted: Thu May 13, 2010 10:14 am Post subject: |
|
|
Sorki, widać palec mi się omsknął Poprawiłem i przepraszam.
Strona była nieco zmniejszona i nieco przesunięta w dół do obrazka, reszta wygląda tak jak to widziała wtedy moja przeglądarka
|
|
| Back to top |
|
 |
Ranger
|
|
| Back to top |
|
 |
Wolverine
|
Posted: Mon Jun 07, 2010 9:32 pm Post subject: |
|
|
Ładną burzę tam zaczęliśmy w komentarzach
Jeżeli Dominikowi zwiesił się telefon po wgraniu mapy 1:10, to pewnie przeholował z wielkością kafli. Swoją drogą ma Nokię E52 - ten model lubi się "dławić"
W biegach na orientację TB faktycznie pokazałby na co go stać - jeszcze tylko telefon z dobrą baterią i do dzieła.
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|